Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

«Παρέα παρέα δεν ήμασταν στο Παρά Πέντε»

Αποκάλυψη έκανε ένας εκ των ηθοποιών της σειράς «Παρά...

Αποκάλυψη «Μανώλη»: «Κάποιοι στον ”Σασμό” θα την πληρώσουν τζάμπα»

Ο Στρατής Χατζησταματίου, ο πανέξυπνος, αλλά δειλός και ευαίσθητος...

Γιώργος Πατούλης: «Θέλω ο καθένας να αναλάβει τις δικές του ευθύνες του»

Ο Γιώργος Πατούλης μίλησε στην εκπομπή «Live news» για...

Συγκλονιστικές μαρτυρίες δεκάδων εγκλωβισμένων οδηγών στην Αττική Οδό

«Πεθαίνουν άνθρωποι εδώ πέρα...» Εικόνες ντροπής, που σε καμία περίπτωση...

«Φουρτούνες» made in USA στο «Νoor 1»

Τι λέει Αμερικανός ρεπόρτερ για τον εκ Τουρκίας φερόμενο ως αποστολέα του φορτίου των 2,1 τόνων ηρωίνης και τον Βαγγέλη Μαρινάκη

Σε μάρτυρα-κλειδί στη δικογραφία που αφορά τον Βαγγέλη Μαρινάκη και την εμπλοκή του στη μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» αναδεικνύεται ο Αμερικανός δημοσιογράφος Αλεξάντερ Κλαπ, ο οποίος αποκάλυψε σε ρεπορτάζ του πως ο Τούρκος καταζητούμενος ως αποστολέας του φορτίου του «λευκού θανάτου» Σερίφι Ζιντάστι υπέδειξε τον γνωστό εφοπλιστή, ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης και του Ολυμπιακού, ως εμπλεκόμενο στην υπόθεση.

Η ανάκριση σε βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργατών του συνεχίζεται από τον νέο ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά Ελευθέριο Καλτάκη, μετά το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά που έκρινε μεταξύ άλλων πως πρέπει να καταθέσει ο Αμερικανός δημοσιογράφος, με αφορμή αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του στο αμερικανικό περιοδικό «The New Republic» τον Σεπτέμβριο του 2020 σχετικά με την υπόθεση του «Noor 1», το οποίο διακρίθηκε στα δημοσιογραφικά βραβεία του οργανισμού Πούλιτζερ.

Το ρεπορτάζ περιείχε επικοινωνία του Κλαπ με e-mail με τον φερόμενο ως αποστολέα του φορτίου της ηρωίνης ιρανικής καταγωγής Τούρκο Σερίφι Ζιντάστι, εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης στο πλαίσιο της έρευνας του ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά.

Ας σημειωθεί πως ανάμεσα στους 10 νεκρούς για την υπόθεση του ναρκόπλοιου περιλαμβάνεται η κόρη του Ζιντάστι, σε μια δολοφονική ενέργεια στην Τουρκία που προοριζόταν για τον ίδιο, καθώς άλλοι εμπλεκόμενοι τον θεωρούσαν υπεύθυνο για την εξιχνίαση της υπόθεσης από τις ελληνικές Αρχές, όταν το «Noor 1» έφτασε στην Ελευσίνα τον Ιούνιο του 2014.

Ο Αλεξάντερ Κλαπ ανέφερε σχετικά στο ρεπορτάζ του για την επικοινωνία του με τον καταζητούμενο Ζιντάστι:

«Επί μήνες μού έστελνε e-mails από μια άγνωστη περιοχή της Μέσης Ανατολής για τη ζωή του, τον φίλο του Mohammed Diesel και από όσα γνωρίζει για την άφιξη του πλοίου στις ελληνικές ακτές, επιμένει, αυτό οδήγησε στη δολοφονία της κόρης του.

Ο Zindashti ποτέ δεν ανέφερε τίποτα για τη διακίνηση της ηρωίνης ή για τους φόνους που κατηγορείται ότι διέταξε. Αλλά ήταν ξεκάθαρος για ένα πράγμα: ο Γιαννουσάκης, τον οποίο τον γνώρισε μόνο με το παρατσούκλι του “Μάκης”, δεν δρούσε μόνος του. Πίσω του ήταν ένας Ελληνας, τον οποίο ο φίλος του ο Diesel αποκαλούσε “Shishko”, δηλαδή την τουρκική λέξη για το “χοντρός”.

“Ακουγα συχνά το όνομα του Shishko όταν ο Diesel και ο Μάκης (Γιαννουσάκης) συζητούσαν” μου είπε ο Zindashti. Μου είπε επίσης ότι συνάντησε τον Shishko μία φορά, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2014, στο λόμπι του ξενοδοχείου “Hilton Jumeirah” στο Ντουμπάι. Επρόκειτο για μια συνάντηση για το “Noor 1”, το οποίο θα αναχωρούσε λίγες εβδομάδες αργότερα.

Ο Γιαννουσάκης μού επιβεβαίωσε αυτή τη συνάντηση, συμπεριλαμβανομένων της ημερομηνίας που ανέφερε ο Zindashti ότι συνέβη και την τοποθεσία. Ωστόσο, ο Γιαννουσάκης ισχυρίστηκε ότι δεν ξέρει κανέναν με το προσωνύμιο Shishko.

Έστειλα στον Zindashti πολλές φωτογραφίες μεγαλόσωμων Ελλήνων με μούσια, ρωτώντας τον να μου επιβεβαιώσει αν μέσα σε αυτούς αναγνωρίζει τον άνθρωπο που γνώριζε ως Shishko. Η φωτογραφία που μου έστειλε πίσω ήταν αυτή του Μαρινάκη. “Τον θυμάμαι επειδή ήταν πραγματικά πολύ χοντρός. Αν ήταν κανονικός, πιθανότατα δεν θα μου τραβούσε την προσοχή” είπε. “Επαναλαμβάνω, ήταν πραγματικά χοντρός” σχολίασε χαρακτηριστικά».

Στο ίδιο ρεπορτάζ o Κλαπ αναφέρει πως συναντήθηκε με τον Γιαννουσάκη, όταν ήταν κρατούμενος στις Φυλακές Κορυδαλλού, ο οποίος φέρεται ότι παραδέχτηκε πως από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2014 έγινε μια σειρά από συναντήσεις μεταξύ των ανθρώπων-κλειδιά, συμπεριλαμβανομένων του Ζιντάστι, του Ντίζελ και του ίδιου του Γιαννουσάκη, σε λόμπι ξενοδοχείων γύρω από την περιοχή Palm Jumeirah στο Ντουμπάι. Σε αυτές τις συναντήσεις οι συνέταιροι φέρεται ότι καθόρισαν τον διαχωρισμό των κερδών και τη διανομή της ηρωίνης στη δυτική Ευρώπη από την Ελλάδα.

Εξάλλου, ο Γιαννουσάκης φέρεται ότι παραδέχεται στο πλαίσιο του ρεπορτάζ πως ο Μαρινάκης τον επισκέφτηκε στο Ντουμπάι το καλοκαίρι πριν από την αναχώρηση του «Noor 1» για την Ελλάδα. Συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο «Burj al Arab», μαζί με τους παράγοντες στους οποίους ο Γιαννουσάκης και ο Diesel πουλούσαν πετρέλαιο.

Στο ίδιο ρεπορτάζ του αμερικανικού περιοδικού αναφέρονται ακόμα τρία στοιχεία που αφορούν τον Β. Μαρινάκη και την πολύκροτη υπόθεση:

■ Στις τηλεφωνικές συνομιλίες για τα στημένα παιχνίδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μέσω ενός πακιστανικού τηλεφώνου που ήταν καταχωρισμένο στον Fataul Haque (fataul ακούγεται στα ελληνικά ως «αυτός που τα τρώει όλα»), τον Μάιο του 2012, τον μήνα που ο Γιαννουσάκης απέκτησε το «Noor 1», ο Μαρινάκης έλαβε ένα γραπτό μήνυμα από τον τότε συνεργάτη του στον Ολυμπιακό αλλά και στα πετρέλαια στο Ντουμπάι, Αιμίλιο Κοτσώνη, που εξηγούσε ότι το καράβι είναι έτοιμο και ότι το μόνο που χρειαζόταν ήταν το «πράσινο φως» ώστε «να ξεκινήσει αυτό το πράγμα».

Υπενθυμίζεται πως ο Αιμίλιος Κοτσώνης είχε καταδικαστεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο για την υπόθεση του «Noor 1», αλλά αθωώθηκε με ελαχιστότατες αμφιβολίες, όπως είχε αναφέρει η πρόεδρος του δικαστηρίου σε δεύτερο βαθμό. Εναντίον της απαλλακτικής απόφασης έχει ασκηθεί αναίρεση, η εξέταση της οποίας εκκρεμεί στον Αρειο Πάγο.

Τους επόμενους μήνες οι συνομιλίες του Μαρινάκη που παρακολουθούνταν περιελάμβαναν κρυπτογραφημένες αναφορές, όπως «ο Ιρανός ψαράς», «η μικρή δουλειά», «μια μεγάλη εταιρία εκεί πέρα». «Εγώ με όλα αυτά τα πράγματα… Προσοχή. Δεν θέλω να πιαστώ με αυτά τα πράγματα καθόλου» είχε πει στον Κοτσώνη.

■ Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη συνέντευξη του Γιαννουσάκη στον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, στην οποία γίνεται αναφορά ότι η ποσότητα της ηρωίνης ήταν 3 τόνοι και όχι 2,1 που βρέθηκαν από τις Αρχές στο σπίτι του Γιαννουσάκη και σε κρυψώνες στο Κορωπί. Το υπόλοιπο φορτίο φέρεται ότι ξεφορτώθηκε στην Κρήτη, όπως αφήνεται να εννοηθεί σε σημείωμα που περιλαμβάνεται στη δικογραφία που χειρίζεται ο κύριος Καλτάκης.

■ Οι 3 και όχι 2,1 τόνοι ηρωίνης επιβεβαιώνονται και από άλλους μάρτυρες που ανακρίθηκαν στην Τουρκία και αποκαλύφθηκαν από έναν δημοσιογράφο που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κι άλλος χωρισμός στη σόουμπιζ – Τίτλοι τέλος στη σχέση γνωστού ζευγαριού ηθοποιών

Οι χωρισμοί δίνουν και παίρνουν στην εγχώρια και διεθνή...

Δημήτρης Ήμελλος: Ο αστυνομικός του «Σασμού» στα Όσκαρ

Ο... άλλος Δημήτρης Ήμελλος είναι «Ράφτης» και σπεύδει ολοταχώς...

Αυτοκτόνησε ο γιος πασίγνωστης ηθοποιού ανήμερα των 26ων γενεθλίων του

Την ημέρα των γενεθλίων του έβαλε τέλος στη ζωή...

«Σασμός»: Γιατρός σε Καπετάνισσα – «Σκασμός, Καλλιόπη. Εσύ είσαι ένοχη για όλα»

Όχι «Σασμός» αλλά «Σκασμός, Καλλιόπη. Εσύ είσαι ένοχη για...

Τι συμβαίνει με Καινούργιου – Τσαγκρίδη; Η εξομολόγηση της παρουσιάστριας

Οι μεγάλοι έρωτες δεν φεύγουν, κρατάνε χρόνια σαν ακριβή...

Βιασμός 24χρονης: Ο Μάνος Παπαδόπουλος κατήγγειλε τον εργοδότη της Γεωργίας για ξυλοδαρμό

Στο γραφείο της ανακρίτριας αναμένεται να βρεθεί άμεσα ο...

Το «Νησί 2» με άρωμα από «Σασμό»

Η πιο ακριβή σειρά στην τηλεοπτική ελληνική ιστορία, το...

Δημήτρης Μαρούσης: Ο γάμος με τη Μέμα Σταθοπούλου, ο χαμός της κόρης του και η φυλακή

Υπήρξε ο βασιλιάς του πουκαμίσου στην Ελλάδα με 350...