Η Ελλάδα καταργεί από το καλοκαίρι του 2020 τα είδη μιας χρήσης

Από το καλοκαίρι του 2020 αποχαιρετούμε για πάντα τα πλαστικά μιας χρήσης, καθώς η Ελλάδα θα εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία που βγάζει από τη ζωή μας πιάτα, ποτήρια, καλαμάκια και άλλα πλαστικά.

Ο νόμος, ο οποίος θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο, θα ισχύσει έναν χρόνο νωρίτερα από την προθεσμία της Ε.Ε. και, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, θα προσδιορίζει με ακρίβεια ποια πλαστικά θα υποχρεωθούμε να αντικαταστήσουμε με φιλικότερα για το περιβάλλον, όπως ορίζονται στην Οδηγία που ψηφίστηκε στις 5 Ιουνίου από τα ευρωπαϊκά όργανα.

Συγκεκριμένα αποσύρονται οριστικά πλαστικά μαχαιροπίρουνα, ποτήρια και πιάτα, καλαμάκια, δοχεία τροφίμων, λεπτές σακούλες μεταφοράς και πακέτα τροφίμων που προορίζονται για άμεση κατανάλωση.

Με την ευκαιρία, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει να συνδυαστεί το τέλος των πλαστικών συσκευασιών με επέκταση του περιβαλλοντικού τέλους των 0,09 λεπτών και σε άλλους τύπους σακούλας, που εξαιρούνται σήμερα. Ως τώρα, για τις σακούλες από πλαστικό με πάχος μέχρι 50 mm χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος, ενώ με πάχος από 50 ως 70 mm χρεώνονται στον πελάτη.

Εξαιρούνται ακόμα οι πολύ λεπτές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρομέτρων, όταν η χρήση τους είναι απαραίτητη για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενείς συσκευασίες χύμα τροφίμων.

Επίσης, εξαιρούνται από το τέλος οι σακούλες που διατίθενται σε περίπτερα και λαϊκές, ωστόσο το θέμα θα επανεξεταστεί συνολικά με την ευκαιρία του νομοσχεδίου για το πλαστικό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ