Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σάσα Μπάστα: Ποιους τσάκωσε ο φακός στα γενέθλια της τραγουδίστριας

Glamorous γενέθλια για τη Σάσα Μπάστα. Η γνωστή τραγουδίστρια...

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Πότε και πού ντύνεται γαμπρός ο «Greek Freak»

Γάμος αλά ελληνικά για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μετά την...

Το 2050 ο μισός πλανήτης θα φορά γυαλιά μυωπίας

Με γοργό ρυθμό εξαπλώνεται πανδημία που ωστόσο περνάει απαρατήρητη...

Baby bloom για τον κανακάρη της Μαρίας Καρλάκη

Διπλό όνομα και νησιωτικό location στο baby bloom του...

Διπλός θρίαμβος για τον ελληνικό κινηματογράφο!

Αργυρός Λέοντας για το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά και βραβείο ανδρικού ρόλου στην ερμηνεία του Θέμη Πάνου στο 70ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Τέσσερα βραβεία, με πιο σημαντικά τον Αργυρό Λέοντα, που δίνεται στην ταινία με την καλύτερη σκηνοθεσία, κι εκείνο του ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του Θέμη Πάνου απέσπασε στο Φεστιβάλ Βενετίας η «Miss Violence». Η ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά κέρδισε επίσης το βραβείο των κριτικών FEDEORA και το νεανικό βραβείο Arca. Το βραβείο FEDEORA καλύτερης ταινίας από Ευρώπη και χώρες της Μεσογείου του διαγωνιστικού τμήματος του 70ού Φεστιβάλ της Βενετίας απονέμει ομάδα κριτικών-μελών της Ομοσπονδίας Κριτικών για ταινίες από Ευρώπη και Μεσόγειο. Το άλλο βραβείο που κέρδισε η ελληνική ταινία, το Arca Cinema Giovanni, απονέμεται από 70 νέους από Ιταλία, Γαλλία και Τυνησία, ηλικίας 18 έως 26 χρόνων.225h969h896

Η υπόθεση

Η ελληνική ταινία, που αποτελεί αλληγορικό αντικατοπτρισμό της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας, περιγράφει μια οικογένεια που έχει σοβαρά «λειτουργικά» προβλήματα. Αρχίζει με την αυτοκτονία ενός εντεκάχρονου κοριτσιού, που βουτά στο κενό από το μπαλκόνι του σπιτιού του. Η Αστυνομία ξεκινά την έρευνα κι έτσι αρχίζει να ξετυλίγεται η σκληρή πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από τη φαινομενικά καλή εικόνα των συγγενών του θύματος. 

Το μήνυμα

Μιλώντας μετά την απονομή, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο Ελληνας σκηνοθέτης, εμφανώς ικανοποιημένος από την επιτυχία του, έκανε αναφορά στην πραγματικότητα της ενδοοικογενειακής βίας, που υπάρχει τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη γενικότερα. «Το σημαντικό είναι πως αρχίζουν σιγά σιγά να αποκαλύπτονται. Για μένα ήταν μια ανάγκη να μιλήσω για αυτήν την εξουσία και τη σκληρή αλήθεια που είναι η κακή πλευρά μιας κοινωνίας, η οποία πρέπει να καλυτερεύσει για να πάμε μπροστά» είπε ο Αλέξανδρος Αβρανάς, που αναφέρθηκε επίσης στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, στον οποίο ήταν τιμητικά αφιερωμένη κατά το ήμισυ η αφίσα της 70ής Μόστρα. «Αγαπώ πολύ τις πρώτες του ταινίες κι είναι πολύ μεγάλη απώλεια για τον κινηματογράφο και την ελληνική κουλτούρα» είπε.

Ο υπουργός

Για «εθνική υπερηφάνεια» έκανε λόγο σε δήλωσή του για τη διάκριση της ελληνικής ταινίας ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Ομως, αυτό που κάνει κάθε πολίτη υπερήφανο πρέπει να κάνει την Πολιτεία πιο υπεύθυνη. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου είναι πάντα αρωγός στα βήματα των νέων δημιουργών. Τις αμέσως επόμενες ημέρες σε συνεργασία με τα στελέχη του αλλά και με τους νέους σκηνοθέτες θα αναζητήσουμε καινούργιους τρόπους για να κάνουμε αποδοτικότερο τον νόμο, να στηρίξουμε τις παραγωγές, να διευκολύνουμε τις συμπαραγωγές των ταινιών. Οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά μπορούμε και θα κάνουμε περισσότερα για τον νέο ελληνικό κινηματογράφο» επισήμανε χαρακτηριστικά.33625j98j9

Η πορεία τους πριν τον «Λέοντα»

Ο Αλέξανδρος Αβρανάς, που γεννήθηκε στη Λάρισα πριν από 36 χρόνια, ξεκίνησε την πορεία του στον καλλιτεχνικό χώρο το 1998, όταν μπήκε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου σπούδασε γλυπτική. Πέντε χρόνια αργότερα πήρε τον δρόμο της ξενιτιάς για μεταπτυχιακές σπουδές, τις οποίες έκανε στο πανεπιστήμιο Kunste του Βερολίνου. Από το 2001 κιόλας, που ολοκλήρωσε τη φοίτησή του στην Καλών Τεχνών, ο βραβευμένος σκηνοθέτης συμμετείχε σε εκθέσεις τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, όπου πέτυχε αρκετές διακρίσεις. Το ταλέντο του αναγνωρίστηκε και από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το οποίο τον υποστήριξε στις προσπάθειές του τρεις φορές.

Η κινηματογραφική καριέρα του Αλέξανδρου Αβρανά άρχισε παράλληλα με τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Γερμανία, το 2003. Πρώτη ταινία του ήταν το «Without», ενώ οι διακρίσεις του πολλές, καθώς κέρδισε επτά βραβεία στο 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Ο 36χρονος σκηνοθέτης έχει γυρίσει ντοκιμαντέρ για τον έτερο Ελληνα τροπαιούχο του φεστιβάλ Βενετίας, τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, καθώς και ταινίες μικρού μήκους όπως οι «Pic Nic», «Happy Together», «Beside», «Love is Pain».

Ο Θέμης Πάνου, από την πλευρά του, μπορεί να μην είναι τόσο γνωστός στο ευρύ κοινό, ωστόσο η πορεία του είναι μακρά και με σημαντικές δουλειές τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο. Φέτος πήρε μέρος στην τραγωδία του Αισχύλου «Αγαμέμνων» με πρωταγωνίστρια Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Κινηματογραφικά ξεκίνησε την καριέρα του το 1984 με την cult ταινία «Λαλάκης ο εισαγόμενος», για να ακολουθήσει η συμμετοχή του στο «Λούφα και παραλλαγή», όπου υποδυόταν τον θαλαμοφύλακα. Το 1999 έρχεται ακόμα μία μεγάλη ταινία, το «Αυτή η νύχτα μένει», ενώ την ίδια χρονιά μετέχει στο φιλμ «Μαύρο γάλα». Στην ταινία «Μια υπέροχη μέρα…» υποδύθηκε τον Πάμπο, ενώ στην «Πολίτικη κουζίνα» ήταν ο Οσμάν μπέης. Τελευταία δουλειά του στο σινεμά ήταν το 2010 η ταινία «Το πέταγμα του κύκνου».

Εντονο το παρασκήνιο για τον «χρυσό» νικητή Τζανφράνκο Ρόσι

Ο Χρυσός Λέοντας επέστρεψε φέτος στην πατρίδα του, καθώς ύστερα από πολλά χρόνια απονεμήθηκε στον Ιταλό σκηνοθέτη Τζανφράνκο Ρόσι και την ταινία-ντοκιμαντέρ του «Sacro Gra». Ο ιταλικός θρίαμβος συνοδεύτηκε ωστόσο από έντονο παρασκήνιο, καθώς ακούστηκαν πολλά για την επιλογή του πρώτου νικητή.99623k741j8

Κάποιοι είπαν ότι δεκαπέντε χρόνια «ξενιτεμού» του πρώτου βραβείου θεωρήθηκαν πολλά, οπότε ο πρόεδρος του φεστιβάλ Μπερνάρντο Μπερτολούτσι επέβαλε τη γνώμη του στα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής σε ό,τι αφορά τον Χρυσό Λέοντα, επιτρέποντάς τους ως αντάλλαγμα να διαλέξουν τους νικητές σε όλα τα υπόλοιπα βραβεία. «Νομίζω πως όλη η επιτροπή ένιωσε την ποιητική ορμή της ταινίας του Ρόσι» δήλωσε ο ίδιος μετά τη λήξη της διοργάνωσης, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο έγινε η επιλογή των βραβευθέντων ταινιών. Στην πατρίδα του έμεινε και το βραβείο Coppa di Volpi, που δόθηκε στην Ελενα Κότα για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία, στην ταινία «Via Castellana Bandiera» της Εμα Ντάντε. Η Ιταλίδα έτυχε μίας τόσο μεγάλης τιμής στα 82 της χρόνια. Η τρίτη διάκριση για τους Ιταλούς ήταν το βραβείο Orizzonti, που απονεμήθηκε στον Ιταλό σκηνοθέτη Ουμπέρτο Παζολίνι για την ταινία του «Still Life».

Σε διεθνές επίπεδο το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής δόθηκε στον Κινέζο Τσάι Μινγκ Λιανγκ για την ταινία «Jiaoyou» (Αδέσποτα Σκυλιά), ενώ το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής απονεμήθηκε στη γερμανική ταινία «Die Frau des polizisten» του Φίλιπ Γκρένινγκ. Επίσης οι Στιβ Κούγκαν και Τζεφ Πόουπ κέρδισαν το Βραβείο Σεναρίου στην ταινία «Philomena» του Στίβεν Φρίαρς. Με βραβείο έφυγε από τη Βενετία και ο 16χρονος Τάι Σέρινταν, συμπρωταγωνιστής του Νίκολας Κέιτζ στην ταινία «Joe» του Ντέιβιντ Γκριν. Ο ταλαντούχος ηθοποιός κέρδισε το Βραβείο Ανερχόμενου Ηθοποιού «Μαρτσέλο Μαστρογιάνι». Τέλος, το βραβείο Λέων του μέλλοντος κέρδισε η ταινία -ντοκιμαντέρ «White Shadow» του Νόαζ Ντες, η οποία αναφέρεται στους αλμπίνους της Αφρικής.

Ο Μπερτολούτσι και η επιστολή της 9χρονης

Μπορεί ο Μπερτολούτσι να επικρίθηκε, ωστόσο δεν παρέλειψε να μοιραστεί τη συγκίνησή του όχι για τις ταινίες, μα για μια ανθρώπινη στιγμή του. Ο 73χρονος σκηνοθέτης, που πλέον κινείται με αναπηρικό καροτσάκι, αναφέρθηκε στην επιστολή που έλαβε από ένα 9χρονο κορίτσι με κινητικά προβλήματα, με την οποία του εξηγούσε πόσο δύσκολο είναι να μετακινείται στη Βενετία. Σε μια κίνηση ευαισθησίας ο Μπερτολούτσι απηύθυνε δημόσια έκκληση στις Αρχές και στους αρμόδιους να ενδιαφερθούν για το πρόβλημα, που άλλωστε αφορά πολλούς ανθρώπους.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...