Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Baby bloom για τον κανακάρη της Μαρίας Καρλάκη

Διπλό όνομα και νησιωτικό location στο baby bloom του...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η Τραϊάνα Ανανία για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα

Tην ώρα που η αγωνία για την υγεία του...

Χρήστος Τσικνιάς: Αγωνία για τον μίμο της πίστας

Δύσκολες ώρες για τον καλλιτέχνη Χρήστο Τσικνιά, ο οποίος...

Ο ιερέας που έβαλε τη γνώση σε… βαζάκι

Το μουσείο του πατρός Γεωργίου με τα ανθρώπινα έμβρυα και τα ταριχευμένα ζώα να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Ο παλαιότερος πολιτιστικός φάρος της ακριτικής Ελλάδας, το Μουσείο Λαογραφίας και Φυσικής Ιστορίας, δημιούργημα του ιερέα και δασκάλου π. Γεωργίου Κομνίδη, αποτελεί για περισσότερα από τριάντα χρόνια σημείο αναφοράς στον νομό Εβρου και τη Θράκη. Ομως η Πολιτεία το αγνοεί, αν και ο δημιουργός του έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών. Το μουσείο άρχισε να δημιουργείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 από τον π. Γεώργιο Κομνίδη, 80 ετών σήμερα. «Ηθελα να ικανοποιήσω τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών μου, διότι αγνοούσαν την παράδοση και την πανίδα του τόπου τους. Τα παραδοσιακά αντικείμενα και εργαλεία τα αγόραζα από ιδιώτες, ενώ τα διάφορα ζώα, πτηνά και ερπετά της περιοχής τα ταρίχευα μόνος μου τις νύχτες. Φίλοι μου γιατροί μου δώρισαν σε ειδικά βάζα και τρία ανθρώπινα έμβρυα, δύο από τα οποία είναι τερατογενέσεις από το Τσέρνομπιλ, ενώ το τρίτο προέρχεται από αποβολή», λέει στην «Espresso» ο συνταξιούχος ιερέας.

Φυτικό και ζωικό βασίλειο, αντικείμενα από το μακρινό παρελθόν (από θρανία μέχρι γραμμόφωνα) είναι μερικά από τα εκατοντάδες εκθέματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του κοινού και ιδιαίτερα των μαθητών που το επισκέπτονται.

Σήμερα το μουσείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο 150 τ.μ. στη Νέα Χηλή Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα ουδέποτε είχε εισιτήριο εισόδου και ούτε επιχορηγήθηκε από κάποιο φορέα. Από τους καλύτερους και συχνότερους επισκέπτες του μουσείου πάντως είναι τα πέντε εγγόνια του ιδρυτή του. Τα έξοδά του, δε, καλύπτονται αποκλειστικά από τη σύνταξη του Γεώργιου Κομνίδη.

Το μουσείο επισκέφτηκαν στο παρελθόν πολλές προσωπικότητες της Ελλάδας, όπως ο αείμνηστος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσάτσος και η σύζυγός του Ιωάννα, ο αείμνηστος αρχηγός της Ν.Δ. Ευάγγελος Αβέρωφ, η Μελίνα Μερκούρη, πολιτικοί και καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί, αρχιερείς, ανώτατοι αξιωματικοί, πανεπιστημιακοί, σχολεία και πλήθος κόσμου. Ο π. Γεώργιος Κομνίδης έχει τιμηθεί το 1980 από την Ακαδημία Αθηνών, τα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματίων κλπ.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...