Παρελθόν οι πληγές!

❱❱ Νέοι τρόποι επούλωσης των εσωτερικών και των εξωτερικών τραυμάτωνΝέα, αποτελεσματικά «εργαλεία» για την επούλωση εσωτερικών και εξωτερικών πληγών δημιούργησαν οι επιστήμονες. 

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Harvard University χρησιμοποίησαν την πρωτεΐνη ινονεκτίνη (ή αλλιώς φιμπρονεκτίνη), η οποία εντοπίζεται μόνο στο δέρμα των εμβρύων, για την επούλωση των εξωτερικών πληγών.

Διαπίστωσαν ότι τοποθετώντας την ινονεκτίνη πάνω σε επιδέσμους επιταχύνθηκε εντυπωσιακά η διαδικασία ίασης, χωρίς μάλιστα να δημιουργείται ουλή. Οταν οι επίδεσμοι με την ινονεκτίνη δοκιμάστηκαν σε ποντικούς, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Biomaterials», οι εξωτερικές πληγές τους γιατρεύτηκαν τρεις ημέρες γρηγορότερα σε σχέση με τις πληγές των ποντικών πάνω στις οποίες τοποθετήθηκαν κοινοί επίδεσμοι. Αυτό, εξηγούν οι ερευνητές, οφείλεται στην ικανότητα της ινονεκτίνης να επιταχύνει την αναδόμηση του ιστού του δέρματος.

Από την άλλη, οι ερευνητές του Texas A&M University επικεντρώθηκαν στην αντιμετώπιση των εσωτερικών αιμορραγιών, οι οποίες αποτελούν σημαντική αιτία θανάτου στις χειρουργικές επεμβάσεις ή στη διάρκεια πολέμων. Δημιούργησαν ένα υγρό μείγμα το οποίο χορηγούν μέσω ένεσης στο σημείο του οργανισμού όπου έχει παρουσιαστεί εσωτερική αιμορραγία. Το υγρό περιέχει ουσίες από φύκια και χημικά συστατικά τα οποία χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία τζελ στη ζαχαροπλαστική, όπως η καραγενάνη, καθώς και άργιλο. Πειράματα της ομάδας ερευνητών με επικεφαλής τον Giriraj Lokhande σε πειραματόζωα καθώς και σε ανθρώπινο ιστό στο εργαστήριο, όπως αποκαλύπτουν στο επιστημονικό περιοδικό «Acta Biomaterialia», έδειξαν ότι το υγρό σταμάτησε την αιμορραγία μέσα σε τρία λεπτά.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο άργιλος ενεργοποιεί τη διαδικασία πήξης του αίματος, ενώ η καραγενάνη και οι οι ουσίες από τα φύκια δημιουργούν ένα παχύρρευστο τζελ γύρω από το σημείο όπου παρατηρήθηκε η αιμορραγία, βοηθώντας στη γρηγορότερη επούλωση της πληγής, αφού ενεργοποιούν την αναγέννηση των ιστών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ