Νέο φάρμακο για τον καρκίνο

❱❱ Η καβοζαντινίβη στοχεύει  αποκλειστικά τον θυρεοειδή σκοτώνοντας τους όγκουςΝέο πειραματικό φάρμακο έδωσε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση σπάνιας μορφής μεταστατικού καρκίνου του θυρεοειδούς.

Πρόκειται για την ουσία καβοζαντινίβη (Cabozantinib), η οποία κατάφερε να μειώσει αισθητά τους όγκους κατά τη δεύτερη φάση κλινικών δοκιμών του Perelman School of Medicine του University of Pennsylvania, ανοίγοντας τον δρόμο για μια εναλλακτική θεραπεία για τους ασθενείς.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τη Marcia Brose χορήγησαν την ουσία σε 35 ασθενείς που εμφάνισαν καρκινική μετάσταση στον θυρεοειδή, η οποία παρουσίαζε αντίσταση στη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο. Οπως εξήγησαν την Παρασκευή κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας στο συνέδριο «2018 Multidisciplinary Head and Neck Cancers Symposium» στο Σκότσντεϊλ της Αριζόνας, στους 34 ασθενείς, που αντιστοιχούν στο 97% των συμμετεχόντων, παρουσιάστηκε μείωση του μεγέθους του όγκου. Μάλιστα σε περισσότερους από τους μισούς (19 στους 35) συμμετέχοντες το μέγεθος του όγκου μειώθηκε πάνω από 30%.

Θεραπεία
Κατά μέσον όρο οι ασθενείς έλαβαν την καβοζαντινίβη για 35 εβδομάδες, ενώ 16 από αυτούς συνεχίζουν να λαμβάνουν τη θεραπεία. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η καβοζαντινίβη μπορεί να αποτελέσει πρόσθετη εναλλακτική για τους ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς που έχει αναπτύξει αντίσταση στη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο και ενδεχομένως να μπορεί να βοηθήσει και καρκινοπαθείς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο» τόνισε η Brose.

Η ερευνήτρια σημείωσε ότι μέχρι τώρα τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου του θυρεοειδούς αντιμετωπίζονται με ραδιενεργό ιώδιο. Η ουσία στοχεύει αποκλειστικά τον θυρεοειδή, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, στο 15% των περιπτώσεων οι ασθενείς παρουσιάζουν αντίσταση στη θεραπεία, με αποτέλεσμα το ραδιενεργό ιώδιο να μην είναι αποτελεσματικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εξηγούν οι ερευνητές, χορηγούνται δύο είδη θεραπειών που χρησιμοποιούν αναστολείς της κινάσης, ουσίες που μπλοκάρουν ένζυμα τα οποία είναι απαραίτητα για τα καρκινικά κύτταρα για να αναπτυχθούν. Τα αποτελέσματα αυτής της θεραπείας, όμως, δεν διατηρούνται για αρκετό χρόνο, συνεπώς οι ασθενείς πρέπει να υποβληθούν σε νέους κύκλους θεραπειών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Αρθρίτιδα γόνατος – Τα πρώτα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός είναι ο κατάλληλος ιατρός για να δώσει απαντήσεις...

Η εφηβική συμπεριφορά καθορίζει την υγεία στη μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με έρευνα!

Η ανάπτυξη των μη γνωστικών δεξιοτήτων είναι ένας από τους σημαντικότερους...

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι για άμεση διάγνωση του Covid-19

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι που θα μπορεί να κάνει διάγνωση του Covid-19 (έχει...

Ωτοπλαστική: Διορθώστε οριστικά τα πεταχτά αυτιά!

Τα αυτιά έχουν ένα μοναδικό σχήμα που διαφέρει από άνθρωπο σε...

Κονδυλώματα πρωκτού: η ανώδυνη αντιμετώπισή τους

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μια συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που οφείλεται...

Αντιμετωπίστε το κότσι αναίμακτά και ανώδυνα

«Κράτα τα τακούνια σου, το κεφάλι σου και τα στάνταρ σου...