Μύθοι και αλήθειες

❱❱ Απαντήσεις για το σύνδρομοτων πολυκυστικών ωοθηκώνΟ Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί ως ο μήνας ενημέρωσης για το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, μια ορμονική διαταραχή που εκδηλώνεται περίπου σε μία στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και μπορεί να πλήξει τη γονιμότητα και μακροπρόθεσμα την υγεία τους.

Τι είναι, όμως, αυτό το σύνδρομο και τι σχέση έχει με τις κύστεις στις ωοθήκες; Ποια είναι τα συμπτώματά του και πόσο σοβαρό είναι; Ο χειρουργός γυναικολόγος δρ Δημήτρης Μπιλάλης, ειδικός στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και Ενδοσκοπική Χειρουργική, έχει τις απαντήσεις για δύο βασικούς μύθους που επικρατούν σχετικά με τη νόσο.

1ος μύθος: Κάθε γυναίκα με κύστεις στις ωοθήκες έχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Αλήθεια: Αλλο είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και άλλο οι πολυκυστικής μορφολογίας ωοθήκες. Αν και το 25%-30% των γυναικών έχει πολλαπλές κύστεις στις ωοθήκες του, λιγότερες από τις μισές πάσχουν από το σύνδρομο, αφού για να διαγνωστεί οι γυναίκες πρέπει να έχουν δύο βασικά συμπτώματα.

Τα συμπτώματα αυτά είναι:

  • Χρόνιες διαταραχές του έμμηνου κύκλου. Για παράδειγμα, μια γυναίκα να έχει εμμηνόρροια κάθε 35 μέρες ή σπανιότερα, να μην έχει καθόλου έμμηνο ρύση για μερικούς μήνες ή να έχει παρατεταμένη περίοδο με πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη απώλεια αίματος.
  • Χρόνια υπερανδρογοναιμία (υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα).

Επομένως, αν μια γυναίκα έχει μεν κύστεις στις ωοθήκες της, αλλά ο έμμηνος κύκλος της είναι ομαλός και τα επίπεδα των ανδρογόνων της φυσιολογικά, δεν πάσχει από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

2ος μύθος: Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών δεν μπορεί να θεραπευτεί.
Αλήθεια: Αν και δεν υπάρχει τρόπος ίασης, υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές οι οποίες συνδυάζουν μια σειρά από μέτρα, όπως φαρμακευτική αγωγή, προσεγμένη διατροφή, συστηματική γυμναστική, λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων, που προστατεύουν την υγεία και τη γονιμότητα της γυναίκας.

Ιδιαίτερα η υγιεινή διατροφή, που περιέχει καλά λίπη (π.χ. ελαιόλαδο, ψάρια, ξηροί καρποί) και άφθονες φυτικές ίνες είναι πολύτιμη για την υγεία κάθε γυναίκας που πάσχει από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ