Το σάιτ που σε ξεναγεί πανοραμικά (με ένα κλικ) στις ομορφιές της χώρας μας.
Οταν μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις… Μια χαλαρωτική και άκρως απολαυστική βόλτα στις ομορφότερες γωνιές της Ελλάδας μέσα από μια εντυπωσιακή διαδικτυακή πλατφόρμα με πανοραμικές εικόνες 360 μοιρών και απόλυτα φυσικούς ήχους δημιούργησε μια ομάδα από την ακριτική Κω. Ο μοναδικός για τα ελληνικά δεδομένα εικονικός ξεναγός δημιουργήθηκε από την «Greecevirtual», μια πενταμελή ομάδα με επικεφαλής τον Ιωάννη Πανέρα, που κατάφερε να καλύψει με καινοτομικό τρόπο την ανάγκη παγκόσμιας προβολής επιλεγμένων περιοχών της χώρας μας, αναδεικνύοντας τις αξεπέραστες ομορφιές της τουριστικής Ελλάδας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ο ίδιος μίλησε στην «Espresso» για τα πρώτα βήματα και τις δυσκολίες που συνάντησε η ομάδα όταν άρχισε να «στήνει» το «Greecevirtual.gr» για τα ταξίδια στην Ελλάδα και τις υπερσύγχρονες τεχνικές λήψης, καθώς και για το τελικό αποτέλεσμα που δικαίωσε τους κόπους αλλά και τις προσδοκίες ακόμη και των πλέον αισιόδοξων. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Πανέρας που ασχολείται επαγγελματικά με τις εκδόσεις, όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, όταν είδαν για πρώτη φορά στο Διαδίκτυο την τεχνική της πανοραμικής φωτογραφικής απεικόνισης 360 μοιρών, που τους εντυπωσίασε και τους έβαλε σε σκέψεις.
«Σκεφτήκαμε αμέσως να την εφαρμόσουμε στον τόπο όπου ζούμε, να δώσουμε μια άλλη διάσταση της εικόνας των οικείων μας χώρων» δηλώνει ο ίδιος και συμπληρώνει: «Τα πρώτα αποτελέσματα μας ενθουσίασαν, δίνοντάς μας κουράγιο και γεννώντας νέες ιδέες, όπως να προσθέσουμε ραντάρ στο google maps, έτσι ώστε ο χρήστης να ξέρει σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκεται και να προσανατολίζεται, πληροφορίες για την τοποθεσία της πανοραμικής λήψης αλλά και φυσικούς ήχους, όπως θάλασσα, κύμα, αέρα, γλάρους, τζιτζίκια, φωνές κόσμου, γέλια κι άλλους ιδιαίτερους ήχους. Με αυτό τον τρόπο ο χρήστης, καθώς περιφέρεται στα αγαπημένα μας μέρη, έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται εκεί».
Η αρχή έγινε φυσικά στο νησί της Κω, με σαράντα πανοραμικές φωτογραφίες από πόλεις, χωριά, λιμάνια, πλατείες, σοκάκια, εκκλησιές, αρχαιολογικούς χώρους, παραλίες. Σύντομα η ομάδα κόλλησε το… μικρόβιο του virtual tour και η επιθυμία για καταγραφή όλης της Ελλάδας γιγαντώθηκε! «Αρχικά δεν απομακρυνθήκαμε πολύ. Μείναμε στη γειτονιά μας, τα Δωδεκάνησα, και στον πρώτο χρόνο επισκεφτήκαμε τη Νίσυρο, την Τήλο, τη Σύμη, την Κάρπαθο, τη Ρόδο και την Κάλυμνο. Σήμερα, μετά από τρία χρόνια, έχουμε καλύψει 26 προορισμούς με 2.656 πανοραμικές που είναι από τα Δωδεκάνησα, την Πέλλα, την Αττική, τις Κυκλάδες, τη Θεσσαλονίκη, το βορειοανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη. Τις διαδρομές τις πραγματοποιούμε με όλα τα μέσα, αλλά κυρίως με τα πόδια, ενώ στα θετικά της όλης προσέγγισης είναι η επαφή μας με τους ντόπιους και τις παραδόσεις τους και το ότι απολαμβάνουμε την ομορφιά της φύσης, πράγμα πραγματικά ανεκτίμητο».
Μετά από ατελείωτες διαδρομές σε εκατοντάδες μαγευτικές διαδρομές της Ελλάδας, ο κ. Πανέρας δηλώνει πως τα θαυμάσια τοπία στα οποία βρέθηκαν αποτελούν την καλύτερη ανταμοιβή. «Γνωρίσαμε υπέροχους απλούς ανθρώπους. Την ομορφιά αυτή δεν θα τη βιώναμε αν δεν είχαμε δημιουργήσει το Greecevirtual. Είναι πολλοί αυτοί που μας αγκάλιασαν και συμπαραστάθηκαν στη διαδρομή μας. Μας υπέδειξαν κρυφές ομορφιές του τόπου τους και αναπτύξαμε μαζί τους φιλικές σχέσεις όπου κι αν βρεθήκαμε!»
Φωτογραφίσεις από ύψος 150 μέτρων
«Αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα, όχι μόνο τεχνικής φύσεως, αλλά και με τη φύση, τον καιρό, τη θάλασσα, τους αέρηδες!» λέει ο επικεφαλής της ομάδας Ιωάννης Πανέρας, εξηγώντας τις δυσκολίες που συνάντησαν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τις εκπληκτικές πανοραμικές λήψεις. «Ξυπνούσαμε πολύ νωρίς το πρωί για καλύτερη απόδοση χρωμάτων και συχνά αναγκαζόμασταν να κάνουμε φωτογράφηση στο ίδιο σημείο για να δείχνουμε πώς είναι το πρωί και πώς μεταμορφώνεται το βράδυ. Κάποια στιγμή σκεφθήκαμε ότι σε συγκεκριμένα σημεία, αν η πανοραμική λήψη γινόταν από τα έξι μέτρα, θα είχαμε καλύτερο αποτέλεσμα. Ψάξαμε, μελετήσαμε και τελικά βρεθήκαμε να έχουμε ειδικά κοντάρια που ενώνοντάς τα φτάναμε μέχρι και τα 7,5 μέτρα ύψος με τη φωτογραφική μηχανή στην κορυφή. Η τεχνική αυτή μάς έδωσε καλύτερο αποτέλεσμα, κυρίως σε ανοιχτούς χώρους, όπως πλατείες, αρχαιολογικούς χώρους και αλλού». Το πιο πολύτιμο εργαλείο της ομάδας είναι το τεράστιο μετεωρολογικό μπαλόνι που κατεβάζει το κόστος και ανεβάζει την ποιότητα των φωτογραφήσεων: «Το μετεωρολογικό μπαλόνι ηλίου με τον ρομποτικό μηχανισμό τηλεχειρισμού της αναρτημένης φωτογραφικής μηχανής το είχαμε στα χέρια μας από το 2002 σαν εργαλείο απλής φωτογράφησης από ψηλά για τη γραφιστική δουλειά μας, που ήταν κυρίως μπροσούρες ξενοδοχείων. Ετσι αποφύγαμε τη χρήση ελικοπτέρου, το οποίο ήταν δαπανηρό. Πετύχαμε θαυμαστά αποτελέσματα και πανοραμική θέα 360 μοιρών από 150 μέτρα ύψος! Αλλη οπτική, άλλη διάσταση, υπέροχο αποτέλεσμα!»
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ