Μια… κάλτσα βρίσκει βλάβες της καρδιάς

Επαναστατική μέθοδος για αντικατάσταση του βηματοδότη.


Καινοτόμο μέθοδο για την αντικατάσταση του βηματοδότη και τον ταχύτερο εντοπισμό προβλημάτων, όπως οι αρρυθμίες, η ισχαιμία και η καρδιακή ανεπάρκεια, δημιούργησε διεθνής επιστημονική ομάδα.


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Αλμπέρτα στον Καναδά, το Πανεπιστήμιο Ιλινόις στις ΗΠΑ κ.ά. ανέπτυξαν μια τρισδιάστατη μεμβράνη από σιλικόνη που τοποθετείται στην καρδιά… σαν κάλτσα και με τη βοήθεια αισθητήρων εντοπίζει τις περιοχές στις οποίες μπορεί να υπάρχει πρόβλημα.


Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των επιστημόνων, οι οποίες δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Nature Communications» και το επιστημονικό περιοδικό «Advanced Healthcare Materials», η νέα μεμβράνη έχει το σχήμα του περικαρδίου, του φυσικού υμένα που περιβάλλει την καρδιά. Επίσης, διαθέτει 68 μικροσκοπικούς αισθητήρες σε ένα φύλλο σιλικόνης, ενώ τα κυκλώματα είναι σε σχήμα S, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να λυγίζουν και να τεντώνονται χωρίς να σπάνε.


Οι αισθητήρες εντοπίζουν σημαντικά στοιχεία από το εσωτερικό της καρδιάς, όπως είναι το pH και η θερμοκρασία, τα οποία είναι απαραίτητα για τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουν άμεσα οι ειδικοί.


Προς το παρόν η νέα μεμβράνη έχει τοποθετηθεί σε τρισδιάστατο αντίγραφο καρδιάς κουνελιού. Στην τελική της μορφή θα περιλαμβάνει ηλεκτρόδια που θα ρυθμίζουν τον ρυθμό της καρδιάς, όπως ακριβώς κάνει ο βηματοδότης, αντιμετωπίζοντας ακόμη και την καρδιακή προσβολή.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, το στάδιο των κλινικών δοκιμών της νέας μεμβράνης θα αργήσει πολύ. Ωστόσο η τεχνολογία στην οποία στηρίζεται η δημιουργία της δείχνει ότι οι δυνατότητες που έχει εγγυώνται τη μεγάλη αποτελεσματικότητά της.


Αυτόν τον καιρό οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν τρόπο ώστε η μεμβράνη να βιοδιασπάται στον οργανισμό, όταν παύει να είναι απαραίτητη, καθώς και την καλύτερη μέθοδο για να παίρνουν ενέργεια τα ηλεκτρόδια που βρίσκονται στο εσωτερικό της.


Σύμφωνα με τον δρα Hyun-Joon Chung από το Πανεπιστήμιο Αλμπέρτα, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη παρόμοιων μεμβρανών και για άλλα όργανα.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ