«Φρένο» στο Αλτσχάιμερ!

❱❱ Νευροδιέγερση στον εγκέφαλο περιορίζει σημαντικά την εξέλιξη της νόσουΕλπίδες για την καταπολέμηση των ήπιων μορφών του Αλτσχάιμερ φέρνει νέα μελέτη, που δοκίμασε τη χρήση τής εν τω βάθει διέγερσης της καμάρας του εγκεφάλου, σε μια προσπάθεια ελέγχου της νόσου. 

Τα συμπεράσματα της μελέτης φάσης 2, σε σύνολο 42 ασθενών, αποδείχθηκαν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, ειδικά για τους ασθενείς με ηλικία άνω των 65 ετών και ήπια νόσο – καθώς η ηλεκτρική διέγερση περιόρισε την εξέλιξη της νόσου.
Η νευροδιέγερση γίνεται με ειδική συσκευή που εμφυτεύεται στην αψίδα του εγκεφάλου, όπου βρίσκονται οι νευρικές ίνες οι οποίες μεταφέρουν τα νευρικά σήματα από τον εγκέφαλο.

Αύξηση

«Τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας μάς δείχνουν ποιοι ασθενείς με Αλτσχάιμερ μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από τη χρήση της νευροδιέγερσης και μας επιτρέπουν να μάθουμε περισσότερα για τη νόσο» τόνισε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο νευροχειρουργός και επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Νευροχειρουργικής του University of Toronto, δρ Andres Lozano.

«Με τόσο λίγες διαθέσιμες θεραπείες και με τον αριθμό των ασθενών να σημειώνει ραγδαία αύξηση λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, είναι σημαντικό να εξετάσουμε όλες τις θεραπείες που μπορούν να ωφελήσουν τους ασθενείς».

Την ίδια ώρα, πολυεθνική επιστημονική ομάδα ανέπτυξε μια νέα εξέταση που θα μπορεί να διαγιγνώσκει πολύ πιο νωρίς αν κάποιος πάσχει από ήπια γνωστική εξασθένιση, απλώς ακούγοντας ήχους ή παρακολουθώντας λάμψεις στο λάπτοπ ή στο κινητό του. 

Η ήπια γνωστική εξασθένιση μπορεί να εξελιχθεί σε Αλτσχάιμερ για το 30%-50% των πασχόντων και η έλλειψη ενός αξιόπιστου τεστ (αιματολογικό ή άλλο), που να μπορεί να εντοπίζει εγκαίρως αυτούς τους ασθενείς, αποτελούσε ένα κενό το οποίο οι ειδικοί προσπαθούσαν να καλύψουν με μακροσκελείς νευροφυσιολογικές εκτιμήσεις, με τεστ γνωστικών λειτουργιών και μνήμης και με ερωτηματολόγια αξιολόγησης της καθημερινής δραστηριότητας και της διάθεσης των ατόμων. Ομως, όλα αυτά «έπασχαν» σε αντικειμενικότητα και ακρίβεια.
Το νέο τεστ, εκτός από αξιόπιστο, είναι και πολύ οικονομικό, καθώς αξιοποιεί μια τεχνολογία στην οποία έχουμε όλοι πρόσβαση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ωτοπλαστική: Διορθώστε οριστικά τα πεταχτά αυτιά!

Τα αυτιά έχουν ένα μοναδικό σχήμα που διαφέρει από άνθρωπο σε...

Κονδυλώματα πρωκτού: η ανώδυνη αντιμετώπισή τους

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μια συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που οφείλεται...

Αντιμετωπίστε το κότσι αναίμακτά και ανώδυνα

«Κράτα τα τακούνια σου, το κεφάλι σου και τα στάνταρ σου...

Στις ΗΠΑ αρχίζουν δοκιμές σε 30.000 εθελοντές για να αξιολογηθεί το εμβόλιο της Οξφόρδης

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προσπάθεια της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για...

Ανακάλυψαν στέλεχος του κορονοϊού που είναι 10 φορές πιο επικίνδυνο

Σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο έχει προκαλέσει το δημοσίευμα του Bloomberg,...

204 Νέα Κρούσματα «Έχουμε πόλεμο με αόρατο εχθρό»

Η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει, λέει ο καθηγητής Μ. Δερμιτζάκης! Καμπανάκι κινδύνου...