Διπλός θρίαμβος για τον ελληνικό κινηματογράφο!

Αργυρός Λέοντας για το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά και βραβείο ανδρικού ρόλου στην ερμηνεία του Θέμη Πάνου στο 70ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Τέσσερα βραβεία, με πιο σημαντικά τον Αργυρό Λέοντα, που δίνεται στην ταινία με την καλύτερη σκηνοθεσία, κι εκείνο του ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του Θέμη Πάνου απέσπασε στο Φεστιβάλ Βενετίας η «Miss Violence». Η ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά κέρδισε επίσης το βραβείο των κριτικών FEDEORA και το νεανικό βραβείο Arca. Το βραβείο FEDEORA καλύτερης ταινίας από Ευρώπη και χώρες της Μεσογείου του διαγωνιστικού τμήματος του 70ού Φεστιβάλ της Βενετίας απονέμει ομάδα κριτικών-μελών της Ομοσπονδίας Κριτικών για ταινίες από Ευρώπη και Μεσόγειο. Το άλλο βραβείο που κέρδισε η ελληνική ταινία, το Arca Cinema Giovanni, απονέμεται από 70 νέους από Ιταλία, Γαλλία και Τυνησία, ηλικίας 18 έως 26 χρόνων.

Η υπόθεση

Η ελληνική ταινία, που αποτελεί αλληγορικό αντικατοπτρισμό της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας, περιγράφει μια οικογένεια που έχει σοβαρά «λειτουργικά» προβλήματα. Αρχίζει με την αυτοκτονία ενός εντεκάχρονου κοριτσιού, που βουτά στο κενό από το μπαλκόνι του σπιτιού του. Η Αστυνομία ξεκινά την έρευνα κι έτσι αρχίζει να ξετυλίγεται η σκληρή πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από τη φαινομενικά καλή εικόνα των συγγενών του θύματος. 

Το μήνυμα

Μιλώντας μετά την απονομή, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο Ελληνας σκηνοθέτης, εμφανώς ικανοποιημένος από την επιτυχία του, έκανε αναφορά στην πραγματικότητα της ενδοοικογενειακής βίας, που υπάρχει τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη γενικότερα. «Το σημαντικό είναι πως αρχίζουν σιγά σιγά να αποκαλύπτονται. Για μένα ήταν μια ανάγκη να μιλήσω για αυτήν την εξουσία και τη σκληρή αλήθεια που είναι η κακή πλευρά μιας κοινωνίας, η οποία πρέπει να καλυτερεύσει για να πάμε μπροστά» είπε ο Αλέξανδρος Αβρανάς, που αναφέρθηκε επίσης στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, στον οποίο ήταν τιμητικά αφιερωμένη κατά το ήμισυ η αφίσα της 70ής Μόστρα. «Αγαπώ πολύ τις πρώτες του ταινίες κι είναι πολύ μεγάλη απώλεια για τον κινηματογράφο και την ελληνική κουλτούρα» είπε.

Ο υπουργός

Για «εθνική υπερηφάνεια» έκανε λόγο σε δήλωσή του για τη διάκριση της ελληνικής ταινίας ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Ομως, αυτό που κάνει κάθε πολίτη υπερήφανο πρέπει να κάνει την Πολιτεία πιο υπεύθυνη. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου είναι πάντα αρωγός στα βήματα των νέων δημιουργών. Τις αμέσως επόμενες ημέρες σε συνεργασία με τα στελέχη του αλλά και με τους νέους σκηνοθέτες θα αναζητήσουμε καινούργιους τρόπους για να κάνουμε αποδοτικότερο τον νόμο, να στηρίξουμε τις παραγωγές, να διευκολύνουμε τις συμπαραγωγές των ταινιών. Οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά μπορούμε και θα κάνουμε περισσότερα για τον νέο ελληνικό κινηματογράφο» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Η πορεία τους πριν τον «Λέοντα»

Ο Αλέξανδρος Αβρανάς, που γεννήθηκε στη Λάρισα πριν από 36 χρόνια, ξεκίνησε την πορεία του στον καλλιτεχνικό χώρο το 1998, όταν μπήκε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου σπούδασε γλυπτική. Πέντε χρόνια αργότερα πήρε τον δρόμο της ξενιτιάς για μεταπτυχιακές σπουδές, τις οποίες έκανε στο πανεπιστήμιο Kunste του Βερολίνου. Από το 2001 κιόλας, που ολοκλήρωσε τη φοίτησή του στην Καλών Τεχνών, ο βραβευμένος σκηνοθέτης συμμετείχε σε εκθέσεις τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, όπου πέτυχε αρκετές διακρίσεις. Το ταλέντο του αναγνωρίστηκε και από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το οποίο τον υποστήριξε στις προσπάθειές του τρεις φορές.

Η κινηματογραφική καριέρα του Αλέξανδρου Αβρανά άρχισε παράλληλα με τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Γερμανία, το 2003. Πρώτη ταινία του ήταν το «Without», ενώ οι διακρίσεις του πολλές, καθώς κέρδισε επτά βραβεία στο 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Ο 36χρονος σκηνοθέτης έχει γυρίσει ντοκιμαντέρ για τον έτερο Ελληνα τροπαιούχο του φεστιβάλ Βενετίας, τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, καθώς και ταινίες μικρού μήκους όπως οι «Pic Nic», «Happy Together», «Beside», «Love is Pain».

Ο Θέμης Πάνου, από την πλευρά του, μπορεί να μην είναι τόσο γνωστός στο ευρύ κοινό, ωστόσο η πορεία του είναι μακρά και με σημαντικές δουλειές τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο. Φέτος πήρε μέρος στην τραγωδία του Αισχύλου «Αγαμέμνων» με πρωταγωνίστρια Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Κινηματογραφικά ξεκίνησε την καριέρα του το 1984 με την cult ταινία «Λαλάκης ο εισαγόμενος», για να ακολουθήσει η συμμετοχή του στο «Λούφα και παραλλαγή», όπου υποδυόταν τον θαλαμοφύλακα. Το 1999 έρχεται ακόμα μία μεγάλη ταινία, το «Αυτή η νύχτα μένει», ενώ την ίδια χρονιά μετέχει στο φιλμ «Μαύρο γάλα». Στην ταινία «Μια υπέροχη μέρα…» υποδύθηκε τον Πάμπο, ενώ στην «Πολίτικη κουζίνα» ήταν ο Οσμάν μπέης. Τελευταία δουλειά του στο σινεμά ήταν το 2010 η ταινία «Το πέταγμα του κύκνου».

Εντονο το παρασκήνιο για τον «χρυσό» νικητή Τζανφράνκο Ρόσι

Ο Χρυσός Λέοντας επέστρεψε φέτος στην πατρίδα του, καθώς ύστερα από πολλά χρόνια απονεμήθηκε στον Ιταλό σκηνοθέτη Τζανφράνκο Ρόσι και την ταινία-ντοκιμαντέρ του «Sacro Gra». Ο ιταλικός θρίαμβος συνοδεύτηκε ωστόσο από έντονο παρασκήνιο, καθώς ακούστηκαν πολλά για την επιλογή του πρώτου νικητή.

Κάποιοι είπαν ότι δεκαπέντε χρόνια «ξενιτεμού» του πρώτου βραβείου θεωρήθηκαν πολλά, οπότε ο πρόεδρος του φεστιβάλ Μπερνάρντο Μπερτολούτσι επέβαλε τη γνώμη του στα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής σε ό,τι αφορά τον Χρυσό Λέοντα, επιτρέποντάς τους ως αντάλλαγμα να διαλέξουν τους νικητές σε όλα τα υπόλοιπα βραβεία. «Νομίζω πως όλη η επιτροπή ένιωσε την ποιητική ορμή της ταινίας του Ρόσι» δήλωσε ο ίδιος μετά τη λήξη της διοργάνωσης, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο έγινε η επιλογή των βραβευθέντων ταινιών. Στην πατρίδα του έμεινε και το βραβείο Coppa di Volpi, που δόθηκε στην Ελενα Κότα για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία, στην ταινία «Via Castellana Bandiera» της Εμα Ντάντε. Η Ιταλίδα έτυχε μίας τόσο μεγάλης τιμής στα 82 της χρόνια. Η τρίτη διάκριση για τους Ιταλούς ήταν το βραβείο Orizzonti, που απονεμήθηκε στον Ιταλό σκηνοθέτη Ουμπέρτο Παζολίνι για την ταινία του «Still Life».

Σε διεθνές επίπεδο το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής δόθηκε στον Κινέζο Τσάι Μινγκ Λιανγκ για την ταινία «Jiaoyou» (Αδέσποτα Σκυλιά), ενώ το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής απονεμήθηκε στη γερμανική ταινία «Die Frau des polizisten» του Φίλιπ Γκρένινγκ. Επίσης οι Στιβ Κούγκαν και Τζεφ Πόουπ κέρδισαν το Βραβείο Σεναρίου στην ταινία «Philomena» του Στίβεν Φρίαρς. Με βραβείο έφυγε από τη Βενετία και ο 16χρονος Τάι Σέρινταν, συμπρωταγωνιστής του Νίκολας Κέιτζ στην ταινία «Joe» του Ντέιβιντ Γκριν. Ο ταλαντούχος ηθοποιός κέρδισε το Βραβείο Ανερχόμενου Ηθοποιού «Μαρτσέλο Μαστρογιάνι». Τέλος, το βραβείο Λέων του μέλλοντος κέρδισε η ταινία -ντοκιμαντέρ «White Shadow» του Νόαζ Ντες, η οποία αναφέρεται στους αλμπίνους της Αφρικής.

Ο Μπερτολούτσι και η επιστολή της 9χρονης

Μπορεί ο Μπερτολούτσι να επικρίθηκε, ωστόσο δεν παρέλειψε να μοιραστεί τη συγκίνησή του όχι για τις ταινίες, μα για μια ανθρώπινη στιγμή του. Ο 73χρονος σκηνοθέτης, που πλέον κινείται με αναπηρικό καροτσάκι, αναφέρθηκε στην επιστολή που έλαβε από ένα 9χρονο κορίτσι με κινητικά προβλήματα, με την οποία του εξηγούσε πόσο δύσκολο είναι να μετακινείται στη Βενετία. Σε μια κίνηση ευαισθησίας ο Μπερτολούτσι απηύθυνε δημόσια έκκληση στις Αρχές και στους αρμόδιους να ενδιαφερθούν για το πρόβλημα, που άλλωστε αφορά πολλούς ανθρώπους.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Άνθρωποι που πήγανε και ήρθανε στον άλλον κόσμο εξιστορούν την εμπειρία τους

Επέστρεψαν από τον άλλο κόσμο και περιγράφουν τις συγκλονιστικές εμπειρίες τους...

Το ξέσπασμα της μητέρας της Τοπαλούδη! Ο βιασμός της 21χρονης που μπήκε στο συρτάρι

«Ελένη μου, θα τους κυνηγήσω»!Οργή και θλίψη κυρίευσαν τους γονείς της...

Υπάλληλος στις Σέρρες έκλεψε αλλαντικά και τυριά αξίας 20.000 ευρώ

Υπάλληλος αποθήκης τροφίμων στις Σέρρες έκλεβε τμηματικά, τα τελευταία τρία χρόνια...

Τρίκαλα: Βρέθηκαν σκουπίδια κρεμασμένα σε δέντρα – Δείτε τον λόγο

Κρέμασαν σκουπίδια αντί για... γιορτινά φωτάκια σε δέντρα σε μια συνοικία...

Χάος στις ΗΠΑ με «Μπλεκ», Μπάτμαν και νεκρούς!

H προαναγγελθείσα πολιορκία του Καπιτωλίου την ημέρα που μέσα σε αυτό...

Σκληρή μοίρα του 25χρονου μετά τη βουτιά στα νερά της Αμαρύνθου τα Θεοφάνια

Πιο αδυσώπητο χτύπημα δεν θα μπορούσε να καταφέρει η σκληρή μοίρα...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φουλ για… τρίο βουλευτής της Ν.Δ. και η… σύζυγός του

Πικάντικος και γεμάτος ακόρεστες επιθυμίες ο δεύτερος γάμος του!Δεν μπορεί, αλλά κάτι τρέχει με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος μέσα στις απανωτές καραντίνες. Πώς να...

Η Κατερίνα Βαφειά ετοιμάζεται να γίνει μανούλα για δεύτερη φορά

Ο «πελαργός» στην...πόρτα της high society!Στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας η γέννηση ενός μωρού είναι ό,τι πιο ευτυχές και αισιόδοξο μπορεί να συμβεί σε...

Παύλος Τσακίρης: O 36χρονος «βασιλιάς των αβγών»

Η αρχή της εταιρίας από τον παππού του, το 1963, και η απογείωση με 12 παραγωγικές μονάδες, 70 εργαζομένους και πωλήσεις ανά την υφήλιο.«Δούλεψε...

Άνθρωποι που πήγανε και ήρθανε στον άλλον κόσμο εξιστορούν την εμπειρία τους

Επέστρεψαν από τον άλλο κόσμο και περιγράφουν τις συγκλονιστικές εμπειρίες τους στη νέα σειρά του Netflix «Surviving Death».Υπάρχει ζωή μετά θάνατον; Κι αν τελικά...

Αλίνα Καλτσίδη: Καραντίνα στον πύργο της Κορώνης

Στην πολυτελή βίλα του «βασιλιά του τσιμέντου» Φιλάρετου Καλτσίδη «κλεισμένη» η κόρη του Αλίνα.Δεν κρύβει την αγάπη της για την Ελλάδα η Αλίνα Καλτσίδη,...

Μπέσσυ Αργυράκη: Τalent shows, μπηχτές και τα παραπονεμένα λόγια

Η αποχή από τη δισκογραφία, τα «καρφιά» για τη θέση κριτή σε εκπομπές και η μεγάλη λαχτάρα της να γίνει γιαγιά.Η Μπέσσυ Αργυράκη αποτελεί...