«Μπλόκο» στο Αλτσχάιμερ!

❱❱ Ερευνητές απενεργοποίησαν σε ανθρώπινα κύτταρα το γονίδιο που οδηγεί στη νόσο!Τον δρόμο για την εύρεση θεραπείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ έκαναν ερευνητές στις ΗΠΑ οι οποίοι, για πρώτη φορά, κατάφεραν να απενεργοποιήσουν σε ανθρώπινα κύτταρα το γονίδιο που καταστρέφει τα νευρικά κύτταρα, οδηγώντας στη νόσο. 

Οπως αποκαλύπτει σε έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Medicine» η ερευνητική ομάδα του Yadong Huang, του οργανισμού Gladstones Institutes από το Σαν Φρανσίσκο, πρόκειται για το γονίδιο με την ονομασία apoE4.
Οσοι άνθρωποι φέρουν ένα ζευγάρι από το συγκεκριμένο γονίδιο αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο, από όσους δεν το φέρουν, να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ στη ζωή τους.

Μάλιστα, ο κίνδυνος αυξάνεται κατακόρυφα στα άτομα που φέρουν στα κύτταρά τους δύο ζευγάρια apoE4, καθώς κινδυνεύουν 12 φορές περισσότερο να νοσήσουν από Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι παγκοσμίως ένας στους τέσσερις ανθρώπους φέρει το γονίδιο apoE4.

Δύο ζευγάρια

Στην προσπάθειά τους να απενεργοποιήσουν το γονίδιο οι ερευνητές μελέτησαν στο εργαστήριο νευρικά κύτταρα τα οποία δώρισαν ασθενείς με Αλτσχάιμερ οι οποίοι έφεραν δύο ζευγάρια του γονιδίου apoE4. Ακολούθως σύγκριναν αυτά τα κύτταρα με τα κύτταρα ανθρώπων που δεν είχαν το συγκεκριμένο γονίδιο. Ανακάλυψαν ότι η παρουσία του apoE4 προκαλεί ζημιά στον εγκέφαλο και στα νευρικά κύτταρα. Για να το απενεργοποιήσουν χρησιμοποίησαν μια ουσία η οποία επιδρά πάνω στην πρωτεΐνη, που με τη σειρά της ελέγχει τη λειτουργία του γονιδίου.
Εχοντας απενεργοποιήσει το apoE4, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι δεν προκαλούνταν ζημιά στα νευρικά κύτταρα, συνεπώς περιοριζόταν αισθητά ο κίνδυνος να αναπτύξουν συμπτώματα Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι πολλές φορές θεραπείες που είναι αποτελεσματικές στο εργαστήριο ή ακόμη και σε πειραματόζωα δεν αποδεικνύονται αποτελεσματικές στον άνθρωπο. Ελπίζουν, όμως, ότι ακόμη και στην περίπτωση που η ουσία που χρησιμοποίησαν δεν λειτουργεί στους ανθρώπους, θα καταφέρουν να δημιουργήσουν άλλη ουσία που θα είναι πιο αποτελεσματική. Το σημαντικό είναι, όπως τονίζουν, ότι με την έρευνά τους ανακάλυψαν τον μηχανισμό ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία θεραπείας για τη νόσο.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ