Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Τίμησαν τη Χάρη της…

❱❱ Σε ολόκληρη τη χώρα οι Ελληνες γιόρτασαν την Κοίμηση της ΘεοτόκουΑπό τον
ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΤΣΑΛΑ

Το Πάσχα του καλοκαιριού γιόρτασε χθες ολόκληρος ο Ελληνισμός, τιμώντας την Κοίμηση της Θεοτόκου, που δίνει ελπίδα για την αιώνια ζωή. Από άκρη σ’ άκρη σε ολόκληρη τη χώρα εκατοντάδες εκκλησίες και ξωκλήσια αφιερωμένα στην Παναγία, με αμέτρητα προσωνύμια, χτύπησαν με καμάρι τις καμπάνες τους για να τιμήσουν τη Μητέρα της Ορθοδοξίας.

Στην Τήνο, όπως κάθε χρόνο, χιλιάδες προσκυνητές ασπάστηκαν τη θαυματουργή εικόνα της Μεγαλόχαρης και άνθρωποι κάθε ηλικίας έφτασαν μπροστά στη Χάρη της ανεβαίνοντας με τα γόνατα από το λιμάνι για να εκπληρώσουν το τάμα τους. Ο ναός της Ευαγγελίστριας έλαμπε από περηφάνια και στη θέα του πολλοί πιστοί δάκρυζαν με το που τον αντίκριζαν, ακόμα και από το πλοίο που έμπαινε στο λιμάνι, το ίδιο λιμάνι στο οποίο ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο του 1940 τορπιλιζόταν ύπουλα το καταδρομικό «Ελλη» από το ιταλικό υποβρύχιο. Στη λιτάνευση της ιερής εικόνας της Θεοτόκου συμμετείχαν χιλιάδες πιστοί, που ήρθαν από όλη τη χώρα, ακόμα και από το εξωτερικό, για να την προσκυνήσουν και να ζητήσουν την ευλογία της.

Η Εκατονταπυλιανή

Στην Πάρο η Εκατονταπυλιανή, που είναι από τους αρχαιότερους ναούς, βρέθηκε στο επίκεντρο, με το νησί να κατακλύζεται από πιστούς. Από την παραμονή άρχισαν οι εορτασμοί με λαμπρότητα και κατάνυξη. Πολλά θαύματα έχουν καταγραφεί στη μακραίωνη ιστορία του ναού με τις 99 φανερές πόρτες και τη μία κρυφή που, όπως λέει η παράδοση, θα φανεί όταν η Πόλη ξαναγίνει ελληνική.

paros

Ο Πόντος και ο Ποντιακός Ελληνισμός συναντήθηκαν και φέτος στην Παναγία Σουμελά, στις πλαγιές του Βερμίου. Σωματεία Ποντίων, ακόμα και από το εξωτερικό, και χιλιάδες πιστοί τίμησαν με τη μεγαλοπρέπεια που της αρμόζει τη Θεοτόκο, την Παναγία των Ποντίων, όπως λέγεται. Οι ήχοι από την ποντιακή λύρα έδιναν τον τόνο και μετέφεραν νοερά τους επισκέπτες στην ιστορική Μονή Σουμελά στην Τραπεζούντα.

panagia soumela1

Στη Μυτιλήνη αμέτρητους πιστούς συγκέντρωσε η Παναγία της Αγιάσου με τα πολλά θαύματα που αποδίδονται στην αρχαία εικόνα, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, την οποία η ορθόδοξη πίστη έχει διαφυλάξει από κάθε επιβουλή εδώ και περίπου 1.100 χρόνια.

Σε ολόκληρη την Ελλάδα, πιστοί στάθηκαν με δέος και ευλάβεια μπροστά στις θαυματουργές εικόνες της Μεγαλόχαρης, που πίσω τους κουβαλούν ιστορίες και θρύλους αλλά και ανεξήγητα περιστατικά. Ηταν η ημέρα που ο Ελληνισμός τίμησε όπως της πρέπει τη Μητέρα των ορθοδόξων.

Η Φανερωμένη της Ιεράπετρας

Ιδιαίτερη εμπειρία ήταν το προσκύνημα στην Παναγία Φανερωμένη της Ιεράπετρας, γνωστή και ως Παναγία Γουρνιών, που πολλοί επισκέπτονται μόλις το ρολόι δείξει 12 τα μεσάνυχτα, ξημερώνοντας Δεκαπενταύγουστος. Το εκκλησάκι, χτισμένο σαν κάστρο μέσα σε σπηλιά σε ύψος 540 μέτρων, φυλάσσει τη θαυματουργή εικόνα που βρήκε ένας βοσκός.

ierapetra fanervmenh hraklhs1534265640

Η παράδοση λέει ότι η εικόνα βρέθηκε από έναν τράγο και ο βοσκός θέλησε να την πάρει στη στάνη του. Το πρωί η εικόνα είχε εξαφανιστεί και είχε επιστρέψει στη θέση της. Αυτό επαναλήφθηκε τρεις φορές, ώσπου ο βοσκός την τοποθέτησε εκεί για πάντα.

Εκτοτε η φήμη της εξαπλώθηκε σε όλη την ανατολική Κρήτη και πολλοί ασκήτεψαν στο σημείο υπό την προστασία της Θεοτόκου.

sel 6Η Τριχερούσα του Αγίου Ορους

Μοναδική είναι η απεικόνιση της Παναγίας με τρία χέρια! Είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας, οικογενειακό κειμήλιο του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού, ο οποίος τη φιλοτέχνησε όταν ο χαλίφης Ουαλίδ τού έκοψε το χέρι.

Ο άγιος προσευχήθηκε όλη τη νύχτα να τον θεραπεύσει η Παναγία, αποκοιμήθηκε εξαντλημένος και, όταν ξύπνησε, το χέρι του είχε αποκατασταθεί. Τότε έβαλε το αργυρό ομοίωμα του χεριού του στην εικόνα της Παναγίας. Τον 15ο αιώνα την είχαν Σέρβοι, που την έβαλαν στην πλάτη ενός γαϊδάρου και τον άφησαν να φύγει για να τη σώσουν από τους Τούρκους. Από τη Σερβία ο γαϊδαράκος κατέληξε στο Αγιον Ορος, όπου την υποδέχθηκαν με τιμές οι μοναχοί στη Μονή Χιλανδαρίου και τη φυλάσσουν έως σήμερα.

offer

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...