Ψάρι για νάνι και υψηλό IQ

❱❱ Αμερικανική μελέτη για τα οφέλη των ω3 στις μικρές ηλικίεςΤο ψάρι αυξάνει τον δείκτη ευφυΐας των παιδιών και τα βοηθάει να κοιμούνται καλύτερα. Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Scientific Reports», τα παιδιά που τρώνε ψάρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα κοιμούνται καλύτερα, ενώ έχουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον τέσσερις μονάδες υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ).

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα ω3 λιπαρά οξέα που εμπεριέχονται στα ψάρια και στην υψηλότερη νοημοσύνη, αλλά και στον ποιοτικότερο ύπνο, χωρίς όμως να έχουν συσχετιστεί ποτέ και οι τρεις παράμετροι ταυτόχρονα.
Ωστόσο, η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας ανακάλυψε τον πιθανό μηχανισμό διαμεσολάβησης. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν ένα δείγμα 541 παιδιών ηλικίας 11 ετών στην Κίνα.

Ποιότητα

Το 54% ήταν αγόρια και το 46% κορίτσια, τα οποία είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγιο για τη συχνότητα κατανάλωσης ψαριών τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, τα παιδιά είχαν υποβληθεί σε αξιολόγηση του δείκτη νοημοσύνης τους, με προφορική και μη εξέταση.
Οι γονείς τους είχαν απαντήσει σε ερωτήσεις για την ποιότητα του ύπνου, περιλαμβανομένων της διάρκειας και της συχνότητας της νυχτερινής αφύπνισης ή της υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, οι ερευνητές έλεγξαν δημογραφικά στοιχεία για το μορφωτικό επίπεδο των γονέων, την απασχόληση, την οικογενειακή κατάσταση και τον αριθμό των παιδιών σε κάθε οικογένεια.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι τα παιδιά που ανέφεραν ότι έτρωγαν ψάρια σε εβδομαδιαία βάση είχαν 4,8 μονάδες υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης από τα παιδιά που έτρωγαν ποτέ ή σπάνια. Επίσης, τα ψάρια συσχετίστηκαν με λιγότερες διακοπές του ύπνου, ένδειξη συνολικά καλύτερης ποιότητας της βραδινής ξεκούρασης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, με αντικοινωνική συμπεριφορά σχετίζεται η έλλειψη ύπνου όπως και η φτωχή γνωστική λειτουργία. Οπως έχει διαπιστωθεί, τα συμπληρώματα ω3 μειώνουν την αντικοινωνική συμπεριφορά, γι’ αυτό τα ψάρια έχουν θετικό αποτέλεσμα στη γνωστικότητα και στον ύπνο των παιδιών.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ