Η αιτία για τους κολικούς

❱❱ Γιατί τους ζεστούς μήνες αυξάνονται τα κρούσματαΤους ζεστούς μήνες είναι η περίοδος που αυξάνονται τα κρούσματα κολικού από πέτρα στο νεφρό. Τα περιστατικά νεφρολιθίασης, όπως είναι ο επιστημονικός όρος αυτής της εξαιρετικά επώδυνης πάθησης, παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, κυρίως στα άτομα που η διατροφή τους είναι πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη ή αλάτι και σε πολλές ζωικές πρωτεΐνες (π.χ. κρέατα). Ωστόσο, για τη θερινή αύξηση των κρουσμάτων κύριος ένοχος είναι η αφυδάτωση!

Αυτό συμβαίνει διότι, καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία, ιδρώνουμε περισσότερο και έτσι έχουμε μεγάλες απώλειες υγρών, όπως εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος δρ Ηρακλής Πούλιας, MD, PhD, επιστημονικός συνεργάτης του Ομίλου ΥΓΕΙΑ – Μητέρα και πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρίας. «Εάν τα υγρά αυτά δεν αναπληρώνονται, τα παραγόμενα ούρα είναι συμπυκνωμένα και περιέχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από τα άλατα που δημιουργούν τις πέτρες» επισημαίνει ο δρ Πούλιας.

Για να καταλάβει κάποιος αν ενυδατώνεται καλά, αρκεί να κοιτάξει το χρώμα των ούρων του: Αν είναι σχεδόν διάφανο, πίνει άφθονα υγρά, ενώ, αν είναι κίτρινο ή σκούρο κίτρινο, δεν πίνει αρκετά. Τι είναι, όμως, οι πέτρες στα νεφρά και πώς δημιουργούνται; «Ο οργανισμός αφομοιώνει από τα τρόφιμα τα συστατικά που του χρειάζονται και αποβάλλει στα ούρα όσα είναι περιττά» εξηγεί ο δρ Πούλιας.

Περιττές ουσίες

«Οι λίθοι σχηματίζονται όταν ορισμένες από τις περιττές ουσίες, όπως το ασβέστιο, τα οξαλικά και τα φωσφορικά άλατα, βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις και στα ούρα, με αποτέλεσμα να κρυσταλλοποιούνται και, περνώντας από την ουρήθρα, προκαλούν οξύ πόνο».
Υπολογίζεται ότι πάνω από ένας στους 10 ενήλικες εκδηλώνει τουλάχιστον μία νεφρολιθίαση στη διάρκεια της ζωής του, με το τουλάχιστον 65% των πασχόντων να είναι άνδρες.

Η μέση ηλικία εμφάνισης της πέτρας για πρώτη φορά είναι τα 30-40 έτη για τους άνδρες και τα 35-55 έτη για τις γυναίκες, αλλά πολύ συχνή είναι και σε νεότερα άτομα. Σε μία στις δύο περιπτώσεις οι λίθοι υποτροπιάζουν μέσα σε μια 10ετία, ενώ στο 75% των περιπτώσεων υποτροπιάζουν μέσα σε μια 20ετία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ