Επέμβαση express

❱❱ Νέα τεχνική αρθροπλαστικής στο γόνατο! O ασθενής μπορεί να περπατήσει άμεσαΜια νέα εναλλακτική λύση στην αρθροπλαστική του γόνατος εφαρμόζεται και στη χώρα μας και καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Πρόκειται για τη χειρουργική τεχνική χωρίς τραύμα, που ονομάζεται «μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος», κατά την οποία ουσιαστικά γίνεται αντικατάσταση μόνο της πάσχουσας πλευράς, έσω ή έξω, διατηρώντας ανέπαφο το υπόλοιπο γόνατο και τους χιαστούς.

Πραγματοποιείται με αρκετά μικρότερη τομή δέρματος σε σχέση με την κλασική ολική αρθροπλαστική, αλλά κυρίως με λιγότερες καταστροφές των μαλακών ιστών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον σαφώς μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο, την ταχύτερη κινητοποίηση του ασθενούς και την εξάλειψη της ανάγκης μετάγγισης αίματος. Ο ασθενής μπορεί να περπατήσει την ίδια ημέρα με το χειρουργείο, ενώ η παραμονή του στο νοσοκομείο περιορίζεται στη μια νύχτα.

Το μεγαλύτερο όμως όφελος αυτής της νέας τεχνικής είναι το γεγονός ότι ο ασθενής αισθάνεται το γόνατό του φυσιολογικό, ενώ αποτρέπεται η επέκταση της νόσου, προσφέροντας μια οριστική λύση στον ασθενή.

Αντικατάσταση

Η κλασική αρθροπλαστική του γόνατος περιλαμβάνει την αφαίρεση των αρθρικών επιφανειών του μηρού, της κνήμης και της επιγονατίδας και την αντικατάστασή τους από μεταλλικές προθέσεις και υψηλής αντοχής ένθετα πολυαιθυλενίου.

Για την πραγματοποίηση αυτού του χειρουργείου οι χιαστοί και οι μηνίσκοι χρειάζεται να αφαιρεθούν. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι, παρόλο που η επέμβαση αυτή προσφέρει την πλήρη εξάλειψη του άλγους και μια άριστη λειτουργία, η έλλειψη των χιαστών δημιουργεί μια αίσθηση ξένου σώματος», όπως μας είπε ο Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου MD, MSc, PhD, διευθυντής ορθοπαιδικός χειρουργός, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός διευθυντής Osteon Τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Ισχίου και Γόνατο, και συνεχίζει:

«Στα αρχικά της στάδια η νόσος είναι εντοπισμένη συνήθως στη μια πλευρά του γόνατος, κυρίως την έσω, ενώ η υπόλοιπη άρθρωση είναι φυσιολογική. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί η μοντέρνα ατραυματική χειρουργική τεχνική, δηλαδή η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος. Στα μεγάλα κέντρα των ΗΠΑ μάθαμε ότι το σημαντικότερο είναι να επιστρέψει γρήγορα ο ασθενής στους φυσιολογικούς του ρυθμούς, και αυτό εφαρμόζουμε και στην Ελλάδα».

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ