Γενετικό εργαλείο για αιώνια ζωή

❱❱ Ερευνητές στις ΗΠΑ θα μπορούν να συνθέτουν νέο DNA πιο γρήγορα από ποτέ!ΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Eνα βήμα πιο κοντά στην αιώνια ζωή έρχεται η ανθρωπότητα, καθώς ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν γενετικό εργαλείο, χάρη στο οποίο θα μπορούν να συνθέτουν νέο DNA πιο γρήγορα από ποτέ.

Η τεχνική τους, που στο μέλλον θα καθιστά δυνατή τη δημιουργία ολόκληρων γονιδίων εν μια νυκτί, εκτιμάται ότι θα τους βοηθήσει να πετύχουν την αθανασία.

Στην έρευνα που δημοσίευσαν στο «Nature Biotechnology» οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας εξηγούν ότι με την υπάρχουσα τεχνική απαιτούνται εβδομάδες για να δημιουργηθεί στο εργαστήριο DNA με 200 βάσεις, καθεμία από τις οποίες αποτελεί θεμέλιο συστατικό του DNA. Το δικό τους γενετικό εργαλείο επιτρέπει τη δημιουργία DNA με δεκαπλάσιο μήκος, 2.000 βάσεων, με μικρότερο κόστος και σε λιγότερο χρόνο.

Η τεχνική τους βασίζεται στη χρήση συγκεκριμένων ενζύμων που βοηθούν τα συνθετικά κομμάτια του DNA να συνενωθούν. Αφού κάνουν τη δουλειά τους, τα ένζυμα αποσπώνται από το νέο τμήμα του DNA και η διαδικασία επαναλαμβάνεται.

Εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση το νέο γενετικό εργαλείο θα επιταχύνει την έρευνα για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για σοβαρές ασθένειες, καθώς τα πειράματα θα γίνονται γρηγορότερα. Σε δεύτερη φάση θα φανεί χρήσιμο στην προσπάθεια των ερευνητών να αναστρέψουν τη γήρανση, κάνοντας τους ανθρώπους αθάνατους.

Οταν ο οργανισμός γερνάει, μειώνεται το μήκος των άκρων του DNA, που είναι γνωστά ως τελομερή. Το ένζυμο που διατηρεί σταθερό το μήκος των τελομερών αποκαλείται τελομεράση και τον Απρίλιο οι επιστήμονες ανακάλυψαν την ακριβή σύνθεσή του. Το νέο γενετικό εργαλείο θα επιτρέψει στους ερευνητές να συνθέσουν ταχύτατα το γονίδιο που ευθύνεται για την παραγωγή της τελομεράσης, με αποτέλεσμα να μη γερνάει ο άνθρωπος.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ