Χοληστερόλη vs άνοια!

❱❱ Τα υψηλά επίπεδά της μειώνουν τον κίνδυνο σε άτομα άνω των 85 ετώνΗ υψηλή χοληστερόλη είναι γνωστό ότι συντελεί στην εκδήλωση αθηροσκλήρωσης με απώτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων. Ωστόσο, Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχει και μια ευεργετική πτυχή της υπερχοληστερολαιμίας μόνο, όμως, στα άτομα άνω των 85 ετών!

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Alzheimer’s and Dementia», επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής Icahn στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχιατρικής Τζέρεμι Σίλβερμαν, υποστηρίζει ότι η υψηλή χοληστερόλη σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης στους ηλικιωμένους! Με άλλα λόγια, όσοι έλαβαν μέρος στην έρευνα και είχαν υψηλή χοληστερίνη είχαν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας.

Η μελέτη

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία για σχεδόν 1.900 άτομα που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Framingham Heart Study.
Τα άτομα 85-90 ετών με καλή εγκεφαλική λειτουργικότητα, των οποίων τα επίπεδα χοληστερόλης ήταν πάνω από το φυσιολογικό όριο, είχαν 32% μικρότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης τα επόμενα δέκα χρόνια, συγκριτικά με άτομα 75-84 ετών που είχαν 50% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας.

«Δεν είναι ότι ξαφνικά η χοληστερόλη γίνεται καλή αν καταφέρεις να φτάσεις τα 85. Είναι απλά ότι τα άτομα που φτάνουν μέχρι αυτή την ηλικία και έχουν υψηλή χοληστερόλη έχουν και άλλους παράγοντες που τα προστατεύουν από τις παρενέργειες της χοληστερόλης» εξηγεί ο δρ Σίλβερμαν και συμπληρώνει: «Η υψηλή χοληστερόλη σχετίζεται γενικώς με κακή γνωστική λειτουργία, αλλά αν εστιάσουμε μόνο στα άτομα με καλή γνωστική υγεία σε ηλικία 85 ετών, τότε η αυξημένη χοληστερόλη σχετίζεται με καλύτερο αποτέλεσμα. Τα νεότερα άτομα θα πρέπει πάντα να κρατάνε σε χαμηλά επίπεδα τη χοληστερόλη τους, αφού πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλά προβλήματα υγείας».

Οπως αναφέρει ο δρ Σίλβερμαν, η μελέτη θα πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για συνέχιση της αναζήτησης εκείνων των παραγόντων που προάγουν την υγιή πνευματική γήρανση.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η χρήση στατινών σχετίστηκε με προστασία έναντι της γνωστικής εξασθένησης γενικά, αλλά, καθώς τα άτομα μεγάλωναν, η προστασία αυτή μειωνόταν.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ