Αυτοκαταστροφή του καρκίνου

❱❱ Ανακάλυψαν την αχίλλειο πτέρνα της πιο επιθετικής μορφής που «χτυπά» τον προστάτηΤην αχίλλειο πτέρνα της πιο επιθετικής μορφής του καρκίνου του προστάτη, για την οποία δεν υπάρχει ως τώρα αποτελεσματική θεραπεία, ανακάλυψαν ερευνητές του University of California, San Francisco (UCSF).

Οπως εξηγούν σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science Translational Medicine», ανακάλυψαν τον τρόπο για να αναγκάσουν τα καρκινικά κύτταρα να αυτοκαταστραφούν, χωρίς να επηρεαστούν τα υγιή κύτταρα. Το αδύνατο σημείο των πιο θανατηφόρων μορφών του καρκίνου του προστάτη είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανάγκη των καρκινικών κυττάρων να παράγουν διαρκώς πρωτεΐνες οι οποίες τους είναι απαραίτητες για τη γρήγορη εξέλιξή τους.

Οι πρωτεΐνες αυτές όμως είναι τοξικές για τα κύτταρα όταν βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες. Γι’ αυτό τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη έχουν αναπτύξει μηχανισμό ο οποίος βάζει «φρένο» στην ανεξέλεγκτη παραγωγή των πρωτεϊνών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν χημική ουσία η οποία αναστέλλει τον παραπάνω μηχανισμό ελέγχου, με αποτέλεσμα η παραγωγή των πρωτεϊνών να είναι τόσο μεγάλη, που το καρκινικό κύτταρο πεθαίνει.

Η ερευνητική ομάδα του Davide Ruggero έκανε πειράματα σε ποντικούς αλλά και σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο ανακαλύπτοντας ότι τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη φέρουν μια μετάλλαξη στα γονίδιά τους. Η μετάλλαξη αυτή έχει ως συνέπεια να αλλοιώνεται η πρωτεΐνη eIF2a, που υπάρχει σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού, και να αποκτά μια άλλη μορφή, η οποία αποκαλείται P-eIF2a. Η P-eIF2a παίζει κομβικό ρόλο στον μηχανισμό που «φρενάρει» την παραγωγή πρωτεϊνών και είναι γνωστός ως UPR (απόκριση στις μη ορθά αναδιπλούμενες πρωτεΐνες).

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την πειραματική φαρμακευτική ουσία ISRIB διαπιστώνοντας ότι προκαλεί τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων, καθώς αναστέλλει τη λειτουργία της πρωτεΐνης P-eIF2a, με αποτέλεσμα η παραγωγή των πρωτεϊνών να γίνεται ανεξέλεγκτη. «Τα καρκινικά κύτταρα αποκτούν εξάρτηση από την παραγωγή πρωτεϊνών, καθώς τις έχουν ανάγκη για να πολλαπλασιαστούν, μόνο που η εξάρτησή τους αυτή είναι και το αδύνατο σημείο τους, καθώς υπερβολικά μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών είναι τοξική» σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας Davide Ruggero.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ωτοπλαστική: Διορθώστε οριστικά τα πεταχτά αυτιά!

Τα αυτιά έχουν ένα μοναδικό σχήμα που διαφέρει από άνθρωπο σε...

Κονδυλώματα πρωκτού: η ανώδυνη αντιμετώπισή τους

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μια συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που οφείλεται...

Αντιμετωπίστε το κότσι αναίμακτά και ανώδυνα

«Κράτα τα τακούνια σου, το κεφάλι σου και τα στάνταρ σου...

Στις ΗΠΑ αρχίζουν δοκιμές σε 30.000 εθελοντές για να αξιολογηθεί το εμβόλιο της Οξφόρδης

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προσπάθεια της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για...

Ανακάλυψαν στέλεχος του κορονοϊού που είναι 10 φορές πιο επικίνδυνο

Σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο έχει προκαλέσει το δημοσίευμα του Bloomberg,...

204 Νέα Κρούσματα «Έχουμε πόλεμο με αόρατο εχθρό»

Η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει, λέει ο καθηγητής Μ. Δερμιτζάκης! Καμπανάκι κινδύνου...