«Αερόσακος» vs καρκίνος

❱❱ Έλληνας πίσω από την ανακάλυψη νέου οργάνου που μπορεί να λειτουργήσει ως διαγνωστικό τεστΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Νέο όργανο, που φέρεται ότι κρύβει και το μυστικό για την αντιμετώπιση του καρκίνου, ανακάλυψε ελληνικής καταγωγής καθηγητής στις ΗΠΑ.

Ο δρ Πέτρος Μπένιας και οι συνάδελφοί του το ονόμασαν «Interstitium» (διάμεσο), διαπιστώνοντας μάλιστα ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα όργανα του ανθρώπου και μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία διαγνωστικού τεστ για τον καρκίνο.

Ο ελληνικής καταγωγής γαστρεντερολόγος, που πήρε το πτυχίο του από το Albert Einstein College of Medicine της Νέας Υόρκης, έκανε την ανακάλυψη μαζί με τον δρα Ντειβιντ Καρ-Λοκ μελετώντας χοληφόρα αγγεία στο Mount Sinai Beth Israel Medical Center. Το «Interstitium», όπως αναφέρουν στη δημοσίευσή τους στο «Scientific Reports», αποτελείται από θαλάμους γεμάτους με υγρό και συνολικά δημιουργούν ένα δίκτυο το οποίο συγκρατείται από πρωτεΐνες. Το δίκτυο των θαλάμων εντοπίστηκε κάτω από το δέρμα, γύρω από τα σπλάχνα, τους πνεύμονες, τους μυς και τα αιμοφόρα αγγεία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ρόλος του είναι να απορροφά τους κραδασμούς προστατεύοντας τα όργανα.

Παρότι το νέο όργανο βρίσκεται σε κοινή θέα, δεν είχε ανακαλυφθεί από τους επιστήμονες μέχρι τώρα διότι οι παραδοσιακές τεχνικές επεξεργασίας των ιστών πριν τοποθετηθούν στο μικροσκόπιο το κατέστρεφαν. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης δρα Νιλ Θιζ, κατά την επεξεργασία το «Interstitium» αφυδατώνεται, με αποτέλεσμα στο μικροσκόπιο να μοιάζει με μεμβράνη του συνδετικού ιστού.

Τέλος, οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις ότι τα καρκινικά κύτταρα εξαπλώνονται, από τα όργανα, στο λεμφικό σύστημα, μέσω του «Interstitium». Εκτιμούν, δε, ότι η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει στην κατανόηση των μηχανισμών εξάπλωσης του καρκίνου και μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία διαγνωστικού τεστ.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ