Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Αναξιοποίητο «εργαλείο»

❱❱ Το αρχείο ασθενειών αποτελεί πυξίδα για τις νόσους του πληθυσμούΜια ιστορία που πονάει θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος το αρχείο ασθενειών στην Ελλάδα, ένα πολύτιμο ηλεκτρονικό εργαλείο για το υπουργείο Υγείας, καθώς συγκεντρώνει στατιστικά στοιχεία για τις ασθένειες του πληθυσμού από διάφορες περιοχές της χώρας. 

Με πυξίδα, λοιπόν, αυτά τα ανεκτίμητα στατιστικά στοιχεία (registry), που όλα τα νοσοκομεία είναι υποχρεωμένα να στέλνουν στο Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το αρμόδιο υπουργείο μπορεί να χαράξει «έξυπνες» πολιτικές υγείας, όπως, για παράδειγμα, η καλύτερη δυνατή διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία για την προμήθεια φαρμάκων με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν άλλες ανάγκες του ΕΣΥ, όπως η ανακαίνιση κλινικών.

Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, γνωρίζοντας, για παράδειγμα, ότι στη χώρα μας έχουμε κάθε χρόνο 6.500 ασθενείς που πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα, μπορεί να δώσει προτεραιότητα σε διάφορα προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης του πληθυσμού, όπως η διακοπή του καπνίσματος, στοχεύοντας στη μείωση του αριθμού των καπνιστών και των δυνάμει μελλοντικών καρκινοπαθών.

Ηλεκτρονική φόρμα

Γιατί, όμως, ένα τόσο αποτελεσματικό εργαλείο δεν αξιοποιείται; Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς που έχουν επιφορτιστεί με το βάρος της συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας με τα στοιχεία των ασθενών τους (ονοματεπώνυμο, ηλικία, φύλο, ασθένεια, διάγνωση, φαρμακευτική αγωγή, ημέρες νοσηλείας, χειρουργεία, ΜΕΘ κ.λπ.), η αιτία του κακού είναι η δραματική έλλειψη προσωπικού στο ΕΣΥ, η οποία ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν υπάρχει η αναμενόμενη ανταπόκριση μέσω του συστήματος της δήλωσης των ασθενειών στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Για να αντιληφθούμε καλύτερα τη σπουδαιότητα του αρχείου ασθενειών και του μητρώου ασθενών θα αναφέρουμε το παράδειγμα της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών (ΓΝΝΘΑ) «Η Σωτηρία», που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει οργανώσει το πρώτο μητρώο ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα. «Η Ε.Ε. έχει πληρώσει τρεις φορές στο παρελθόν το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη δημιουργία registry» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Συρίγος, καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας και διευθυντής της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής της Κλινικής Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) του ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία».

Οπως εξήγησε, η βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αφορούν τη σωστή διαχείριση των ασθενών, όπως: δημογραφικά στοιχεία, στοιχεία σχετικά με την κλινικοεργαστηριακή διερεύνηση, τις θεραπείες που εφαρμόστηκαν με την τοξικότητα και τα κλινικά αποτελέσματά τους.

Επιπλέον, περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση οικονομικών πόρων από τον ασθενή και την οικογένειά του, από το νοσοκομείο και από τον ασφαλιστικό φορέα, καθώς και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...