Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Secret song»: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα κι επιστρέφει με νέα επεισόδια!

Το μεγαλύτερο τηλεοπτικό event της ελληνικής τηλεόρασης, που καθήλωσε και συγκίνησε πάνω...

Βαρύς ο πέλεκυς για τον 21χρονο που το 2021 βίασε τη 18χρονη...

Σε φυλάκιση πέντε ετών καταδικάστηκε προχθές κατά πλειοψηφία από...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...

Νέα στοιχεία για τον ανώμαλο βίο του αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προσπαθεί ο 50χρονος φύλακας του...

Τι καταγγέλλουν στην «Espresso» από τη φλεγόμενη Σάμο

Ανάγλυφα αποτυπώνουν την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου οι συνδικαλιστές αστυνομικοί που υπηρετούν στο νησί, οι οποίοι περιγράφουν δραματικά σε ανακοίνωσή τους τις σκηνές που βίωσαν το απόγευμα της Δευτέρας, όταν η συμπλοκή μεταξύ Σύρων και Αφγανών μεταναστών οδήγησε σε εκτεταμένα επεισόδια:

«Είμαστε αφημένοι στην τύχη μας και ως πρόβατα επί σφαγή» επισημαίνουν και παραπέμπουν στο οπτικό υλικό από τις πρώτες στιγμές της έντασης, που έχει καταγράψει κλειστό κύκλωμα ασφαλείας:

«Μετά τη Μόρια της Λέσβου, σειρά είχε η Σάμος, μόνο που στην περίπτωση αυτή ως εκ θαύματος δεν θρηνήσαμε κάποιο θύμα. Η κατάσταση που επικρατούσε στην πόλη της Σάμου θύμιζε εμπόλεμη ζώνη, με το ΚΥΤ Σάμου να φλέγεται!»

Η «Espresso» επικοινώνησε με αστυνομικούς από τις διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης που εστάλησαν από την Αθήνα το πρωί της Τρίτης για να ενισχύσουν την τοπική δύναμη του νησιού, παρόλο που ήδη είχαν αρκετές ώρες «στο πόδι». «Υπάρχει έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης. Οι συνάδελφοι (σ.σ.: στην Αθήνα) ξεκινούν το πρωί για υπηρεσία στο κέντρο της πόλης, διατίθενται σε στατικές φυλάξεις στόχων και πάρεργα, και στη συνέχεια καταλήγουν σε κάποιο νησί του Αιγαίου για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών. Είναι προσωπικό από αφαιμαγμένες υπηρεσίες, που δεν έχει ενισχυθεί πλήρως και πρέπει να επιχειρήσει. Δεν υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες» καταγγέλλουν.

να μπει και αυτή ΚΥΤ ΣΑΜΟΥ 8 14102019

Σοβαρές ελλείψεις

Αλλά και συνδικαλιστές από υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής επισημαίνουν:

«Στα νησιά στέλνονται για να αντιμετωπίσουν ακραίες καταστάσεις τα ΜΑΤ και η ΥΜΕΤ, παρόλο που έχουν σοβαρές ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό που δεν έχει πάρει ανάσα, καθώς βρίσκεται καθημερινά στους δρόμους».

Αστυνομικοί από τις τρεις διμοιρίες της τοπικής δύναμης, που βρέθηκαν στο ΚΥΤ Σάμου από την πρώτη στιγμή όταν ήταν σε εξέλιξη τα επεισόδια, πιστεύουν ότι από τύχη δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ τους: «Τα μέσα που μας διατίθενται είναι ελάχιστα. Ο εξοπλισμός μας ήταν λίγα δακρυγόνα και ασπίδες, που έφτασαν με το ζόρι για μια διμοιρία και για λίγους συναδέλφους της δεύτερης – για την τρίτη ομάδα δεν επαρκούσαν. Οι επικοινωνίες μας ήταν δύσκολες, καθώς οι ασύρματοι δεν ακούγονται! Δεν διαθέτουμε πυροσβεστήρες, παρόλο που καθημερινά ξεσπούν εστίες εντός του ΚΥΤ. Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες, χωρίς υλικά και οργάνωση».

φ4 ΚΥΤ ΣΑΜΟΥ 5 14102019

«Τα επεισόδια στο ΚΥΤ είναι καθημερινά. Οι μετανάστες πίνουν, δέρνονται, προκαλούν φασαρίες, κυκλοφορούν ελεύθεροι έξω και κλέβουν. Εμείς είμαστε απλοί παρατηρητές σε μια κατάσταση που καθημερινά μυρίζει μπαρούτι, ενώ επιχειρησιακά είναι πολύ δύσκολο να τα βγάλουμε πέρα» λέει άλλος συνδικαλιστής. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σοβαρά επεισόδια κατέγραψαν αραβόφωνοι μετανάστες από κινητό τηλέφωνο και στο υλικό που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα με τον τίτλο «Samos problem» ακούγονται γέλια από τον χειριστή.
«Οι πολιτικές δεσμεύσεις, οι κατευνασμοί και οι ελπίδες όλων μας κάηκαν χθες βράδυ, μαζί με τα παραπήγματα του ΚΥΤ Σάμου» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΑΣΥ Σάμου.

φ3 ΚΥΤ ΣΑΜΟΥ 10 14102019

Με αφορμή τα επεισόδια στο ΚΥΤ, την Τρίτη πήγε στη Σάμο ο γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης, ενώ πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος ζήτησε ακόμα μία φορά την αποσυμφόρηση του νησιού από τον μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο. Λόγω των επεισοδίων, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Χώρα και στο Άνω Βαθύ της Σάμου παρέμειναν κλειστά την Τρίτη, με τους κατοίκους να δηλώνουν αγανακτισμένοι.

φ6 ΚΥΤ ΣΑΜΟΥ 14 14102019φ5 ΚΥΤ ΣΑΜΟΥ 13 14102019

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...