Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Η ηθοποιός Εφη Παπαθεοδώρου είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει Νέα Αριστερά

Είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στέκεται στο πλάι του...

Ρεκόρ στις διαγνωστικές εξετάσεις

❱❱ «Αιμορραγία» στο Ταμείο του ΕΟΠΥΥ από την αλόγιστη συνταγογράφησηΤο πάρτι στον χώρο των διαγνωστικών εξετάσεων φαίνεται ότι καλά κρατεί, παρά τις μεγάλες προσπάθειες του ΕΟΠΥΥ να βάλει φραγμό στην αλόγιστη συνταγογράφηση, που προκαλεί σοβαρή «αιμορραγία» στο Ταμείο του οργανισμού. 

Για να αντιληφθούμε καλύτερα τα οικονομικά μεγέθη, αρκεί να γνωρίζουμε ότι το πρώτο δίμηνο του 2016 είχαν συνταγογραφηθεί περίπου 15.576.000 διαγνωστικές εξετάσεις, από απλές αιματολογικές, χοληστερίνης, καρδιογραφήματα έως και υπερήχους, μαγνητικές τομογραφίες και αξονικές.

Συνολικά για τις εξετάσεις του 2016 ο ΕΟΠΥΥ είχε προϋπολογίσει και πλήρωσε στα διαγνωστικά κέντρα 302.000.000 ευρώ, από τα 372.000.000 ευρώ που απαιτούσαν οι επαγγελματίες του κλάδου, όπως μας λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων Γιώργος Βουγιούκας.

Σκληρά μέτρα

Το Μνημόνιο το 2010 και συγκεκριμένα η τρόικα ανάγκασε τις ηγεσίες του υπουργείου Υγείας να βάλουν αυστηρούς κανόνες, εφαρμόζοντας σκληρά μέτρα και αλλεπάλληλους «κόφτες» στις τιμές αποζημίωσης των διαγνωστικών εξετάσεων, στον αριθμό που θα μπορούσε να κάνει ο κάθε ασθενής σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά και να αυξήσουν τη συμμετοχή στους πολίτες που πλέον πληρώνουν ένα ποσό (περίπου 10%) από την τσέπη τους.

Το 2013 εφαρμόστηκε στους παρόχους υγείας (γιατροί, διαγνωστικά εργαστήρια, φαρμακοποιοί κ.λπ.) το rebate (αναγκαστική έκπτωση) και clowback (αναγκαστική επιστροφή χρημάτων όταν υπάρχει υπέρβαση του πλαφόν), και άρχισε να εφαρμόζεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.), όπου ουσιαστικά ξεκίνησε και ο έλεγχος. Ετσι ο ΕΟΠΥΥ, που ιδρύθηκε το 2012, είδε την πρώτη «σοκαριστική» εικόνα της κακοδιαχείρισης του δημόσιου χρήματος και το τεράστιο πάρτι που είχε στηθεί στον χώρο της υγείας και στον τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων.

Στη συνέχεια φτάνουμε στη σημερινή αριστερή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία, αφού πρώτα προσγειώθηκε απότομα στην πραγματικότητα, έκανε και αυτή με τη σειρά της σημαντικά βήματα για τον εξορθολογισμό των οικονομικών στον τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων, μέσω αυστηρών περιορισμών στη συνταγογράφηση ανά ιατρική ειδικότητα, αλλά και μέσω της εφαρμογής θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τις ασθένειες, που ουσιαστικά ορίζουν τον αριθμό συγκεκριμένων εξετάσεων που απαιτούνται για κάθε πάθηση.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...