Δευτέρα, 18 Μαρτίου, 2024

Άστραψαν τα φλας σε εκδήλωση εταιρίας ρούχων

Στο event της εταιρίας ρούχων του Νίκολας Γεωργίου συναντήθηκαν...

Η Καρρέρ αποκάλυψε το μυστικό μακροζωίας του Μίμη Πλέσσα

Στα μυστικά μακροζωίας του αγαπημένου της συζύγου Μίμη Πλέσσα...

Η πρωτοποριακή συνεργασία του Lil Koni με το ανθρωποειδές Sophia

Αυτό κι αν είναι είδηση: Ελληνας καλλιτέχνης έκανε ντουέτο...

Aνέστης Μενεξές: Ο party man της Θεσσαλονίκης

Τον Ανέστη Μενεξέ τον γνώρισα ως θαμώνας σε μαγαζί...

Ο «Shishko» με τα μούσια και το «Noor 1»

Η πρώτη κατάθεση μάρτυρα που κατονομάζει τον Βαγγέλη Μαρινάκη ως εμπλεκόμενο στη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το ναρκόπλοιο

Η πρώτη κατάθεση μάρτυρα που κατονομάζει τον Βαγγέλη Μαρινάκη ως εμπλεκόμενο στην πολύκροτη υπόθεση της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» δόθηκε στον ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά Ελευθέριο Καλτάκη, ο οποίος ερευνά τη συμμετοχή του εφοπλιστή, ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης και του Ολυμπιακού στη χρηματοδότηση του φορτίου του λευκού θανάτου που έφτασε στην Ελευσίνα τον Ιούνιο του 2014.

Πρόκειται για τον Αμερικανό δημοσιογράφο Αλεξάντερ Κλαπ, που φέρεται ότι μίλησε με τον Τούρκο Σερίφι Ζιντάστι, ο οποίος καταζητείται ως αποστολέας των ναρκωτικών και υποστηρίζει ότι του υπέδειξε τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη ως συνεργάτη του Ευθύμιου Γιαννουσάκη που έχει καταδικαστεί σε 18 έτη κάθειρξη για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το «Noor 1».

Ο δημοσιογράφος εκλήθη ως μάρτυρας μετά την εντολή διενέργειας συμπληρωματικής ανάκρισης που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά και τον ορισμό του νέου ανακριτή, του τέταρτου κατά σειρά που ερευνά τη δικογραφία, η οποία εκκρεμεί επί 3,5 χρόνια, από τον Μάρτιο του 2018. Τότε ασκήθηκαν κακουργηματικές διώξεις σε βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργατών του για τα κακουργήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, διακίνησης ναρκωτικών με τη μορφή της χρηματοδότησης, διαμετακόμισης, εισαγωγής, μεταφοράς, αγοράς, κατοχής, πώλησης, αποθήκευσης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσας στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, από δράστες που κατ’ επάγγελμα χρηματοδοτούν την τέλεση πράξεων διακίνησης και διακινούν ναρκωτικές ουσίες.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης και συνεργάτες του εμπλέκονται στην υπόθεση εξαιτίας των εμβασμάτων σχεδόν 2.000.000 δολαρίων που έστειλαν στον Ευθύμιο Γιαννουσάκη λίγους μήνες πριν από τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το ναρκόπλοιο.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος κατέθεσε με αφορμή ρεπορτάζ του στο περιοδικό «The New Republic» με τίτλο «The Vampire Ship» τον Οκτώβριο του 2020, στο οποίο φέρεται ότι αντάλλαξε ηλεκτρονικά μηνύματα με τον καταζητούμενο ως αποστολέα του φορτίου των ναρκωτικών Σερίφ Ζιντάστι. Ο Τούρκος ανέφερε στον Αμερικανό δημοσιογράφο πως ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης δεν δρούσε μόνος του. Πίσω του ήταν ένας Έλληνας τον οποίο αποκαλούσαν «Shishko» (που σημαίνει στα τουρκικά «χοντρός»), τον οποίο συνάντησε μία φορά, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2014, στο λόμπι του ξενοδοχείου «Hilton Jumeirah» στο Ντουμπάι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επρόκειτο για μια συνάντηση που έγινε για το «Noor 1», το οποίο θα αναχωρούσε λίγες εβδομάδες αργότερα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταφέροντας την ηρωίνη με προορισμό την Ελευσίνα.

Αντίγραφα των e-mails

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος έστειλε e-mail στον Ζιντάστι με πολλές φωτογραφίες μεγαλόσωμων Ελλήνων με μούσια, ζητώντας τον να του επιβεβαιώσει αν μέσα σε αυτούς αναγνωρίζει τον άνθρωπο που γνώρισε ως «Shishko». Ο φερόμενος ως μεγαλέμπορος ναρκωτικών αναγνώρισε τη φωτογραφία με το πρόσωπο του Βαγγέλη Μαρινάκη… Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλεξάντερ Κλαπ προσκόμισε στον ανακριτή Διαφθοράς αντίγραφα των e-mails που αντάλλαξε με τον καταζητούμενο ως αποστολέα των ναρκωτικών.

Στον κ. Καλτάκη κατέθεσε και ο λιμενάρχης Ραφήνας, αντιπλοίαρχος Γιώργος Κατσούλης, ο οποίος ήταν επικεφαλής στην εξιχνίαση της υπόθεσης του «Noor 1» και βασικός μάρτυρας στη δίκη με κατηγορούμενο τον Ευθύμιο Γιαννουσάκη, από το σπίτι της πρώην συζύγου του οποίου στη Φιλοθέη μεταφέρθηκε από το ναρκόπλοιο πάνω από ένας τόνος του λευκού θανάτου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η έρευνα του ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά για τα 22.000.000 δολάρια που εστάλησαν από την εταιρία MCMP IL Maritime Capital Management Partners LLC με έδρα το Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον Ευθύμιο Γιαννουσάκη.

Με βάση την παραγγελία της συμπληρωματικής ανάκρισης από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, ο κ. Καλτάκης έχει ζητήσει δικαστική συνδρομή από την αμερικανική υπηρεσία δίωξης εγκλημάτων Homeland προκειμένου να διακριβωθεί αν τα χρήματα που διατέθηκαν από την MCMP IL στην εταιρία του Γιαννουσάκη προέρχονται από μετακύλιση κεφαλαίων από την εταιρία του κατηγορούμενου Βαγγέλη Μαρινάκη με την επωνυμία Capital Ship Management Corp, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Υπενθυμίζεται πως η Homeland είχε διαβιβάσει τον Σεπτέμβριο του 2020 στοιχεία με συναλλαγές της MCMP IL με τον Γιαννουσάκη και με άλλους εμπλεκομένους στην υπόθεση, αλλά δεν είχαν αξιολογηθεί από τον προηγούμενο ανακριτή. Τώρα, μέσω της δικαστικής συνδρομής, οι Αμερικανοί θα έχουν τη δυνατότητα να αποκωδικοποιήσουν αυτές τις συναλλαγές και να διαπιστωθεί αν έχουν σχέση με τη μεταφορά των ναρκωτικών.

Στο μεταξύ, στις 4 Φεβρουαρίου εκδικάζεται από το Ε΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, υπό την προεδρία της αντιπροέδρου του ανώτατου δικαστηρίου Μαρίας Βασδέκη, η αναίρεση που έχει ασκηθεί από την εισαγγελέα Αναστασία Δημητριάδου κατά της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά με την οποία χορηγήθηκαν ελαφρυντικά στους καταδικασθέντες και απαλλάχθηκαν δύο κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων (με «ελαχιστότατες αμφιβολίες», σύμφωνα με την πρόεδρο του δικαστηρίου) ο πρώην συνεργάτης του Μαρινάκη στον Ολυμπιακό και στα πετρέλαια Αιμίλιος Κοτσώνης, ο οποίος είχε αλλεπάλληλες επαφές με τον Γιαννουσάκη και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πώληση του «Noor 1» στον τελευταίο πλοιοκτήτη. Αν γίνει δεκτή η αναίρεση, τότε η υπόθεση θα εκδικαστεί εκ νέου από άλλους δικαστές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελένη Προκοπίου αγκαζέ με τον Δημήτρη της

Μια σπάνια εμφάνιση από μια ακριβοθώρητη ηθοποιό. Τη σπουδαία...

Η διπλή gay ζωή γόνου εφοπλιστή

Νέος, όμορφος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και ιδιαίτερα προβεβλημένος όχι...

Ο Νίκος Γαρεφαλάκης, που εμφανίστηκε στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», ήταν μέλος στη μαφία των 4 τροχών

«Εχει παρατήσει την υποκριτική κι έχει γίνει άλλος άνθρωπος»...

Ζόρικα τα… πράγματα για τη Χατζίδου

«Δυστυχώς, τα πράγματα είναι λίγο πιο σοβαρά απ’ ό,τι...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Βικτώρια προσπαθεί να κρύψει την ταραχή

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Ελένη Νταράλα: Στο ψυχιατρείο η αδελφή του Νταλάρα!

Ωρες αγωνίας για την ετεροθαλή αδελφή του Γιώργου Νταλάρα,...