Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Η «απόβαση» μιας εφοπλίστριας στην Αλβανία

Η κίνηση της Αίγλης Κιούρτση να επιλέξει ως έδρα της New Shipping τη γειτονική χώρα, που προσελκύει (πλέον) πολλούς επενδυτές

Μέσα στο θολό οικονομικό τοπίο της βαθιάς ύφεσης που έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, και η γειτονική Αλβανία (ανάμεσα σε πολλές χώρες) «κλέβει» τις ελληνικές επιχειρήσεις!

Μεταξύ των περίπου 500 ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία είναι και η ναυτιλιακή New Shipping, η οποία ιδρύθηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο. Eξ ου και έχει διαφύγει από τα ραντάρ των ομολόγων της αλλά και των παροικούντων την Ιερουσαλήμ της ποντοπόρου. Με επικεφαλής της την εφοπλίστρια Αίγλη Κιούρτση, η εταιρία έκανε μια ασυνήθιστη κίνηση και επέλεξε τα Τίρανα ως έδρα της επαγγελματικής δραστηριότητάς της, προτιμώντας τελικά το αλβανικό επιχειρηματικό περιβάλλον, παρά τις όποιες δυσκολίες του.

Η New Shipping είναι μια διεθνής ναυτιλιακή διαχειρίστρια που χτίστηκε σιγά σιγά. Και κάπου εδώ αρχίζει να μοιάζει περίεργη η ιστορία, λένε ορισμένοι άνθρωποι που γνωρίζουν τον επιχειρηματικό χάρτη της Αλβανίας. Πιθανολογούν, δηλαδή, ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι μέτοχοι – όχι απαραίτητα ελληνικής καταγωγής. Με ηλικία λίγων ετών, ξαφνικά το 2014 άρχισε να μεγαλώνει. Εκτοτε αγοράζει συνέχεια καράβια. Μικρά και παλιά, αλλά αγοράζει.

Σημαίες ευκαιρίας

Από τα γραφεία της, εγκατεστημένα στη λεωφόρο Deshmoret e Kombit, διοικεί σε 24ωρη βάση έναν ποντοπόρο στόλο που αριθμεί 12 πλοία, κανένα από τα οποία δεν έχει υψωμένη την ελληνική σημαία ούτε όμως τις συνήθεις σημαίες ευκαιρίας.

Τα εννέα έχουν σημαία της Δημοκρατίας του Κονγκό και τα υπόλοιπα τρία της Μολδαβίας. Στην πλειονότητά τους (9) είναι κατασκευασμένα τη δεκαετία του 1980 και τα υπόλοιπα τη δεκαετία του 1990. Πρόκειται κυρίως για φορτηγά πλοία μεταφοράς χύδην και γενικού φορτίου, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα σε αρκετούς τομείς του κλάδου, όπως υλικά κατασκευών, σπόροι, λιπάσματα, αλλά και πρώτες ύλες. Τον Μάρτιο του 2015, όμως, προστέθηκε και ένα δεξαμενόπλοιο. 4reqw4rtef 2Με την πάροδο των ετών, ωστόσο, πέραν της μεταφοράς αγαθών, βασικό στοιχείο της επαγγελματικής δραστηριότητας της New Shipping αποτελεί και η μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων.

Ο βασικός στόχος μας είναι να παρέχουμε ασφαλείς, αξιόπιστες και αποτελεσματικές ναυτιλιακές υπηρεσίες, είναι η αντίληψη των στελεχών της εταιρείας. Οπως δηλώνει η Αίγλη Κιούρτση, η ναυτιλιακή δεν σκοπεύει προς το παρόν να επεκταθεί περισσότερο. «Ενδεχομένως κάποια στιγμή θα προβούμε σε ανανέωση του στόλου» λέει στο TradeWinds. Η New Shipping απασχολεί συνολικά 100 άτομα και τα πληρώματα όλων των πλοίων της είναι Αλβανοί. Στον Πειραιά, όμως, είναι εγκατεστημένη η Success M&S Μaritime, που, με γενική διευθύντρια για περισσότερα από 20 χρόνια τη Μάρθα Σοφρά, ενεργεί ως μεσίτης ναυλώσεων. «Είναι ευκολότερο και πολύ πιο πρακτικό να λειτουργούμε από τα Τίρανα» τονίζει η Αίγλη Κιούρτση. «Αλλωστε, φορολογικοί λόγοι μάς έκαναν να έλθουμε στα Τίρανα» προσθέτει. Και πώς όχι, όταν στην Αλβανία ισχύει ένας σταθερός φορολογικός συντελεστής 15% επί των κερδών, μακράν χαμηλότερος από τον αντίστοιχο στην Ελλάδα… Μπορεί η ναυτιλία να απολαμβάνει ένα ιδιαίτερο πλαίσιο την Ελλάδα, αλλά με τούτα και με εκείνα τα τελευταία χρόνια η φορολογική επιβάρυνση των εφοπλιστών έχει οκταπλασιαστεί, σύμφωνα με στοιχεία της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών.

Η σχετικά χαμηλή φορολογία δεν είναι το μόνο κριτήριο επιλογής της γειτονικής μας χώρας για άμεσες ξένες επενδύσεις. Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες συνεκτιμούν αφενός τη σταθερή αναπτυξιακή πορεία της, που υπολογίζεται ότι θα παρουσιάσει ρυθμούς περί το 3%, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία της Ελλάδας και της Ιταλίας (που είναι δύο από τους σημαντικότερους εμπορικούς της εταίρους), και αφετέρου τις αναλύσεις διεθνών οικονομικών φορέων για τη μακροοικονομική σταθερότητα της Αλβανίας.

Σημάδια ανάκαμψης 

Η κρίση της ευρωζώνης και ιδιαιτέρως η κακή οικονομία της Ιταλίας και της Ελλάδας, που ακολούθησαν την εμφάνιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008, είχαν συνέπειες για την αλβανική οικονομία.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, παρουσιάζει πλέον σαφή σημάδια ανάκαμψης. Η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος αποτελεί βασική προτεραιότητα της αλβανικής κυβέρνησης.

Ξεκάθαρη πρόοδο παρουσιάζει ο τομέας του νομοθετικού και του ρυθμιστικού επιχειρηματικού πλαισίου, ο οποίος έχει σημαντικά εκσυγχρονιστεί και αναδιαμορφωθεί. Σύμφωνα με την έκθεση «Doing Business 2015», η Αλβανία κατέχει την 68η θέση, παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο σε σχέση με την 108η θέση, στην οποία βρισκόταν το 2014.

Παρά τους (εύλογους) κινδύνους που συνεχίζει να αντιμετωπίζει ο τραπεζικός της τομέας, κυρίως εξωτερικούς, παρέμεινε σταθερός και παρουσιάζει καθαρές τάσεις βελτίωσης. 4reqw4rtef 1Πρόοδο έχει επίσης γίνει και στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Και έτσι φτάσαμε η Αλβανία να αποτελεί καλύτερη έδρα για κάποιους ακόμα και για τη ναυτιλία!

Πρωτιά made in Greece

Με πληθυσμό πάνω από 2.890.000 άτομα και μέσο όρο ηλικίας τα 35 χρόνια, η γειτονική μας χώρα μπορεί να είναι αισιόδοξη. Τα Τίρανα παραμένουν η μεγαλύτερη περιφέρεια, με 800.000 κατοίκους, γι’ αυτό και εκεί εδρεύουν οι περισσότερες από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αλλες βρίσκονται στο Δυρράχιο και κάποιες στο Αργυρόκαστρο. Οι Ελληνες επιχειρηματίες συνεχίζουν να κατέχουν την πρώτη θέση ανάμεσα στους ξένους επενδυτές, σύμφωνα με στοιχεία για τις άμεσες ξένες επενδύσεις που δημοσιοποίησε τον Νοέμβριο του 2015 η Τράπεζα της Αλβανίας.

Σύσφιγξη σχέσεων

Με εξαίρεση το 2011, την περίοδο 2007-2014 η χώρα μας είναι σταθερά η πρώτη επενδυτική δύναμη, με συνολικό επενδυμένο κεφάλαιο πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ και ποσοστό συμμετοχής 25,68% επί του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Αλβανία – το ύψος των οποίων, την ίδια περίοδο, ανήλθε σε 4,5 δισ. ευρώ. Για την περαιτέρω σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας περίπου 25 από τις επιχειρήσεις αυτές έχουν συγκροτήσει την Ενωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Αλβανίας.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...