Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Τα «έτσουζαν» με μπίρα οι αρχαίοι Ελληνες!

❱❱ Μπορεί η… κρασοκατάνυξη να ήταν διαδεδομένη στην αρχαία Ελλάδα, όμως τώρα προκύπτει με επιστημονικές έρευνες ότι ακόμη και οι προϊστορικοί Ελληνες τα «έτσουζαν», και μάλιστα με μπίρα! Αυτό προκύπτει από τις μελέτες που έγιναν σε αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα, οι οποίες δίνουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι κάτοικοι της προϊστορικής Ελλάδας παρασκεύαζαν και κατανάλωναν και μπίρα, εκτός από κρασί.

Αυτό αναφέρει σε άρθρο της η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Σουλτάνα – Μαρία Βαλαμώτη. Το συμπέρασμα αυτό περιλαμβάνεται στα πρώτα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος PLANTCULT (ERC), που υλοποιείται στο ΑΠΘ από τον Απρίλιο του 2016. Το άρθρο της καθηγήτριας αναφέρεται στις έρευνες στα κατάλοιπα φυτρωμένων σπόρων δημητριακών και θραύσματα αλεσμένων δημητριακών από δύο οικισμούς της Εποχής του Χαλκού: το Αρχοντικό στη Μακεδονία και την Αργισσα στη Θεσσαλία.

Σπόροι σιταριού

Τα ευρήματα είναι περίπου σύγχρονα και χρονολογούνται στο τέλος της 3ης – αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ. Τα ευρήματα από την Αργισσα αντιστοιχούν σε μια πλούσια συγκέντρωση φυτρωμένων σπόρων σιταριού κυρίως, αλλά και κριθαριού.

Αντίθετα από το Αρχοντικό, οι σπόροι από την Αργισσα είναι διατηρημένοι σε καλύτερη κατάσταση. Οι φυτρωμένοι σπόροι από το Αρχοντικό και την Αργισσα θα μπορούσαν να αντιστοιχούν σε προετοιμασία βύνης, όπως έχει προταθεί για παρόμοια ευρήματα από τη Σερβία της Μέσης Εποχής του Χαλκού.

Τα ίχνη δημητριακών από το Αρχοντικό πιθανότατα αντιπροσωπεύουν πιο προχωρημένα στάδια ζυθοποίησης: θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν αλεσμένη βύνη πριν ή μετά την ανάμειξη με νερό, ενώ τα αλεσμένα δημητριακά θα προστίθεντο πριν από τη διαδικασία της ζύμωσης ως επιπλέον πηγή αμύλου, αντίστοιχα με τη διαδικασία που ακολουθούσαν κατά την αρχαιότητα στην Εγγύς Ανατολή.

Για την Εποχή του Χαλκού υπάρχουν πολλά στοιχεία κατανάλωσης κρασιού στον χώρο του Αιγαίου, ενώ οι πρωιμότερες ενδείξεις οινοποίησης στην Ευρώπη εντοπίζονται ήδη από τη Νεότερη Νεολιθική Εποχή στον οικισμό του Ντικιλί Τας στον νομό Καβάλας.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...