Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Ο «Ιανός» έβγαλε φέρετρα στους δρόμους – Μακάβριο θέαμα στο χωριό Φυλακτή Καρδίτσας

Από την Εύα Παπαδάτου

Έπειτα από τρία 24ωρα ασυνεννοησίας, αλλά και αγωνίας για τους περίπου 40 ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας, καρκινοπαθείς, μία έγκυο και ένα παιδί που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στο μοναστήρι του χωριού Οξυά Καρδίτσας χωρίς ρεύμα και νερό, μόλις χθες βρέθηκε η λύση για τον απεγκλωβισμό τους με ελικόπτερα!

Αυτό αποφασίστηκε έπειτα από επικοινωνία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος ανέλαβε τον συντονισμό της επιχείρησης, ενώ με εντολή της δημοτικής Αρχής άνοιξαν ξενοδοχεία της περιοχής για να φιλοξενήσουν τους πρώτους πληγέντες που απεγκλωβίστηκαν.

f4 – ΜΥΡΤΩ ΠΛΑΚΙΑ 1

Παράλληλα, για την άμεση κάλυψη των αναγκών όσων κατοίκων δεν θέλησαν να φύγουν από το χωριό τους, τα ελικόπτερα μετέφεραν τρόφιμα, νερό και είδη πρώτης βοήθειας.
Προχθές, μάλιστα, ο κ. Αγοραστός συνόδευσε τον κ. Χαρδαλιά εκτός από την Οξυά, όπου έφτασαν με Super Puma και σε άλλες περιοχές της Καρδίτσας που χτυπήθηκαν από τη μανία του κυκλώνα, για να εκτιμήσουν από κοντά την κατάσταση και να κάνουν αυτοψία.

Νεκροί, μια αγνοούμενη, κατεστραμμένα χωριά, γκρεμισμένα σπίτια, διαλυμένες περιουσίες, σε συνδυασμό με το αλαλούμ μεταξύ των Αρχών, συνθέτουν το παζλ της επόμενης μέρας από το σαρωτικό πέρασμα του «Ιανού» στον θεσσαλικό κάμπο, που έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο βάλτο! Στο μεταξύ, παραμένει άφαντη η 43χρονη φαρμακοποιός που αγνοείται από το βράδυ της Παρασκευής, όταν το αυτοκίνητό της παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού Πάμισου στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Οι πυροσβέστες αναζητούν με κάθε μέσο την άτυχη γυναίκα, ωστόσο, οι ελπίδες να βρεθεί ζωντανή λιγοστεύουν όσο περνούν οι ώρες.

Στο Μουζάκι οι κάτοικοι είναι απελπισμένοι, καθώς παντού υπάρχουν χαλάσματα και λάσπη, ενώ πολλές περιοχές παραμένουν στο σκοτάδι. Οι κτηνοτρόφοι είναι απελπισμένοι, καθώς έχασαν πολλά ζώα, ενώ είναι αδύνατη σε ορισμένες περιπτώσεις η προσέγγιση στις κτηνοτροφικές μονάδες, αφού οι τόνοι λάσπης εμποδίζουν τις μετακινήσεις.Η Καρδίτσα θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο μετά τον κυκλώνα, ο οποίος άφησε πίσω του τρεις νεκρούς και μία αγνοούμενη. Οι καταστροφές είναι τεράστιες, καθώς πλημμύρισαν 5.000 σπίτια, ενώ πολλά έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές. Την ίδια ώρα, οι Ρομά της περιοχής βρήκαν την ευκαιρία να επιδοθούν σε πλιάτσικο!

Οι κάτοικοι αντίκρισαν μακάβριες εικόνες, όταν είδαν ακόμη και… φέρετρα να επιπλέουν στα ορμητικά νερά! Η μανία του «Ιανού» είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν μνήματα από το κοιμητήριο του χωριού Φυλακτή και να βγουν στην επιφάνεια μαζί με τις σορούς και τα οστά, κάνοντας τους κατοίκους να ανατριχιάσουν από τη φρίκη. Στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης δεν έχουν ρεύμα και τηλέφωνο, η κινητή τηλεφωνία αποκαθίσταται σταδιακά, ενώ κάποια χωριά στα ορεινά δεν έχουν ούτε νερό.

O EΦΙΑΛΤΗΣ 54ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ 12 ΩΡΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

Τις εφιαλτικές στιγμές που βίωσε επί 12 ώρες μέσα στο νερό περιέγραψε ένας από αυτούς που είχαν εγκλωβιστεί στην περιοχή της λιμνοδεξαμενής Ξηριά στον Αλμυρό Βόλου, το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν ο «Iανός» θέριεψε και τα ορμητικά νερά παρέσυραν το αυτοκίνητό τους. Ο 54χρονος τοπογράφος Χρήστος Μακαντάσης μαζί με τους μηχανικούς Σωτήρη Τόλη και Γιάννη Δημητρίου κινδύνεψαν να πνιγούν, αλλά ύστερα από αγωνιώδεις προσπάθειες που κράτησαν 10 ολόκληρες ώρες και με επέμβαση ερπυστριοφόρου του Στρατού τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να τους απομακρύνουν και να τους μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο, γύρω στις 2.30 τα ξημερώματα της Κυριακής.

f5 Χρήστος Μακαντάσης

Μάλιστα, ο χειριστής του μηχανήματος αποφάσισε να κινηθεί με τη βοήθεια δεύτερου ερπυστριοφόρου ιδιώτη που είχε κινητοποιήσει η Περιφέρεια παρά τους κινδύνους, καθώς στο σημείο το νερό έφτανε τα τέσσερα μέτρα! «Δεν άντεχα άλλο» είπε στον «Ταχυδρόμο» ο κ. Μακαντάσης και πρόσθεσε: «Hμουν ήδη 4,5 ώρες όρθιος μέσα στο νερό και στη σφοδρή καταιγίδα, πάνω σε ένα κομμάτι τσιμέντου. Δεν άντεχα…»

Κάποια στιγμή είπε ότι, ενώ κρεμιόταν από το κλαδί ενός πλατάνου, αισθανόταν ότι το δέντρο υποχωρούσε και ξεριζωνόταν. Απελπισμένος από την κατάσταση ο 54χρονος είχε πάψει να ελπίζει ότι θα σωθεί και χαιρετούσε την οικογένειά του από μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Eλεγα τα ονόματά τους για να πάρω δύναμη. Να μην πέσω στο νερό, που η στάθμη του ανέβαινε συνεχώς…»

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...