Δέος και περιέργεια προκαλεί μακάβριο εύρημα σε βασιλικό τάφο των Αιγών Ημαθίας, την αρχαία πρωτεύουσα και ιερή πόλη της Μακεδονίας. Δώδεκα ενήλικες, μωρά και νήπια, δεκαπέντε άλογα και σκυλιά που πετάχτηκαν νεκρά μαζί με αγγεία και κεραμίδια τον 2ο αιώνα π.Χ. σε άδειο βασιλικό τάφο του 5ου π.Χ. αιώνα, ο οποίος είχε συληθεί από τους Γαλάτες τον 3ο αιώνα π.Χ., είναι τα ανατριχιαστικά ευρήματα που… στοιχειώνουν τα λείψανα του υπόστυλου τάφου. Αυτά έκρυβε επί αιώνες το ένα από τα τρία εντυπωσιακά ταφικά μνημεία που έφεραν στο φως τον τελευταίο χρόνο οι εργασίες ανάπλασης του νεκροταφείου των τύμβων και της βασιλικής συστάδας των Τημενιδών.
Οπως αποκαλύπτει η υπεύθυνη της ανασκαφής, η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη, ανάμεσα στις αποκαλύψεις είναι ένας μεγάλος λιθόκτιστος κιβωτιόσχημος τάφος, δύο μνημειακοί τάφοι άγνωστου αρχιτεκτονικού τύπου, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για την αποκάλυψη ενός ακόμα μακεδονικού τάφου, του 13ου της νεκρόπολης των Αιγών. Το νότιο μνημείο της ταφικής «τριάδας» είναι αρκετά κατεστραμμένο, αλλά σύμφωνα με την αρχαιολόγο, ο βόρειος τάφος σώζεται, και μάλιστα αποτελεί τον άμεσο πρόγονο των λεγόμενων «μακεδονικών τάφων».
Αν και λεηλατημένοι σε σημαντικό βαθμό, οι τρεις τάφοι διατηρούν έντονα ίχνη από τις επιβλητικές ταφικές πυρές στις οποίες παραδόθηκαν τα σώματα των νεκρών. Οι αρχαιολόγοι προσπαθούν τώρα να λύσουν το μυστήριο και να ερμηνεύσουν το τραγικό γεγονός που κρύβουν τα λείψανα του υπόστυλου τάφου.