Βακτήρια και διάθεση

❱❱ Πώς επηρεάζουν ανθρώπινα όργανα, ανάμεσα στα οποία είναι και ο εγκέφαλοςΤα βακτήρια του εντέρου δεν διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο μόνο στην πέψη, αλλά επηρεάζουν καθοριστικά και τη διάθεση του ανθρώπου, σημειώνει νευροψυχίατρος του McMaster University στον Καναδά, αποκαλύπτοντας τον μηχανισμό με τον οποίο συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Η δρ Jane Foster επισημαίνει ότι η έρευνά της βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα επιστημόνων του Kyushu University. Οι Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ποντικοί που δεν είχαν καθόλου βακτήρια στο έντερό τους είχαν στον οργανισμό τους διπλάσια ποσότητα ορμονών του στρες.
Η Foster πήγε την έρευνα ένα βήμα πιο πέρα. Οπως εξηγεί στο BBC, ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα βακτήρια του εντέρου και στον εγκέφαλο είναι το πνευμονογαστρικό νεύρο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το πνευμονογαστρικό νεύρο μεταφέρει πληροφορίες από το έντερο στον εγκέφαλο, ο οποίος με τη σειρά του επηρεάζει τη διάθεση του ανθρώπου.

Η ερευνήτρια αναφέρει επίσης ότι τα βακτήρια διασπούν τις ίνες των τροφών που φτάνουν στο έντερο, παράγοντας μια κατηγορία λιπιδίων που αποκαλούνται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας. Αυτά με τη σειρά τους επηρεάζουν διάφορα όργανα, ανάμεσα στα οποία είναι και ο εγκέφαλος. Επιπρόσθετα η Foster τονίζει ότι τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο επίσης εμπλέκεται στη διαμόρφωση της διάθεσης.

Το DNA

Τέλος, μια σειρά ερευνών έχει δείξει ότι σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της διάθεσης μπορεί να παίζει το γενετικό υλικό των βακτηριδίων του εντέρου. Οι επιστήμονες το αποκαλούν «microRNAs» και, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει, μπορεί να αλλοιώσει το DNA των ανθρώπινων νευρικών κυττάρων, επηρεάζοντας τη λειτουργία -μεταξύ άλλων- και αυτών που καθορίζουν τη διάθεση.

Τα λεγόμενα της Foster ενισχύει ο καθηγητής Ted Dinan του Cork University Hospital της Ιρλανδίας. Επισημαίνει ότι η κακή διατροφή εξασθενεί τα βακτήρια του εντέρου και φαίνεται ότι συνδέεται με την εμφάνιση κακής διάθεσης. Ο ερευνητής παρατήρησε ότι όσοι έπασχαν από κατάθλιψη είχαν διαφορετική σύνθεση στον πληθυσμό των βακτηρίων του εντέρου σε σχέση με τους υγιείς.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ