Αναζητώντας την προϊστορία

Μετά τις έρευνες με το ηλιακό καταμαράν θέλουν ανασκαφή στο σπήλαιο Φράγχθι

Σε υποθαλάσσια περιοχή (η οποία είναι καλυμμένη από δύο έως τρία μέτρα λάσπης και βρίσκεται σε βάθος 10-12 μέτρων κάτω από τη θάλασσα) κοντά στο σπήλαιο Φράγχθι επικεντρώνει τις έρευνές της η επιστημονική ομάδα που χαρτογράφησε τη θαλάσσια περιοχή του ανατολικού Αργολικού κόλπου. Οι ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ συμμετείχαν στο πρόγραμμα TerraSubmersa με το ερευνητικό σκάφος «Αλκυών» και το «Turanor PlanetSolar», το μεγαλύτερο στον κόσμο πλεούμενο τύπου καταμαράν, που κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία που παρουσίασε στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ο γεωλόγος και διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, Δημήτρης Σακελλαρίου, είναι πολύ ενθαρρυντικά. Και τούτο γιατί σε εκείνη την υποθαλάσσια περιοχή είναι πολύ πιθανό να περιέχονται υπολείμματα προϊστορικής ανθρώπινης παρουσίας. Γι’ αυτό, εξάλλου, προτείνεται να ερευνηθεί με υποθαλάσσια ανασκαφή.

Οπως εξήγησε ο κ. Σακελλαρίου, συνολικά τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την πρώτη επεξεργασία και ερμηνεία των θαλάσσιων γεωλογικών-γεωφυσικών δεδομένων είναι πολύ σημαντικά. Από τη χαρτογράφηση των βυθών οι ερευνητές κατάφεραν να κάνουν αναπαράσταση του προϊστορικού ανάγλυφου όπως ήταν πριν από 20.000 – 40.000 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της κοίτης του ποταμού που έρεε κοντά στο σπήλαιο (αφού ήταν σύνηθες στην αρχαία εποχή οι ανθρώπινες δραστηριότητες να αναπτύσσονται κοντά σε νερό).

Παράλληλα, εντόπισαν την παλαιοακτή σε διάφορα βάθη (μέχρι 225 μέτρα κάτω από τη σημερινή στάθμη της θάλασσας) και σε διάφορες χρονικές στιγμές της Προϊστορικής Περιόδου, ιδιαίτερα σε παγετώδεις περιοχές των τελευταίων 250.000 χρόνων.

Ηχοβαλιστικά συστήματα

Εξάλλου με τη χρήση ηχοβολιστικών συστημάτων που είχαν εγκατασταθεί στο ηλιακό καταμαράν «PlanetSolar» βρέθηκαν άγνωστα ρήγματα, που μαρτυρούν τεκτονικές μετατοπίσεις στον Αργολικό κόλπο.

Η επεξεργασία των δεδομένων που έχει συλλέξει η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στα μέσα του 2015.

Μαρία Μεϊμάρη 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ