Οι έφεδροι έκαναν ρεζίλι την «Τζούλια»

❱❱ Μαρτυρίες για το έπος του ’40 στο πρώτο τεύχος της «Άγνωστης
Ελληνικής Ιστορίας», αυτό το Σάββατο με την εφημερίδα «δημοκρατία»

Μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές των αρχών του ελληνοϊταλικού πολέμου ήταν η αναμέτρηση των ελληνικών δυνάμεων με την επίλεκτη Μεραρχία Αλπινιστών των Ιταλών, την περίφημη «Τζούλια».

Η «Τζούλια» είχε αποκτήσει τη φήμη της κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν διακρίθηκε σε όλα τα πεδία της μάχης στα οποία έλαβε μέρος. Επρόκειτο για ένα επίλεκτο Σώμα με εξειδίκευση στον ορεινό πόλεμο.

Στην «Τζούλια» γινόταν δεκτή μόνο η αφρόκρεμα των στρατιωτών της Ιταλίας. Στο μυαλό του Μουσολίνι επρόκειτο για ένα εξ ορισμού αήττητο Σώμα και γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε να κινηθεί με αντικειμενικό σκοπό την κατάληψη του Μετσόβου, περιοχή που από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρξε πέρασμα προς την Ανατολή και τη νότια Ελλάδα.

Απέναντι σε αυτή την επίλεκτη μηχανή καταστροφής ο Ελληνικός Στρατός, λόγω ελλείψεων αλλά και αναγκών σε άλλα σημεία του μετώπου, παρέταξε το Απόσπασμα της Πίνδου, το οποίο ουσιαστικά αποτελούσε μία μονάδα εφεδρείας. Μάλιστα, το συγκεκριμένο Απόσπασμα είχε δημιουργηθεί με προεπιστράτευση στις 29 Αυγούστου 1940, μόλις δύο μήνες πριν από την εισβολή. Έφεδροι φαντάροι εναντίον επίλεκτων αλπινιστών, λοιπόν, με αναλογία δυνάμεων 1 προς 5 υπέρ των Ιταλών. Η έκβαση της αναμέτρησης ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη.

Κι όμως! Όπως θα διαβάσετε στο πρώτο τεύχος του νέου περιοδικού «Η Άγνωστη Ελληνική Ιστορία», που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο με τη «δημοκρατία», η ηρωική αντίσταση των αμυνομένων μετατράπηκε σε θρίαμβο.

Πρώτη μεγάλη νίκη

Με στυλοβάτη τον ηπειρώτικο λαό που άφησε τα σπίτια του για να αναλάβει το δύσκολο έργο της τροφοδοσίας και ύστερα από σκληρές μάχες το τείχος της Πίνδου άντεξε.

Επρόκειτο για την πρώτη μεγάλη νίκη κατά του Άξονα. Οι Έλληνες κράτησαν και η «Τζούλια» υποχώρησε ατάκτως, αφήνοντας πίσω πολεμοφόδια και άλλα υλικά πολέμου.

«Η Άγνωστη Ελληνική Ιστορία» αυτό το Σάββατο σας μεταφέρει στο πεδίο της ένδοξης μάχης με όλες τις λεπτομέρειες της κρίσιμης αναμέτρησης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ