Πρόληψη της ημικρανίας!

❱❱ Νέο σκεύασμα σε ενέσιμη μορφή πήρε «πράσινο φως» στις ΗΠΑΤο πρώτο φάρμακο για την πρόληψη της ημικρανίας σε ενηλίκους φαίνεται να είναι γεγονός, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για τους πάσχοντες από την πιο σοβαρή μορφή κεφαλαλγίας. 

Το νέο σκεύασμα με την εμπορική ονομασία Aimovig, που έχει σχεδιαστεί ώστε να χορηγείται μία φορά τον μήνα σε ενέσιμη μορφή με μια συσκευή παρόμοια με το «στυλό» ινσουλίνης, έχει πάρει ήδη το πράσινο φως για την κυκλοφορία του στην αμερικανική αγορά.

Πρόκειται για το πρώτο φάρμακο μιας νέας κατηγορίας θεραπειών που στοχεύουν στην πρόληψη της ημικρανίας, αναστέλλοντας τον υποδοχέα που σχετίζεται με το γονίδιο του πεπτιδίου της καλσιτονίνης (CGRP), το οποίο θεωρείται ότι εμπλέκεται στη διαδικασία πρόκλησής της. Το Aimovig δεν είναι σχεδιασμένο ώστε να προλαμβάνει την εκδήλωση όλων των ειδών ημικρανίας, ωστόσο μπορεί να ανακουφίζει σημαντικά τα συμπτώματά τους.

Σε κλινικές δοκιμές που έγιναν σε ασθενείς που έπασχαν από χρόνια και επεισοδιακή ημικρανία το φάρμακο έδειξε να μειώνει σημαντικά τη διάρκεια του πονοκεφάλου, καθώς επίσης να περιορίζει την ανάγκη λήψης άλλων παυσίπονων φαρμάκων.

Συμπτώματα

Η ημικρανία δεν είναι ένας απλός πονοκέφαλος. Συχνά συνοδεύεται από συμπτώματα όπως η ναυτία και ο εμετός, η δυσκολία στην ομιλία και η αποστροφή στο φως και τον θόρυβο, ενώ η διάρκειά της κυμαίνεται από μερικές ώρες μέχρι μερικές ημέρες. Εκτιμάται ότι περίπου ένα στα επτά άτομα υποφέρει παγκοσμίως από επεισοδιακή ημικρανία, ενώ το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με τη χρόνια μορφή της.

Σε αντίθεση με τις υπάρχουσες θεραπείες που μειώνουν τα επίπεδα του CGRP, το Aimovig, το οποίο παρασκευάζεται από τη φαρμακοβιομηχανία Amgen σε συνεργασία με τη Novartis, δεν προκαλεί παρενέργειες, όπως η αύξηση του σωματικού βάρους, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες και η ξηροστομία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα τρεις εταιρίες έχουν αναπτύξει παρόμοια σκευάσματα, τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο δοκιμών, εν αναμονή της έγκρισής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ