«Διακόπτης» ελέγχει τον μεταβολισμό

Ποια πρωτεΐνη παίζει ρόλο στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

Τον γονιδιακό «διακόπτη» που μπορεί να ελέγξει τον μεταβολισμό και να δώσει τέλος στην παχυσαρκία υποστηρίζουν ότι βρήκαν οι επιστήμονες. Το κλειδί του ελέγχου της όρεξης βρίσκεται σε μια πρωτεΐνη, ο έλεγχος της οποίας αποδείχτηκε πολύ αποτελεσματικός στην πρόληψη όχι μόνο της παχυσαρκίας αλλά και του διαβήτη σε πειραματόζωα.


Επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature», διαπίστωσαν ότι μειώνοντας την ποσότητα της πρωτεΐνης νικοτιναμίδη Ν-μεθυλοτρανσφεράση (ΝΝΜΤ) στο λίπος και το ήπαρ μειώνονται εντυπωσιακά η παχυσαρκία και ο διαβήτης στα ποντίκια. «Με αυτήν την ανακάλυψη έχουμε ένα μέσο μεταβολικής παρέμβασης που μπορεί να μας βοηθήσει να επιταχύνουμε την παραγωγή ενέργειας και να οδηγήσουμε σε απώλεια βάρους» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Μπάρμπαρα Καν.


Τα νέα ευρήματα βασίζονται σε έναν βιοχημικό μηχανισμό, γνωστό ως ανακύκλωση υποστρώματος, κατά τον οποίο οι αντιδράσεις των κυττάρων επιταχύνονται και παράγουν περισσότερη ενέργεια. «Ολοι ξέρουμε ανθρώπους που δείχνουν να τρώνε ό,τι θέλουν χωρίς να παίρνουν βάρος. Εν μέρει αυτό οφείλεται στον βασικό κυτταρικό μεταβολισμό, δηλαδή τον έμφυτο ρυθμό με τον οποίο ο οργανισμός καταναλώνει ενέργεια» εξηγεί η Καν.


Η ανακάλυψη αυτή βασίστηκε επίσης σε μια τεχνική που χρησιμοποιείται ήδη για την αντιμετώπιση άλλων ασθενειών, πράγμα που σημαίνει ότι ο έλεγχος του μεταβολισμού μπορεί να είναι σύντομα εφικτός. «Τα ευρήματά μας είναι ιδιαίτερα συναρπαστικά, επειδή η τεχνολογία των αντινοηματικών ολιγονουκλεοτιδίων που χρησιμοποιήσαμε για να ελέγξουμε τη νικοτιναμίδη Ν-μεθυλοτρανσφεράση χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία άλλων ανθρώπινων ασθενειών» σχολιάζει η Καν. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι επειδή ήδη αυτή η τεχνολογία έχει πάρει το πράσινο φως από τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες, οι κλινικές δοκιμές της σε ανθρώπους για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας θα αρχίσουν άμεσα. «Επιπλέον, επειδή η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένα κρούσματα Αλτσχάιμερ και συγκεκριμένων καρκίνων, ασθένειες στις οποίες τα επίπεδα της ΝΝΜΤ είναι επίσης αυξημένα, η τεχνολογία των αντινοηματικών ολιγονουκλεοτιδίων μπορεί πιθανόν να ελέγχει ταυτόχρονα όλα αυτά τα προβλήματα υγείας» καταλήγει η Καν.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ