Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Μέτοικος στη γειτονιά των αγγέλων

Την τελευταία του πνοή άφησε στη Νίκαια της Γαλλίας ο δημοφιλής τραγουδιστής Ζορζ Μουστακί.

Εφυγε ο «Μέτοικος» του γαλλικού τραγουδιού! Ο ελληνικής καταγωγής Ζορζ Μουστακί, με τη ζεστή φωνή και την μποέμικη εμφάνιση, που τα τραγούδια του βρήκαν απήχηση σε όλο τον κόσμο, άφησε χτες την τελευταία του πνοή σε ηλικία 79 ετών στη Νίκαια, στη νότια Γαλλία, σκορπώντας συγκίνηση στους θαυμαστές του.

Ο Ζορζ Μουστακί, ο οποίος έπασχε από εμφύσημα (μια ασθένεια που τον εμπόδιζε εδώ και μερικά χρόνια να τραγουδά), «πέθανε γαλήνιος», όπως ανέφερε πηγή από το περιβάλλον του διευκρινίζοντας επίσης πως η σορός του θα μεταφερθεί στο Παρίσι. Ο δημοφιλής τραγουδιστής τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ βρισκόταν σε τεχνητή οξυγόνωση, είχε δηλώσει σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του στην εφημερίδα «Νις Ματέν» ότι εγκαταστάθηκε στη Νίκαια για να γλιτώσει από τη μόλυνση και το κρύο του Παρισιού, όπου ζούσε για περισσότερα από σαράντα χρόνια. Παρά την αρρώστια του, ο Μουστακί δεν το έβαζε κάτω και συνέχιζε να καταγράφει τις ιδέες του για καινούργια τραγούδια, ενώ παράλληλα ασχολιόταν με τη ζωγραφική που επίσης ήταν μια μεγάλη του αγάπη. Συγκεκριμένα είχε πει, μεταξύ άλλων, στην ίδια συνέντευξη: «Λυπάμαι που δεν τραγουδώ στο μπάνιο μου. Δεν λυπάμαι όμως που δεν τραγουδώ δημόσια… Θέλω να γράφω και να ζωγραφίζω. Να αφιερώνω τον καιρό μου σ’ αυτό που με ευχαριστεί, όπως έκανα πάντα».

Θα πρέπει να πούμε πως η ιδιαίτερη εξωτερική εικόνα του καλλιτέχνη (μακριά μαλλιά και πυκνά γένια, ακόμα κι όταν έγιναν… κατάλευκα, γαλανό, λαμπερό βλέμμα και μια μποέμικη ανεμελιά) σε συνδυασμό με την αισθαντική φωνή του ήταν το καλύτερο διαβατήριο για να αποκτήσει φανατικούς φίλους και θαυμαστές ανά τον κόσμο. Ιδιαίτερα βέβαια στη Γαλλία, όπου ήταν η έδρα του. Εκεί έγραψε τις μεγάλες επιτυχίες του, όπως ο «Μέτοικος», που, όπως έλεγε, τον αντιπροσώπευε πλήρως από καλλιτεχνικής και προσωπικής πλευράς, και συνέθεσε περισσότερα από τριακόσια τραγούδια για τους μεγαλύτερους Γάλλους ερμηνευτές, όπως η Εντίθ Πιαφ, ο Ιβ Μοντάν, η Μπαρμπαρά ή ο Σερζ Ρεζιανί. Γι’ αυτό και αμέσως μετά την είδηση του θανάτου του πολλά ηχηρά ονόματα της γαλλικής κουλτούρας γενικότερα έσπευσαν να μιλήσουν για εκείνον και να στείλουν τα συλλυπητήριά τους στους οικείους του.

«Ο Ζορζ Μουστακί μας άφησε μια απέραντη θλίψη. Ηταν στρατευμένος καλλιτέχνης, φορέας των ανθρωπιστικών αξιών, ένας μεγάλος ποιητής» έγραψε η υπουργός Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί στο Twitter, ενώ η Ζιλιέτ Γκρεκό δήλωσε στο RTL τα εξής: «Ηταν ένας απολύτως εξαίσιος άντρας, με καλή ανατροφή, ραφιναρισμένος, κομψός, που είχε μια ατέλειωτη γλύκα και το ταλέντο». Επίσης η Λιν Ρενό τον χαρακτήρισε «ένα σοφό που μας αφήνει υπέροχα τραγούδια», ενώ η θρυλική τραγουδίστρια Μιρέιγ Ματιέ τόνισε πως «ήταν ένας από τους μεγαλύτερους πρεσβευτές του γαλλικού τραγουδιού», του οποίου τα τραγούδια «είναι αιώνια».223f996h87

Ο καρδιοκατακτητής που «ταξίδεψε» παντού το γαλλικό τραγούδι

Ο Γιούσεφ Μουστακί (αυτό ήταν το πραγματικό του όνομα) γεννήθηκε στις 3 Μαΐου του 1934 στην Αλεξάνδρεια από γονείς Ελληνοεβραίους, οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει από την Κέρκυρα στην Αίγυπτο. Το 1951 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου συνάντησε τον Ζορζ Μπρασένς και «υιοθέτησε» το όνομά του ως φόρο τιμής προς τον μεγάλο Γάλλο τραγουδοποιό. Το 1969 είναι η χρονιά που τον ανέδειξε ως τραγουδιστή με τον χιλιοτραγουδισμένο «Μέτοικο», ο οποίος μεταφράστηκε και τραγουδήθηκε σε πολλές γλώσσες (μεταξύ αυτών και στα ελληνικά, σε στίχους του Δημήτρη Χριστοδούλου, από τις φωνές της Μελίνας Μερκούρη και του Γιώργου Νταλάρα). Ομως εργαζόταν ήδη περισσότερα από δέκα χρόνια ως στιχουργός και συνθέτης γράφοντας τη δική του ιστορία στο γαλλικό τραγούδι.

Αξίζει να τονίσουμε ότι το 1959 είχε γράψει τους στίχους για το περίφημο «Milord» της Εντίθ Πιαφ, με την οποία είχε ερωτική σχέση: «Είχα μια εικόνα ζιγκολό, όταν ήμουν με την Πιαφ. Μετά οι άνθρωποι είδαν πως ήμουν ένας στιχουργός και αυτή η εικόνα έσβησε» έχει δηλώσει ο ίδιος. Η αλήθεια είναι πως αρκετές διάσημες γυναίκες από τον καλλιτεχνικό χώρο -για παράδειγμα, η Μπαρμπαρά, η οποία τον αποκαλούσε «ο τρυφερός μου»- σημάδεψαν τη ζωή του. «Οποιος δηλώνει γόης απατάται. Οι γυναίκες είναι αυτές που αποφασίζουν αν θα αφεθούν να γοητευτούν» αρεσκόταν να απαντάει σε όλους εκείνους που τον χαρακτήριζαν μέγα καρδιοκατακτητή.

Ανάμεσα στα τραγούδια που έγραψε και έμειναν κλασικά είναι τα «Sarah», «Ma liberte», «Ma solitude», «Votre fille a vingt ans» που ερμήνευσε το 1966 ο Ρεζιανί και «La Dame brune» με την Μπαρμπαρά το 1968. Ο Ζορζ Μουστακί, που παντρεύτηκε μόνο μία φορά και απέκτησε μία κόρη, την Πία, «ταξίδεψε» το γαλλικό τραγούδι σε όλο τον κόσμο με τη φωνή του και την κιθάρα του. «Εκανα τον γύρο του κόσμου, έζησα μαγικά πράγματα, έμαθα πως αυτό που θεωρούμε κεκτημένο δεν είναι παρά ένα απειροελάχιστο μέρος αυτού που απομένει να ανακαλυφθεί» τόνισε σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του.

ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΜΠΟΥΝΙΑΣ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...