Παράταση στη γονιμότητα

❱❱ Με μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων και χωρίς ορμονοθεραπείαΑύξηση του ορίου ηλικίας στην οποία μπορούν οι γυναίκες να είναι γόνιμες πέτυχαν επιστήμονες στις ΗΠΑ με τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από τον μυελό των οστών στις ωοθήκες, αναστρέφοντας με τον τρόπο αυτόν την πρόωρη εμμηνόπαυση και ανοίγοντας νέους δρόμους στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. 

Με τη νέα αυτή τεχνική, που δοκιμάστηκε επιτυχώς σε αρκετές γυναίκες, καθίσταται μη αναγκαία η ορμονοθεραπεία που ήταν απαραίτητη ως τώρα για την αντιμετώπιση της πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Στόχος των ερευνητών είναι η ανάπτυξη μιας θεραπείας που θα αντικαθιστά τη μακρόχρονη ορμονοθεραπεία (συνδέεται, μεταξύ άλλων, και με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου) με μια εφάπαξ μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων. Πλην των περισσότερων ευκαιριών για γονιμότητα, κρίνεται ότι η θεραπεία θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στις γυναίκες που λόγω της εμμηνόπαυσης παρουσιάζουν σειρά σοβαρών συμπτωμάτων.

Ανεπάρκεια

Οι δοκιμές έγιναν σε 33 γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, μια διαταραχή που σταματά την περίοδο περίπου στο 1% των γυναικών πριν από την ηλικία των 40 ετών. Καθώς δεν παράγουν ωάρια, αυτές οι γυναίκες στην πλειονότητά τους δεν μπορούν να κάνουν παιδί. «Η βλαστοκυτταρική θεραπεία μπορεί να αποτελέσει μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο για τη θεραπεία δύσκολων περιπτώσεων γυναικείας υπογονιμότητας» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Γυναικολογίας και Μαιευτικής Ayman Al-Hendy του πανεπιστημίου του Σικάγου, σύμφωνα με τους λονδρέζικους «Times».

«Οι ασθενείς με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια αδυνατούν να παράγουν τα δικά τους ωάρια. Επίσης, έχουν εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, διαταραχές διάθεσης και κολπική ξηρότητα. Αν θέλουν να μείνουν έγκυες, πρέπει να δανειστούν ωάρια από υγιείς δωρήτριες, αλλά τότε τα παιδιά που θα γεννηθούν δεν θα έχουν βιολογική σχέση με τις μητέρες τους» πρόσθεσε ο καθηγητής. Η ερευνητική ομάδα θα παρουσιάσει τα πολύ αισιόδοξα αποτελέσματά της στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας αυτήν την εβδομάδα. Ολες οι γυναίκες που συμμετείχαν στην πιλοτική θεραπεία είχαν ξανά περίοδο και οι εξετάσεις με υπερήχους στις οποίες υποβλήθηκαν έδειξαν ότι οι ωοθήκες τους είχαν πολλαπλασιαστεί σε μέγεθος.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ