Βραχιόλι που θα σώζει ζωές

Το μπρασελέ της Google που χάρη στα νανοσωματίδια δίνει σήμα για ασθένειες

Με ένα μπρασελέ που θα είναι κάτι ανάμεσα σε ρολόι και βραχιόλι, η Google ευελπιστεί ότι θα φέρει την επόμενη μέρα στη διάγνωση ασθενειών που μπορούν να αποβούν μοιραίες για την ανθρώπινη ζωή.
Το μεγαλόπνοο project είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο όλα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει πραγματικότητα. Η ιδέα βασίζεται στα νανοσωματίδια, τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν τις αλλαγές στο αίμα και γενικότερα στον οργανισμό όταν παρουσιαστεί κάποια ανωμαλία.

Αυτά τα νανοσωματίδια ανιχνευτές θα μπορούσαν να μπουν στον οργανισμό με τη μορφή ενός χαπιού, που απλώς κάποιος θα καταπίνει. Τα νανοσωματίδια ανιχνευτές αρχίζουν από την πρώτη κιόλας στιγμή, μέσω του ειδικού μπρασελέ, να δίνουν συνεχή και πλήρη αναφορά για το αν όλα πάνε καλά στον οργανισμό, μελετώντας συνεχώς τους βιοχημικούς δείκτες.

«Υπάρχει μεγάλη διαφορά στον υγιή ιστό και σε εκείνον που μόλις χτυπήθηκε από κάποια ασθένεια, όπως ο καρκίνος, από την πρώτη κιόλας στιγμή» εξηγούν οι επιστήμονες της Google X, όπως ονομάζεται η ειδική ομάδα έρευνας της Google, που ασχολείται με τέτοιου είδους επιστημονικά θέματα. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι σύντομα θα μπορούν να διαγνώσουν με τη μέθοδο αυτή ασθένειες όπως ο καρκίνος και διάφορες καρδιοπάθειες, όταν βρίσκονται σε πολύ αρχικά στάδια.

Το σχέδιο, ως ιδέα και μόνο, θεωρείται επανάσταση στον χώρο της υγείας, γιατί πολλές αρρώστιες οι οποίες στην εξέλιξή τους γίνονται θανατηφόρες έχει αποδειχτεί ότι είναι ιάσιμες, εφόσον εντοπιστούν σε πρώιμο στάδιο. «Η ιδέα δεν βασίζεται στη θεραπεία αλλά στην πρόληψη» εξηγεί ο δρ Αντριου Κόνραντ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που δουλεύει πάνω στο project. «Η δουλειά μας είναι πραγματικά στην αρχή της. Υπάρχει όμως πίστη εκ μέρους μας και βεβαίως όλη η απαραίτητη τεχνολογία που απαιτείται για να μπορεί κάποιος να κάνει όλα αυτά αληθινά» επισημαίνει ο δρ Κόνραντ.

Μαίρη Κοντολούρη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ