Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Ελεγχόμενη «βόμβα»

❱❱ Τι συμβαίνει με τις επιδημίες λόγω των χιλιάδων προσφύγων που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκεςΣυχνά έρχεται στην επικαιρότητα το θέμα των επιδημιών εξαιτίας των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, που ζουν κάτω από πραγματικά άθλιες συνθήκες σε ορισμένα από τα 25 κέντρα φιλοξενίας που υπάρχουν διάσπαρτα στη χώρα, όπως στη Μόρια της Λέσβου, αλλά και σε ακατάλληλα καταλύματα στο κέντρο της Αθήνας και στον Πειραιά.

Oμως, τι συμβαίνει πραγματικά; Πόσο καλυμμένη υγειονομικά είναι η χώρα μας απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται καθημερινά από τις πύλες εισόδου στον Εβρο, στη Λέσβο, στη Σάμο, στη Χίο, στην Κω και τη Λέρο; Υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από επιδημίες, όπως χολέρα ή φυματίωση, τις οποίες μπορεί να πυροδοτήσουν άνθρωποι που έρχονται από 77 φτωχές χώρες του κόσμου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού, όπως η Σομαλία, το Κονγκό, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και η Ινδία;

«Καταρχάς, ψυχραιμία» συστήνει ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο παιδίατρος Αγης Τερζίδης, ο οποίος έχει εξειδικευτεί σε θέματα υγείας ευπαθών ομάδων – μετακινούμενων πληθυσμών.

Ο κ. Τερζίδης έχει να επιδείξει σημαντική δράση στον χώρο των ανθρωπιστικών ΜΚΟ και έχει συμμετάσχει σε εθνικές και διεθνείς αποστολές των Γιατρών του Κόσμου, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και άλλων οργανώσεων, γι’ αυτό και δεν ωραιοποιεί τις καταστάσεις.

Κρύο και λάσπες

Ωστόσο, επειδή γνωρίζει ότι ο πανικός είναι κακός σύμβουλος, μας μιλάει με στοιχεία: «Θυμάστε πολύ καλά το 2015, τότε που στην Ειδομένη είχαμε στα χωράφια περίπου 10.000 ανθρώπους που ζούσαν σε σκηνές, κάτω από τραγικές και επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής. Μέσα στο κρύο, στη βρομιά και στις λάσπες. Ακόμη και τότε, λοιπόν, σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη κατάσταση, δεν υπήρξε καμιά επιδημία. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχε μια καλή διαχείριση όσον αφορά την υγεία των ανθρώπων, όχι τις συνθήκες διαβίωσης».

Η μοναδική επιδημία που υπάρχει αυτήν τη στιγμή, όπως μας είπε ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Τερζίδης, είναι της ιλαράς, και μάλιστα, ενώ στον πληθυσμό των Ρομά έχουν καταγραφεί 3.000 κρούσματα, στον πληθυσμό των μεταναστών – προσφύγων είναι λιγότερα από 30. Και αυτό είναι σε θέση να το γνωρίζει άμεσα το ΚΕΕΛΠΝΟ μέσω της Εβδομαδιαίας Εκθεσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης σε σημεία φροντίδας υγείας προσφύγων και μεταναστών. Επιπλέον, το ΚΕΕΛΠΝΟ συγκεντρώνει στοιχεία για όλα τα λοιμώδη νοσήματα (φυματίωση, λύσσα, μηνιγγίτιδες, χολέρα, ελονοσία κ.λπ.) μέσω των νοσοκομείων, όπου συμπληρώνονται οι ειδικές φόρμες, από τις εισαγωγές που γίνονται από τον γενικό πληθυσμό και τους μετανάστες – πρόσφυγες που διαμένουν σε διαμέρισμα κ.λπ.

«Είχαμε κάποια ξεσπάσματα ηπατίτιδας Α στα κέντρα φιλοξενίας, αλλά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, γιατί γίνονται αμέσως εμβολιασμοί στα παιδιά και στους οικείους τους από τους γιατρούς που είναι στα κέντρα. Στους ενήλικες δεν γίνονται εμβόλια. Οι εμβολιασμοί αφορούν μόνο τα παιδιά» μας εξηγεί ο κ. Τερζίδης και συμπληρώνει: «Ολοι γνωρίζουμε ότι, όταν υπάρχει ένας πληθυσμός που συνωστίζεται, με κακές συνθήκες υγιεινής, όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας στη Λέσβο, τότε υπάρχει κίνδυνος επιδημιών. Δεν λέμε ότι δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Υπάρχει. Ομως το θέμα είναι η αντίδραση της οργανωμένης Πολιτείας. Πρέπει να αρχίσουμε να δείχνουμε εμπιστοσύνη στις παρεμβάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, γιατί γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά και αυτό το βλέπουμε από τα αποτελέσματα που έχουμε».

—-

Αυξομειώσεις στις ροές ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία

Οι ροές των προσφύγων – μεταναστών κυμαίνονται ανάλογα με τους μήνες αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία. Το 2015, όταν τα σύνορα της Ευρώπης ήταν ανοιχτά, είχαν περάσει από τη χώρα μας σχεδόν 1.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Το 2016 ήρθαν στη χώρα μας από τα τουρκικά παράλια 173.614 πρόσφυγες και μετανάστες.

Το 2017 κατεγράφη ο μικρότερος αριθμός των τελευταίων ετών, δηλαδή μόνο 29.595! Το 2018 τον Μάρτιο ήρθαν 3.500 έως 3.700, αλλά τον περασμένο Απρίλιο ο αριθμός εκτοξεύτηκε στους 6.600 πρόσφυγες και μετανάστες: «Ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα έχουμε και αυξομειώσεις στις ροές. Φέτος η χρονιά θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, γιατί δυστυχώς οι δουλέμποροι μπαίνουν και από τον Εβρο παράνομα» μας είπε ο ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο παιδίατρος κ. Τερζίδης. Να σημειωθεί ότι οι πρόσφυγες είναι κυρίως Σύροι, λόγω του πολέμου στη χώρα τους, ενώ οι μετανάστες είναι από 77 χώρες, όπως Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Μπανγκλαντές, Σομαλία, Σουδάν, Γκάνα, Κονγκό, Νιγηρία, Καμερούν, Ινδία, Μαρόκο, Γκάμπια, Υεμένη κ.λπ.

—-

Τα κρούσματα στα κέντρα φιλοξενίας 

Τον Μάρτιο του 2016 άρχισε η χρηματοδότηση της τάξεως των 25.000.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση έως και τον Αύγουστο του 2018, οπότε και θα ανανεωθεί η χρηματοδότηση και η χώρα μας θα ενισχυθεί με μεγαλύτερο ποσό, όπως υποστηρίζει ο κ. Τερζίδης. 

Τι έγινε με αυτά τα χρήματα; Το ΚΕΕΛΠΝΟ εγκατέστησε αμέσως το ηλεκτρονικό σύστημα Εβδομαδιαίας Επιδημιολογικής Επιτήρησης στα 25 κέντρα φιλοξενίας που στήθηκαν στη χώρα, ιδιαίτερα στα πέντε νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος), που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των ροών των προσφύγων και των μεταναστών, και αποτελούν τις πύλες εισόδου, και στον Εβρο.

Εξαρση

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την εβδομάδα 7 Μαΐου έως και 13 Μαΐου 2018 από τα δεδομένα των 23 από τα 25 κέντρα φιλοξενίας παρατηρήθηκαν: έξαρση αιμορραγικής διάρροιας (2 κρούσματα), 152 κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού, γαστρεντερίτιδα χωρίς αίμα σε 70 περιστατικά, 12 κρούσματα εξανθήματος με πυρετό, 49 κρούσματα υποψίας ψώρας, 16 περιστατικά υποψίας φυματίωσης και πέντε ίκτερου με οξεία έναρξη.

«Οι παρεμβάσεις του ιατρικού προσωπικού είναι άμεσες και τα περιστατικά αντιμετωπίζονται με την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή και νοσηλεία σε όσα από αυτά απαιτείται. Γι’ αυτό η κατάσταση είναι έως τώρα ελεγχόμενη», μας είπε ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

offer

Οι ροές των προσφύγων – μεταναστών κυμαίνονται ανάλογα με τους μήνες αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία. Το 2015, όταν τα σύνορα της Ευρώπης ήταν ανοιχτά, είχαν περάσει από τη χώρα μας σχεδόν 1.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Το 2016 ήρθαν στη χώρα μας από τα τουρκικά παράλια 173.614 πρόσφυγες και μετανάστες. Το 2017 κατεγράφη ο μικρότερος αριθμός των τελευταίων ετών, δηλαδή μόνο 29.595! Το 2018 τον Μάρτιο ήρθαν 3.500 έως 3.700, αλλά τον περασμένο Απρίλιο ο αριθμός εκτοξεύτηκε στους 6.600 πρόσφυγες και μετανάστες: «Ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα έχουμε και αυξομειώσεις στις ροές. Φέτος η χρονιά θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, γιατί δυστυχώς οι δουλέμποροι μπαίνουν και από τον Εβρο παράνομα» μας είπε ο ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο παιδίατρος κ. Τερζίδης. Να σημειωθεί ότι οι πρόσφυγες είναι κυρίως Σύροι, λόγω του πολέμου στη χώρα τους, ενώ οι μετανάστες είναι από 77 χώρες, όπως Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Μπανγκλαντές, Σομαλία, Σουδάν, Γκάνα, Κονγκό, Νιγηρία, Καμερούν, Ινδία, Μαρόκο, Γκάμπια, Υεμένη κ.λπ.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...