Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Η μηλιά του Νεύτωνα θα έχει «απογόνους»

Το δέντρο θα «ζει» αιώνια, καθώς 30 βρετανικά επιστημονικά κέντρα και μουσεία απέκτησαν σπόρους της προκειμένου να τους καλλιεργήσουν

Το δέντρο θα «ζει» αιώνια, καθώς 30 βρετανικά επιστημονικά κέντρα και μουσεία απέκτησαν σπόρους της προκειμένου να τους καλλιεργήσουν 

Ενα μήλο ήταν η αιτία της έκπτωσης των πρωτόπλαστων από τον παράδεισο, αλλά η πτώση ενός μήλου ήταν και η αιτία για να ανακαλυφθεί το 1666 ο νόμος της βαρύτητας στη Φυσική. Λίγα δέντρα έχουν γίνει τόσο διάσημα όσο η μηλιά, ωστόσο για τους σπόρους μίας και μόνης συγκεκριμένης μηλιάς έχουν μπει… στην ουρά κέντρα και μουσεία.

Η μηλιά που στάθηκε η αιτία να ανακαλύψει ο Νεύτωνας τη θεωρία περί βαρύτητας ζει έως σήμερα και (όπως φαίνεται) θα βασιλεύει νυν και αεί μέσω των «απογόνων» της, αφού 30 βρετανικά επιστημονικά κέντρα και μουσεία απέκτησαν σπόρους της για να καλλιεργήσουν τις δικές τους μηλιές.

Αυτό ανακοίνωσε η Βασιλική Εταιρία Επιστημών της Βρετανίας, η αρχαιότερη επιστημονική εταιρία – ακαδημία στον κόσμο, η οποία είναι ένας από τους 30 φορείς που απέκτησαν τη δική τους «νευτώνεια» μηλιά. Αυτό το μοναδικό και σπάνιο γεγονός έγινε με αφορμή τον εορτασμό της πρώτης Παγκόσμιας Ημέρας Κέντρων Επιστήμης και Μουσείων Επιστημών, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της UNESCO. Το δέντρο του Νεύτωνα εξακολουθεί να ανθεί στον δεντρόκηπο του αρχοντικού Γούλστχορπ στο Λίνκολνσιρ, τη γενέτειρα και το πατρικό σπίτι του Νεύτωνα.

Και ομολογουμένως είναι μια μηλιά πολυταξιδεμένη, αφού το 2010 κομμάτια ξύλου και σπόροι της στάλθηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με τον Τιμ Πικ ως κομμάτι της αποστολής του «Principia».
Για την Ιστορία, η πτώση του διάσημου μήλου χρονολογείται το 1666, όταν ο 23χρονος Νεύτωνας παραθέριζε στο πατρικό του, καθώς το πανεπιστήμιο του Cambridge ήταν κλειστό λόγω της μεγάλης πανούκλας.

Η βαρύτητα

Η παρατήρηση της πτώσης ενός μήλου στο έδαφος και όχι στο κεφάλι του τον ώθησε να σκεφτεί περί της δύναμης που τράβηξε το μήλο.
Αν η βαρύτητα μπορούσε να επεκταθεί από τη Γη στις κορυφές των δέντρων, τότε γιατί να μην έφτανε ως το φεγγάρι; Ηταν το κρίσιμο πνευματικό άλμα, που του επέτρεψε να κατανοήσει και στη συνέχεια να περιγράψει μαθηματικά πώς η βαρύτητα υπακούει στην ίδια σχέση μεταξύ της μάζας και της απόστασης παντού στο ηλιακό σύστημα.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...