«Χτυπούν» με το μπότοξ την κατάθλιψη

Μελέτη έδειξε ότι αλλάζει τη διάθεση των ασθενών

Η βοτουλινική τοξίνη, η ουσία που είναι γνωστή στο ευρύ κοινό ως μπότοξ και χρησιμοποιείται στις αισθητικές επεμβάσεις, διαπιστώθηκε πως έχει άλλη μια σημαντική χρησιμότητα, που δεν είναι άλλη από την καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Τζόρτζταουν των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Psychiatric Research», η παρέμβαση που γίνεται στους μυς του προσώπου με το μπότοξ είναι δυνατόν να αλλάξει τη διάθεση του ασθενούς.

Το συμπέρασμα της νέας μελέτης είναι προϊόν συνδυασμού με παλιότερες έρευνες, που είχαν καταλήξει στο ότι οι παρεμβάσεις στο σώμα ενός ανθρώπου επηρεάζουν τη συμπεριφορά του. Είχαν καταγράψει δηλαδή αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στον εγκέφαλο και στους μυς. Από τη μια ο εγκέφαλος δίνει εντολές καθορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σώμα και από την άλλη οι μύες στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο επηρεάζοντας τη δική του λειτουργία, καθώς και το πώς νιώθουμε.

Οι επιστήμονες του Τζόρτζταουν μελέτησαν δείγμα ασθενών που έπασχαν από κατάθλιψη. Οταν κάποιος είναι στενοχωρημένος οι μύες του προσώπου του τεντώνουν, δίνοντάς του τη χαρακτηριστική θλιμμένη έκφραση.

Θλιμμένη έκφραση

Η ιδέα τους ήταν να επέμβουν με ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης στους τεντωμένους μυς και να αναστείλουν τη λειτουργία τους, χαλαρώνοντάς τους.

Η θλιμμένη έκφραση θα έφευγε από το πρόσωπο του ασθενούς, δίνοντας τη θέση της σε μια πιο χαλαρή έκφραση.

Αυτό θα είχε αποτέλεσμα να σταλούν προς τον εγκέφαλο χαλαρωτικά σήματα, τα οποία θα καταπολεμούσαν την κατάθλιψη, βελτιώνοντας τη διάθεση του ασθενούς. Στους μισούς ασθενείς έκαναν μόνο μια θεραπεία με ενέσεις με βοτουλινική τοξίνη και στους άλλους μισούς με εικονικό φάρμακο.

Το 47% των καταθλιπτικών που έλαβαν την πραγματική θεραπεία σημείωσε σημαντική βελτίωση της διάθεσής του, καταγράφοντας υψηλότερο σκορ στην κλίμακα Montgomery-Asberg, που χρησιμοποιείται για να καταγράφει το μέγεθος της κατάθλιψης. Στους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο η βελτίωση της διάθεσής τους ήταν μόλις 21%. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τη θεωρία τους περί «ανάστροφου μηχανισμού».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ