Αποκατάσταση της ακοής!

❱❱ Ουσίες που χορηγούνται με ένεση συνθέτουν νέα τριχοειδή κύτταρα στο αυτίΔύο νέες θεραπείες, που βρίσκονται στη φάση των κλινικών δοκιμών, φιλοδοξούν να αντιμετωπίσουν την απώλεια ακοής, βάζοντας τέλος στη χρήση των ακουστικών βαρηκοΐας. 

Πρόκειται για φαρμακευτικές ουσίες οι οποίες χορηγούνται με ένεση στο εσωτερικό αυτί και κατάφεραν πρώτη φορά να ενεργοποιήσουν τη σύνθεση νέων τριχοειδών κυττάρων στον κοχλία, αποκαθιστώντας την ακοή.

Τα τριχοειδή κύτταρα του κοχλία είναι υπεύθυνα για τη μετατροπή των ήχων που φτάνουν στο αυτί σε ηλεκτρικούς παλμούς, οι οποίοι μέσω των νεύρων φτάνουν στο κέντρο ακοής του εγκεφάλου. Ομως, μπορεί να καταστραφούν εξαιτίας της ηλικίας, ενός δυνατού ήχου ή μιας μόλυνσης, χωρίς ο οργανισμός να μπορεί να τα αντικαταστήσει. Αποτέλεσμα αυτού είναι να εμφανίζουν οι ασθενείς απώλεια ακοής και να είναι συχνά αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας.

Οι Βρετανοί ερευνητές δημιούργησαν δύο διαφορετικές φαρμακευτικές ουσίες, οι οποίες επιδρούν σε προγονικά κύτταρα του κοχλία και τα μετατρέπουν σε τριχοειδή κύτταρα. Τα προγονικά κύτταρα του κοχλία διαφέρουν από τα βλαστοκύτταρα, καθώς δεν μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε κύτταρο, παρά μόνο σε «τοπικά» κύτταρα, όπως τα τριχοειδή του αυτιού.

Επειτα από δοκιμές σε πειραματόζωα, που έδωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα, οι ερευνητές στη Βρετανία, οι οποίοι είναι μέλη διεθνούς ερευνητικής ομάδας, πέρασαν στις κλινικές δοκιμές στα τέλη του 2017, χορηγώντας σε 24 ασθενείς, που την τελευταία δεκαετία πάσχουν από μερική απώλεια ακοής, μέσω ένεσης τρεις φορές την εβδομάδα αναστολείς γ-εκκριτάσης. Τώρα μελετάται σε ποιον βαθμό αποκατέστησαν την ακοή. Πρόκειται για ουσία που επιτρέπει την εξέλιξη των προγονικών κυττάρων, κάτι που καταφέρνει διακόπτοντας τη δράση μιας πρωτεΐνης, η οποία, όταν υπάρχει στο αυτί, μπλοκάρει τη μετατροπή των προγονικών κυττάρων σε τριχοειδή.

Η θεραπευτική μέθοδος της Frequency Therapeutics με την κωδική ονομασία FX-322 περιλαμβάνει μείγμα φαρμάκων, το οποίο δοκιμάστηκε με ενθαρρυντικά αποτελέσματα τον Δεκέμβριο στους πρώτους εννιά ασθενείς του νοσοκομείου Royal Victorian Eye and Ear Hospital στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ