Σάββατο, 22 Μαρτίου, 2025

Λευτέρης Κρίκης: Εντυπωσιάζει το music video του νέου του τραγουδιού!

Ο Λευτέρης Κρίκης θεωρείται ως το next big think...

Καμία σκέψη για πρωινό από τον Αρναούτογλου

Το πρωινό μπορεί να περιμένει για καιρό ακόμη τον...

Μουτάφη και Τρικαλιώτη την Κυριακή στην ΕΡΤ

Με την Ελισάβετ Μουτάφη, μια φρέσκια μανούλα που υιοθέτησε...

Η… στύση του Πέτρου

Η σεξουαλική ικανότητα του Πέτρου Φιλιππίδη και κυρίως η...

Το τσιπάκι που αποθηκεύει και θεραπεύει

Τοποθετείται στο δέρμα, έχει μνήμη και δίνει φάρμακα.

Ενα τσιπ με… μνήμη, που τοποθετείται στο δέρμα και συγκεντρώνει στοιχεία για την κατάσταση του ασθενούς, ενώ του χορηγεί τα φάρμακά του μέσω του δέρματος ανέπτυξαν ερευνητές στις ΗΠΑ.


Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τέξας δημιούργησαν πρώτη φορά ένα μικροσκοπικό τσιπ που διαθέτει μνήμη RAM, ώστε να αποθηκεύει και να μεταδίδει απαραίτητα στοιχεία για τον ασθενή που κάνουν πιο σωστή τη διάγνωση, βοηθώντας έτσι τους γιατρούς να παρακολουθούν την κατάστασή του ενώ η θεραπεία βρίσκεται σε εξέλιξη.


Το τσιπ είναι εξίσου λεπτό με ένα προσωρινό τατουάζ και διαθέτει μικροσκοπικούς αισθητήρες πυριτίου, οι οποίοι εντοπίζουν την κίνηση και τη θερμοκρασία. Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο είναι πάρα πολύ λεπτό και εξίσου μαλακό κι ευλύγιστο με το χαρτί. Το μήκος και το πλάτος του δεν ξεπερνούν τα τέσσερα και τα δύο εκατοστά, αντίστοιχα, ενώ το πάχος του τα 0,3 χιλιοστά.


Οι ερευνητές ονόμασαν το τσιπ «ηλεκτρονικό δέρμα με μνήμη». Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, αν και τέτοια τσιπ πλέον αφθονούν, το συγκεκριμένο είναι το πρώτο που διαθέτει δυνατότητα αποθήκευσης στοιχείων.


Σύμφωνα με τη Stephanie Lacour από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Λοζάνη η οποία σχολίασε τη νέα εξέλιξη στο περιοδικό «Nature», η καινοτομία στη συγκεκριμένη περίπτωση βρίσκεται στην ενσωμάτωση της μνήμης, αφού «καμία άλλη συσκευή δεν μπορεί να αποθηκεύσει στοιχεία τοπικά».


Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Nanotechnology», η τεχνολογία αυτή μια μέρα θα βοηθήσει πολύ τους ασθενείς που πάσχουν από διαταραχές οι οποίες επηρεάζουν την κίνηση, όπως είναι το Πάρκινσον και η επιληψία. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Nanshu Lu από τη συντακτική ομάδα της επιστημονικής έκθεσης, ακόμη και αν οι επιστήμονες είχαν στη διάθεσή τους πιο μαλακά εξαρτήματα για την κατασκευή του τσιπ, τα στοιχεία που μεταδίδονται ασύρματα θα έπρεπε να μετατραπούν σε άλλο ψηφιακό φορμάτ και το σήμα να ενισχυθεί.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Kαλογήρου στον δρόμο του Παϊσιου

Αγνώριστοι (για τις ανάγκες των ρόλων τους) σταρ της...

Σκύλος αξίας 5.250.000 ευρώ

Τα μαλλιά της κεφαλής του πλήρωσε Ινδός για να...

Κόλαση η ζωή των κατοίκων γύρω από το Γ’ Νεκροταφείο, με τους τάφους να έχουν φτάσει στις εισόδους των σπιτιών

Μια εκκωφαντική «κραυγή» αγωνίας υψώνεται από τις γειτονιές γύρω...

«Φουντώνει» ο έρωτας της Ανδριολάτου με τον επιχειρηματία Μπάμπη Τσαούσογλου

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η σχέση ανάμεσα στην Κλέλια...