Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Αύριο τα … δίχτυα για το κροκοδειλάτσι

Πώς θα γίνει η επιχείρηση εντοπισμού του κροκόδειλου και η διαλεύκανση του σεναρίου για δεύτερο ερπετό

Με ζωντανά δολώματα θα επιχειρήσουν οι ειδικοί να προσελκύσουν τον κροκόδειλο της λίμνης του Φράγματος Ποταμών. Η προσπάθεια «σύλληψης» του επικίνδυνου ερπετού θα ξεκινήσει αύριο με τη συμμετοχή επιστημόνων και εθελοντών, ενώ στην Κρήτη καταφθάνει κι ένας Αυστριακός ερπετολόγος, με εμπειρία σε αντίστοιχες επιχειρήσεις. Η εμφάνιση του κροκόδειλου έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ξένων ΜΜΕ, όπως της βρετανικής εφημερίδας «Independent», η οποία μάλιστα έστειλε στην περιοχή μη επανδρωμένο ελικοπτεράκι (drone) με ενσωματωμένη κάμερα για να πάρει πλάνα του.

Ο «Σήφης» καταγράφηκε και χθες να κάνει τις βόλτες του στα νερά της λίμνης, όμως η αντίστροφη μέτρηση για την απομάκρυνσή του έχει ξεκινήσει. Αύριο ειδικοί θα μεταβούν στα σημεία όπου «συχνάζει» ο κροκόδειλος και θα επιχειρήσουν να τον «συλλάβουν» με ειδικές παγίδες, χρησιμοποιώντας και ζωντανά δολώματα. Δεν έχει γίνει γνωστό τι είδους θα είναι αυτά τα δολώματα, πάντως ο κροκόδειλος φαίνεται πως έχει… αδυναμία στις πάπιες και ιδιαίτερα τις λευκές, ο πληθυσμός των οποίων στην περιοχή έχει μειωθεί αισθητά!

Αποφασίζουν

Οπως αναφέρει ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, σήμερα θα πραγματοποιηθεί «άσκηση επί χάρτου» σε σύσκεψη στο Ηράκλειο, όπου θα καταγραφούν όλες οι παράμετροι και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο διεξαγωγής της επιχείρησης που ξεκινά την επομένη. «Την Παρασκευή θα γίνει επιτόπια επίσκεψη από ειδικούς επιστήμονες και από εθελοντές. Υπάρχουν κάποιες ομάδες που έχουν πιστοποιημένη δυνατότητα παρέμβασης και γενικότερα υπάρχει μια προθυμία συνεργασίας» λέει ο κ. Μαρινάκης που σημειώνει ότι αύριο έρχεται και ένας ειδικός ερπετολόγος από την Αυστρία, με εμπειρία στη σύλληψη ζώων τέτοιου είδους. «Ολοι αυτοί οι άνθρωποι θα συντονιστούν μεταξύ τους κι ελπίζω να πάνε όλα καλά, να πάει και ο κροκόδειλος στο δικό του περιβάλλον και να τελειώνει αυτή η ιστορία».

Και κάμερες

Για την παρακολούθηση του τροπικού ερπετού οι Αρχές έχουν εγκαταστήσει θερμικές κάμερες γύρω από το φράγμα. Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι, παρά την αντίθετη φημολογία, δεν υπάρχει δεύτερος κροκόδειλος: «Δύο μαζί δεν βρέθηκαν. Το πιο πιθανό είναι να είναι ένας, εκτός κι αν έχουμε την απίθανη περίπτωση που έχουμε δύο μονήρεις που μοιάζουν ο ένας με τον άλλον και δεν έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για να καταλάβουμε αν υπάρχει και δεύτερος. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί το σενάριο των δύο» λέει.

Του προσφέρουν στέγη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (του Λεσουέρ)

Οι υπεύθυνοι του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση απομάκρυνσης του κροκόδειλου από την τεχνητή λίμνη του Αμαρίου στο φράγμα Ποταμών, στο Ρέθυμνο, όπου βρίσκεται επί σχεδόν ένα χρόνο. Το Αττικό Πάρκο θα είναι πιθανότατα και ο προορισμός του «Σήφη», μόλις βρεθεί η λύση για τη «σύλληψή» του.

Σύμφωνα με το πλάνο που έχουν καταστρώσει οι τοπικές Αρχές, στην επιχείρηση, στην οποία θα συμμετάσχουν και δυνάμεις των ΕΜΑΚ, εκτός από την τοποθέτηση παγίδων με δολώματα στις όχθες της λίμνης εξετάζεται και το ενδεχόμενο «σαρώματος» των νερών της με δίχτυα, ώστε το ερπετό να «συλληφθεί» την ώρα που κολυμπάει ή να αναγκαστεί να βγει στη στεριά.

«Είναι μια δύσκολη επιχείρηση, επειδή υπάρχουν κρίσιμα στοιχεία για τα οποία δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμα. Από τη συμπεριφορά του κροκόδειλου στα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει φαίνεται ότι είναι ευέλικτος, επομένως και αρκετά μικρός στην ηλικία. Πρέπει όμως να μάθουμε περισσότερα για την περιοχή, για το βάθος της λίμνης, αλλά και για την προέλευση του ερπετού, ώστε να προσδιορίσουμε αν είναι κροκόδειλος ή αλιγάτορας, να καταλάβουμε σε ποιο είδος ανήκει και να εκτιμήσουμε σωστά τις κινήσεις του» αποκαλύπτει ο υπεύθυνος του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου Ζαν-Ζακ Λεσουέρ.

Οταν μπει τέλος στην περιπλάνησή του στα ήσυχα νερά της λίμνης, ο κροκόδειλος θα μεταφερθεί πιθανότατα στο πάρκο μέσα σε ειδικό κουτί, ενώ στη συνέχεια θα αποφασιστεί αν θα παραμείνει μόνιμα εκεί έχοντας για παρέα τη 17χρονη κροκοδειλίνα που φιλοξενείται ήδη στις εγκαταστάσεις του ή αν θα βρει νέα στέγη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ή σε άλλο χώρο.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...