Αϋπνία και κατάθλιψη

❱❱ Ερευνητές βρήκαν τις τρεις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη νόσοΕλπίδα για τη θεραπεία της κατάθλιψης, που βασανίζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο (ανάμεσά τους και περισσότερους από 500.000 Ελληνες), γεννά νέα ερευνητική ανακάλυψη επιστημόνων από το Warwick University, οι οποίοι ύστερα από 100 χρόνια έρευνας βρήκαν την απάντηση γιατί η συγκεκριμένη ψυχική νόσος επηρεάζει τον ύπνο. 

Σύμφωνα με στοιχεία παλαιότερων μελετών, τρεις στους τέσσερις ασθενείς με κατάθλιψη δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αναλύοντας 10.000 αξονικές τομογραφίες εγκεφάλου ατόμων με κατάθλιψη, οι επιστήμονες του Warwick University, σε συνεργασία με Κινέζους ειδικούς από το Fudan University της Σανγκάης, βρήκαν ότι τρεις περιοχές του εγκεφάλου, και συγκεκριμένα ο ραχιαίος πλάγιος προμετωπιαίος φλοιός (συνδέεται με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη), ο φλοιός που παίζει ρόλο στην αναφορά στον «εαυτό» (προσφηνοειδής φλοιός) και η περιοχή του εγκεφάλου μας που ελέγχει τα αρνητικά συναισθήματα (πλευρικός μετωποκογχικός φλοιός), συνδέονται στενά με την κατάθλιψη.

Αρνητικές σκέψεις

Σε πρακτικό επίπεδο, αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με κατάθλιψη παγιδεύονται στις αρνητικές σκέψεις τους και δυσκολεύονται πολύ να κοιμηθούν ή, όταν τελικά καταφέρουν να κοιμηθούν, έχουν κακή ποιότητα ύπνου.

Ο επικεφαλής της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Psychiatry», καθηγητής Υπολογιστικής Βιολογίας Jianfeng Feng, εξέφρασε την ελπίδα ότι η συγκεκριμένη ανακάλυψη θα ανοίξει νέους δρόμους αρχικά στην καταπολέμηση των επιδράσεων της κατάθλιψης στον ύπνο των πασχόντων με τη βοήθεια νέων θεραπειών και μετέπειτα στην αντιμετώπιση και της ίδιας της ψυχικής νόσου.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο καθηγητής, «η σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και του ύπνου έχει παρατηρηθεί εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Μόλις σήμερα όμως καταφέραμε να αναγνωρίσουμε τους νευρολογικούς μηχανισμούς πίσω από αυτή τη σχέση και πώς συνδέονται». «Οι μηχανισμοί αυτοί οδηγούν σε αρνητικές σκέψεις, οι οποίες αποτελούν με τη σειρά τους τμήμα της αλυσίδας που καταστρέφει την ποιότητα του ύπνου μας» πρόσθεσε ο καθηγητής Feng.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ