Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Stelios Foundation Conference Hall – Cine Paris – Σάββατο...

«Survivor»: Ο Γιάννης απείλησε με «κάνα χαστούκι» τη Σταυρούλα, που τον αποκάλεσε...

Αδιανόητα πράγματα στο «Survivor». Ο Γιάννης Περπατάρης απείλησε «να...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Χρήστος επισκέπτεται τον Δονάτο στη φυλακή και...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στα χέρια πιάστηκαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Βασίλης Γραμμένος...

«Της Κορέας» έγινε χθες το μεσημέρι στην ελληνική Βουλή....

Χρήστος Βάμος: Η επιτυχία και το… θαύμα στη χώρα της Μέσης Ανατολής

Ο «Ζορμπάς» του Ισραήλ!

Ο «Ζορμπάς» του Ισραήλ βαφτίστηκε στον Ιορδάνη ποταμό. Μεγάλη είναι η δημοφιλία του Ελληνα τραγουδιστή Χρήστου Βάμου στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

zormpas panagios
Είσοδος για τον Πανάγιο Τάφο

  • Από τον Ηλία Μαραβέγια

Μεγάλη είναι όμως και η πίστη του ίδιου στον Θεό, με αποτέλεσμα κάθε φορά που ταξιδεύει εκεί να μην παραλείπει το προσκύνημα στον Ναό της Αναστάσεως, όπου βρίσκεται ο Πανάγιος Τάφος του Χριστού. Από το 2014, οπότε επισκέφτηκε για πρώτη φορά το Ισραήλ, με αφορμή μια σειρά live εμφανίσεών του σε νυχτερινό κέντρο, μέχρι και τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε παρουσιάστηκε σε δέκα πόλεις, από το Τελ Αβίβ μέχρι τα Ιεροσόλυμα, η μουσικοθεατρική παράσταση «Ζορμπάς» του φιλέλληνα Γιοέλ Σιτρούκ, ο γνωστός ερμηνευτής ήθελε να ζήσει την εμπειρία της βάφτισης στον Ιορδάνη. Τα κατάφερε τελικά στο πρόσφατο ταξίδι του, βιώνοντας -όπως αποκαλύπτει στην «Espresso»- ένα προσωπικό θαύμα.

Στην οδό Via Delorosa (Η Οδός του Μαρτυρίου)

«Βρήκα τη δύναμη»

«Εκείνη την ημέρα τα νερά του ποταμού ήταν πολύ παγωμένα και, όπως με πληροφόρησαν, ακατάλληλα για να μπει κάποιος μέσα. Ετσι, μας βάφτισαν στην άκρη του ποταμού. Εγώ όμως ήθελα να μπω μέσα ολόκληρος. Το ένιωθα, το πίστευα και βρήκα τη δύναμη να το κάνω» αναφέρει ο Χρήστος Βάμος. «Μου λέγανε δυο φίλοι, που ήταν μαζί μου, “Χρήστο, μην το κάνεις, θα πάθεις καρδιά”. “Το πιστεύω τόσο πολύ, που δεν θα πάθω τίποτα” τους καθησύχαζα εγώ από την πλευρά μου. Ηταν μια λύτρωση για εμένα όλο αυτό και εκεί βίωσα το προσωπικό μου θαύμα. Βούτηξα, λοιπόν, έχοντας παρατηρητές ανθρώπους τυλιγμένους σε μπουρνούζια και πετσέτες, μια κι έκανε πράγματι πολύ κρύο, και όσο πήγαινα προς τα μέσα, στο ποτάμι, διαπίστωσα πως δεν κρύωνα πια, όλο μου το κορμί άρχισε να νιώθει θερμότητα. Περπάτησα μέχρι το τέρμα και τους απέδειξα ότι αυτό που πιστεύουμε είναι μέσα μας. Οταν έχεις βαθιά πίστη μέσα σου, βιώνεις συχνά τέτοια μικρά θαύματα… Η συγκίνησή μου ήταν τεράστια. Εκλαψα» εξομολογείται ο καλλιτέχνης.

zormpas vaptisma
Βάφτιση Χρήστου Βάμου στον Ιορδάνη

Οπως παραδέχεται, ένας από τους λόγους που χαίρεται κάθε φορά που του γίνεται μια πρόταση να τραγουδήσει στο Ισραήλ είναι η ευκαιρία που του δίνεται να βρεθεί και πάλι στους Αγίους Τόπους. «Η μεγαλύτερή μου ευλογία είναι αυτή. Από το 2014, όταν πήγα για πρώτη φορά, διψούσα να βρεθώ στα Ιεροσόλυμα και να προσκυνήσω στον Πανάγιο Τάφο, λαχταρούσα να πατήσω αυτά τα άγια χώματα» λέει χαρακτηριστικά.

zormpas vaftisma 2
Βάφτιση Χρήστου Βάμου στον Ιορδάνη

Ωστόσο, η πρώτη του φορά στη χώρα θα του μείνει αξέχαστη και για έναν ακόμη λόγο, που συνδέεται με τον αείμνηστο Παντελή Παντελίδη. «Το 2014 έμεινα τρεις μήνες στο Ισραήλ, τραγουδώντας σε ένα μαγαζί. Το είχα ακούσει ότι ο λαός της χώρας αγαπά ιδιαιτέρως τη μουσική της πατρίδας μας και τους Ελληνες καλλιτέχνες γενικότερα, αλλά το μέγεθος αυτής της αγάπης το διαπίστωσα όταν πήγα, εισπράττοντας μια μεγάλη αγκαλιά από τους ανθρώπους εκεί. Μέχρι τότε οι Ελληνες καλλιτέχνες που επισκέπτονταν τη χώρα έλεγαν κυρίως παλιά κλασικά λαϊκά τραγούδια όπως του Στέλιου Καζαντζίδη. Πηγαίνοντας εγώ εκεί άρχισα να λέω πιο σύγχρονα λαϊκά κομμάτια, του Βέρτη, του Παντελίδη, αλλά και δικά μου.

zormpas apokathilosi
Στην αποκαθήλωση

Θυμάμαι, λοιπόν, επειδή ο Παντελίδης ήταν τότε ακόμη καινούργιος καλλιτέχνης στην Ελλάδα, δεν τον ήξεραν στο Ισραήλ και με ρωτούσαν αν τα τραγούδια του ήταν δικά μου. Εγώ τότε τους είπα το όνομά του, συνιστώντας τους να τον ψάξουν στο YouTube» αναφέρει ο Χρήστος Βάμος. «Το 2016, μετά τον θάνατο του Παντελή, με κάλεσαν ξανά στο Ισραήλ να τραγουδήσω σε ένα μαγαζί που είχαν ονομάσει προς τιμήν του «Παντελίδης». Επειδή είχαν μάθει, το 2014, τα τραγούδια του μέσα από τα προγράμματα που έκανα εγώ, με συνέδεσαν με τον Παντελίδη και με φώναξαν να εμφανιστώ live για ένα τριήμερο, στην πρεμιέρα του μαγαζιού με το όνομά του» αποκαλύπτει.

zormpas pista
Ο Χρήστος Βάμος επί σκηνής στο Ισραήλ

Τις πιο ένδοξες στιγμές του στο Ισραήλ, πάντως, ο Ελληνας ερμηνευτής τις έζησε πριν από λίγους μήνες, όταν τραγούδησε μπροστά σε χιλιάδες κόσμου, ορθόδοξους, μουσουλμάνους και Εβραίους που αγαπούν την ελληνική μουσική, τραγούδια της πατρίδας μας μέσα από την παράσταση «Ζορμπάς». Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που δημιούργησε και επιμελήθηκε σκηνοθετικά ο διεθνούς φήμης Γιοέλ Σιτρούκ, βασισμένος στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Ζορμπάς, ο Ελληνας». Ο ίδιος, μάλιστα, επισκέφθηκε την Κρήτη προκειμένου να αντλήσει την έμπνευσή του, ακολουθώντας τα… βήματα του αληθινού ήρωα του βιβλίου.

zormpas synavlia
Στιγμιότυπο από τη μουσική παράσταση

Οπως εξομολογείται ο Χρήστος Βάμος, όταν δέχτηκε τηλεφώνημά του τον περασμένο Μάρτιο, ζητώντας του να συνεργαστούν, νόμιζε ότι κάποιος του έκανε πλάκα. «Επειδή είναι πολύ γνωστή καλλιτεχνική προσωπικότητα στο Ισραήλ ο Γιοέλ Σιτρούκ, δεν περίμενα ότι ήξερε τη δουλειά μου. Κι όμως, όταν συναντηθήκαμε, μου πρότεινε να πάρω μέρος στο πρότζεκτ, εκπροσωπώντας την Ελλάδα» λέει στην «Espresso».

«Πήρα αγάπη»

«Η παράσταση συνδυάζει γνωστά ελληνικά τραγούδια όπως το “Και φούμα φούμα”, “Ενα όμορφο αμάξι με δυο άλογα” κ.λπ., καθώς και ιστορίες από τον Ζορμπά και τη ζωή του Καζαντζάκη. Εκτός από εμένα, συμπράττει καλλιτεχνικά και η μπάντα Balkan με τραγουδίστρια τη Σιράν Σαχάρ Μπορέκ, η οποία παίζει επίσης μπουζούκι και μπαγλαμά, και τρεις ακόμη μουσικούς. Κάναμε δέκα εμφανίσεις με τον “Ζορμπά”. Μέσα από αυτή την εμπειρία γνώρισα όλη τη χώρα και πήρα μεγάλη αγάπη από τον κόσμο.

zormpas tragoudiara
Με τη Shiran Shahar Borek και τον Kobi Zarko

Η παράσταση έγινε θέμα σε όλα τα μεγάλα sites της χώρας. Μάλιστα, από τον Αύγουστο ακόμη ήταν όλες οι παραστάσεις sold out παρότι ήταν προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο, με 2.500 κόσμο σχεδόν η καθεμία» συνεχίζει ο Ελληνας τραγουδιστής, αφήνοντας για το τέλος μια είδηση: η παράσταση «Ζορμπάς» θα «ταξιδέψει» -εκτός απροόπτου- από το Ισραήλ στη χώρα μας, για να παιχτεί σε Αθήνα και Πάτρα. Λεπτομέρειες προσεχώς…

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...