Με τη δύναμη των βλαστοκυττάρων

❱❱ Η αυτόλογη μεταμόσχευση μπορεί να φρενάρει την Πολλαπλή ΣκλήρυνσηΙδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι η αυτόλογη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων στην αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ΠΣ), καθώς τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της μεθόδου, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στη Λισαβόνα, έδειξαν ότι κατάφερε όχι μόνο να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου, αλλά βελτίωσε και τα συμπτώματα των ασθενών.

Με χημειοθεραπευτικούς παράγοντες οι επιστήμονες κατάφεραν να «καταστρέψουν» το δυσλειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα (που στρέφεται εναντίον του ασθενούς και προκαλεί τη νόσο) και χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα από το αίμα και τον μυελό του πάσχοντος δημιούργησαν ένα νέο, ανοίγοντας καινούργιους δρόμους στη θεραπεία της νευρολογικής νόσου.

Τα ευρήματα της κλινικής μελέτης που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Northwestern University σε δείγμα 102 ασθενών με υποτροπιάζουσα – διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση από το Σικάγο, το Σέφιλντ, τη Στοκχόλμη και το Σάο Πάολο, εκ των οποίων οι μισοί έλαβαν τη θεραπεία με βλαστοκύτταρα και οι άλλοι μισοί τη συνήθη φαρμακευτική αγωγή, ήταν εντυπωσιακά: Εναν χρόνο μετά τη μεταμόσχευση μόνο μία υποτροπή συνέβη στην ομάδα της βλαστοκυτταρικής θεραπείας, έναντι 39 υποτροπών στη δεύτερη ομάδα.

Τρία χρόνια μετά το 94% όσων είχαν κάνει τη μεταμόσχευση (στο 6% των περιπτώσεων η βλαστοκυτταρική θεραπεία απέτυχε) εμφάνιζε λιγότερες κινητικές δυσκολίες. Αντίθετα, όσοι είχαν πάρει φάρμακα είχαν εμφανίσει επιδείνωση των συμπτωμάτων τους. «Τα δεδομένα είναι εντυπωσιακά υπέρ της μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων σε σχέση με τα καλύτερα διαθέσιμα φάρμακα. Η νευρολογική κοινότητα είχε εκφράσει σκεπτικισμό γι’ αυτή τη θεραπεία, αλλά αυτά τα αποτελέσματα θα της αλλάξουν άποψη» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής του Northwestern, δρ Richard Bart».
Εκτός από πολύ αποτελεσματική, η νέα θεραπεία είναι και οικονομικώς συμφέρουσα. Το κόστος της μεταμόσχευσης ανέρχεται σε 34.200 ευρώ, όσο κοστίζει δηλαδή η ετήσια θεραπεία του ασθενούς με τα υπάρχοντα φάρμακα για την Π.Σ.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ