Θεραπεία (;) του HIV

❱❱ Πειραματικό φάρμακο μπλοκάρει την εξάπλωση του ιού σε υγιή κύτταρα Νέο πειραματικό φάρμακο θα μπορούσε να οδηγήσει στη θεραπεία από τον ιό HIV, καθώς σταματά την εξάπλωσή του, στοχεύοντας στην αδρανοποίηση της πρωτεΐνης που ενεργοποιεί την αναπαραγωγή του στον οργανισμό. 

Την ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών Scripps της Φλόριντα, οι οποίοι παρατήρησαν πως μπορεί να μειώσει το ιικό φορτίο ενός φορέα που λαμβάνει ήδη αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) μέχρι του σημείου που ο HIV να μην μπορεί να εξαπλωθεί σε υγιή κύτταρα.

Η φαρμακευτική ένωση αποκαλείται διδεϋδρο-Κορτιστατίνη Α (didehydro-Cortistatin A – dCA) και η επικεφαλής της μελέτης δρ Susana Valente περιέγραψε τη δράση της ως «μπλοκάρισμα και κλείδωμα». Η θεραπεία με dCA στοχεύει την πρωτεΐνη tat, η οποία ενεργοποιεί τη διαδικασία αντιγραφής του ιού HIV.

Καθημερινά

«Μόλις ο ιός μπει στο γονιδίωμά μας, η tat ενεργοποιεί ταχύτατα τη μεταγραφή του» διευκρινίζει η δρ Valente, αλλά μέχρι τώρα, ενώ οι επιστήμονες γνώριζαν τον ρόλο της στην εξάπλωση του ιού, δεν γνώριζαν πώς να τη σταματήσουν. Και αυτό ακριβώς κάνει η dCA.

Σε πειράματα σε ποντικούς μολυσμένους με ανθρώπινα κύτταρα που έφεραν τον ιό HIV και λάμβαναν ήδη ART χορήγησαν dCA καθημερινά για έναν μήνα. Διαπίστωσαν πως ο ιός μειώθηκε σε επίπεδα τόσο χαμηλά, που δεν ήταν ανιχνεύσιμος και, σύμφωνα με όσα ήδη γνωρίζουμε, σε τέτοια επίπεδα δεν μεταδίδεται. Εν συνεχεία η dCA «κλείδωσε» τα κύτταρα του HIV σε κατάσταση αδρανοποίησης, εμποδίζοντάς τα να αναπαραχθούν για περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά τη διακοπή της χορήγησης του φαρμάκου. Μετά το διάστημα αυτό ο ιός άρχισε να αναπαράγεται επτά ημέρες αφότου στα ποντίκια δινόταν μόνο η αρχική ART. Και αυτό γιατί μπορεί η ART να κρατά τον ιό σε καταστολή, αλλά «χάρη στα… ίχνη που αφήνει στο RNA μπορεί να συνεχίσει να αντιγράφεται» λέει η δρ Valente. Η νέα θεραπεία εξαλείφει τον κίνδυνο αυτόν. Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να αρχίσουν κλινικές δοκιμές για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στους ανθρώπους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ