Νέο φάρμακο για τον καρκίνο

❱❱ Η καβοζαντινίβη στοχεύει  αποκλειστικά τον θυρεοειδή σκοτώνοντας τους όγκουςΝέο πειραματικό φάρμακο έδωσε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση σπάνιας μορφής μεταστατικού καρκίνου του θυρεοειδούς.

Πρόκειται για την ουσία καβοζαντινίβη (Cabozantinib), η οποία κατάφερε να μειώσει αισθητά τους όγκους κατά τη δεύτερη φάση κλινικών δοκιμών του Perelman School of Medicine του University of Pennsylvania, ανοίγοντας τον δρόμο για μια εναλλακτική θεραπεία για τους ασθενείς.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τη Marcia Brose χορήγησαν την ουσία σε 35 ασθενείς που εμφάνισαν καρκινική μετάσταση στον θυρεοειδή, η οποία παρουσίαζε αντίσταση στη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο. Οπως εξήγησαν την Παρασκευή κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας στο συνέδριο «2018 Multidisciplinary Head and Neck Cancers Symposium» στο Σκότσντεϊλ της Αριζόνας, στους 34 ασθενείς, που αντιστοιχούν στο 97% των συμμετεχόντων, παρουσιάστηκε μείωση του μεγέθους του όγκου. Μάλιστα σε περισσότερους από τους μισούς (19 στους 35) συμμετέχοντες το μέγεθος του όγκου μειώθηκε πάνω από 30%.

Θεραπεία
Κατά μέσον όρο οι ασθενείς έλαβαν την καβοζαντινίβη για 35 εβδομάδες, ενώ 16 από αυτούς συνεχίζουν να λαμβάνουν τη θεραπεία. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η καβοζαντινίβη μπορεί να αποτελέσει πρόσθετη εναλλακτική για τους ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς που έχει αναπτύξει αντίσταση στη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο και ενδεχομένως να μπορεί να βοηθήσει και καρκινοπαθείς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο» τόνισε η Brose.

Η ερευνήτρια σημείωσε ότι μέχρι τώρα τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου του θυρεοειδούς αντιμετωπίζονται με ραδιενεργό ιώδιο. Η ουσία στοχεύει αποκλειστικά τον θυρεοειδή, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, στο 15% των περιπτώσεων οι ασθενείς παρουσιάζουν αντίσταση στη θεραπεία, με αποτέλεσμα το ραδιενεργό ιώδιο να μην είναι αποτελεσματικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εξηγούν οι ερευνητές, χορηγούνται δύο είδη θεραπειών που χρησιμοποιούν αναστολείς της κινάσης, ουσίες που μπλοκάρουν ένζυμα τα οποία είναι απαραίτητα για τα καρκινικά κύτταρα για να αναπτυχθούν. Τα αποτελέσματα αυτής της θεραπείας, όμως, δεν διατηρούνται για αρκετό χρόνο, συνεπώς οι ασθενείς πρέπει να υποβληθούν σε νέους κύκλους θεραπειών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ