Η πρώτη τεχνητή καρδιά που θα «μιμείται» την πραγματική

Πρόκειται για μία ανεξάρτητη μονάδα που μιμείται τις συσπάσεις του μυός με τη βοήθεια αισθητήρων.

Στην πρώτη εμφύτευση τεχνητής καρδιάς στον κόσμο υποβλήθηκε άνδρας ασθενής στη Γαλλία. Οι χειρουργοί του νοσοκομείου Georges Pompidou που πραγματοποίησαν την πρωτοποριακή επέμβαση ανακοίνωσαν ότι ο 75χρονος ασθενής έχει ξυπνήσει και ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία, ωστόσο παρέμειναν επιφυλακτικοί αναφορικά με την έκβαση της ανάρρωσής του.


«Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτό το πρώτο εμφύτευμα, αν και είναι πολύ νωρίς να εξάγουμε συμπεράσματα, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ακόμα σε πρώιμη μετεγχειρητική φάση» δήλωσε ο Μαρσέλο Κονβίτι, επικεφαλής της βιοιατρικής εταιρίας Carmat που ανέπτυξε τη συσκευή.


Την ίδια ώρα ο Κριστιάν Λατρεμούιγ, μέλος του 16μελους χειρουργικού team που ανέλαβε να φέρει εις πέρας την επέμβαση, εξήγησε ότι δεν υπήρξαν επιπλοκές που να συνδέονται με την πρωτοποριακή αυτή εμφύτευση. Η μεγαλύτερη ανησυχία των γιατρών παραμένει η τυχόν εκδήλωση θρόμβων και η απόρριψή της από το ανοσοποιητικό σύστημα.


Πώς λειτουργεί


Η τεχνητή καρδιά είναι μια ανεξάρτητη μονάδα που εμφυτεύεται στον θώρακα του ασθενούς και, με τη βοήθεια απαλών «βιο-υλικών» και μιας σειράς αισθητήρων, μιμείται τις συσπάσεις του καρδιακού μυός.


Η εν λόγω συσκευή είναι η πρώτη που μπορεί να αντικαταστήσει τη λειτουργία της πραγματικής καρδιάς, σε αντίθεση με τις συσκευές υποκατάστασης της καρδιακής λειτουργίας που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν, μέχρι ο ασθενής να υποβληθεί σε κανονική μεταμόσχευση. Εχει τριπλάσιο μέγεθος από το πραγματικό όργανο και λειτουργεί με εξωτερικές μπαταρίες λιθίου, που φοριούνται σαν ζώνη από τον ασθενή, ενώ η διάρκεια ζωής της υπολογίζεται στα πέντε έτη.


Ο καρδιοχειρουργός Αλεν Καρπεντιέ, ο οποίος ηγήθηκε της επέμβασης, δήλωσε ότι αισθάνεται ευγνώμων απέναντι στον ασθενή που δέχτηκε να συμμετάσχει στην κλινική δοκιμή.


ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ