Σωτήρια επιθέματα

❱❱ Δημιουργούν τμήματα καρδιακού μυός για την ανεπάρκεια ύστερα από έμφραγμαΑπό την
Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Λύση στο φαινόμενο της καρδιακής ανεπάρκειας που προκαλείται έπειτα από έμφραγμα αναμένεται να δώσει εντός πενταετίας ο κλάδος της αναγεννητικής ιατρικής, αναπτύσσοντας ζωντανά και πλήρως λειτουργικά patches (επιθέματα)καρδιακού μυός.

Η καλή λειτουργία της καρδιάς βασίζεται στη συνεχή τροφοδοσία της με οξυγόνο από τις στεφανιαίες αρτηρίες. Αν αυτές μπλοκάρουν και η τροφοδοσία σταματήσει, τα κύτταρα του καρδιακού μυός αρχίζουν να πεθαίνουν εντός ολίγων λεπτών. Για τον λόγο αυτόν ακόμα και η καρδιά των ασθενών που επιζούν του εμφράγματος εξασθενεί τόσο με τα χρόνια, που δυσκολεύεται να διατηρήσει επαρκή ροή αίματος, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να πεθαίνουν λίγα χρόνια μετά το επεισόδιο.

Αιμοσφαίρια

Η λύση, ωστόσο, φαίνεται πως είναι κοντά, αφού ερευνητές του Κέμπριτζ βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ανάπτυξη καρδιακών patches. Αυτά τα μικροσκοπικά λειτουργικά κομμάτια καρδιακού μυός, μεγέθους μικρότερου των 2,5 τ.εκ., δημιουργούνται στο εργαστήριο και αναπτύσσονται στη διάρκεια ενός μήνα. Παρασκευάζονται με τη χρήση αιμοσφαιρίων, τα οποία επαναπρογραμματίζονται σε συγκεκριμένη μορφή βλαστοκυττάρων, που μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος – εν προκειμένω κύτταρα καρδιακού μυός, ερυθρά αιμοσφαίρια και επικάρδιο. Αυτές οι συστάδες καρδιακών κυττάρων αναπτύσσονται στη συνέχεια πάνω σε συγκεκριμένη «σκαλωσιά», που τα οργανώνει και τα στοιχίζει με τέτοιον τρόπο, ώστε ο σχηματισμός τους να μοιάζει με αυτόν του πραγματικού καρδιακού ιστού.

«Πιστεύουμε ότι αυτά τα patches έχουν περισσότερες πιθανότητες να απορροφηθούν από την καρδιά του ασθενούς, καθώς δημιουργούμε έναν πλήρως λειτουργικό ιστό, που χτυπά ήδη και συσπάται» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Σαντζάι Σίνχα του Addenbrooke’s Hospital στο Κέμπριτζ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερες απόπειρες έγχυσης απλών βλαστοκυττάρων απευθείας στην καρδιά είχαν αποδειχτεί μερικώς επιτυχείς, καθώς βελτίωναν μονάχα τη ροή του αίματος, χωρίς να μπορούν να αναπληρώσουν καρδιακό μυ.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ