Νέα πολύτιμα ευρήματα στο ναυάγιο του «Μέντορα»

Νέα σπουδαία ευρήματα εντοπίστηκαν στον βυθό των Κυθήρων, κατά τη φετινή υποβρύχια ανασκαφή που έγινε από τις 27 Αυγούστου ως τις 15 Σεπτεμβρίου στο ναυάγιο του «Μέντορα» του λόρδου Έλγιν, που μετέφερε τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Από την Εύα Παπαδάτου

Το μπρίκι, που βυθίστηκε έπειτα από πρόσκρουση σε βράχια έξω από το λιμάνι του Αβλέμονα στα Κύθηρα τον Σεπτέμβριο του 1802, μετέφερε 17 κιβώτια με αρχαιότητες από διαφορά μνημεία της Ακρόπολης και των Αθηνών, που είχε κλέψει η ομάδα του Βρετανού διπλωμάτη Τόμας Μπρους, γνωστού ως «λόρδου Έλγιν».

Μεταξύ των θησαυρών της αρχαίας πολιτιστικής μας κληρονομιάς που βρέθηκαν στον «Μέντορα» είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ένα χρυσό δαχτυλίδι με σχηματοποιημένα άνθη από σύρμα και σφαιρίδια, ένα ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια, ένα ακέραιο μαγειρικό σκεύος με εφυάλωση στο εσωτερικό του και ένα θραύσμα λαβής αρχαίου ροδιακού αμφορέα με σφράγισμα και επιγραφή «ΑΝΤΙΜΑΧΟΥ» με κηρύκειο (συνολικά έχουν βρεθεί τέσσερις λαβές). Εντοπίστηκαν, επίσης, τρία πιόνια σκακιού (τις προηγούμενες χρονιές είχαν εντοπιστεί ακόμα τέσσερα), διάφορα οστέινα και ξύλινα αντικείμενα.

Χρυσά σκουλαρίκια

Μαγειρικό σκεύος

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, η φετινή υποβρύχια ανασκαφή «επικεντρώθηκε τόσο στον καθαρισμό του σωζόμενου τμήματος του σκαριού, ώστε να γίνει εκ νέου ένα ορθοφωτομωσαϊκό και να διαπιστωθεί η κατάσταση διατήρησής του μετά το 2012, όσο και στην ανασκαφή τομής στο σημείο όπου έχει σπάσει το σκαρί του πλοίου.

Χρυσό δαχτυλίδι

Η έρευνα

Η τομή αποτελεί συνέχεια της τομής που είχε ερευνηθεί το 2017. Διαπιστώθηκε ότι στον χώρο αυτόν υπάρχει μεγάλος αριθμός μαδεριών και νομέων διάσπαρτων, που θάφτηκαν στον χώρο μετά τη βύθιση και τη διάλυσή του για να διενεργηθεί η ναυαγιαιρεσία του φορτίου». Στην έρευνα συμμετείχαν αρχαιολόγοι, θαλάσσιοι βιολόγοι, συντηρητές αρχαιοτήτων, δύτες, τεχνικοί βυθού και εργατοτεχνίτες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ