Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Bρήκαμε το κατοικίδιο της Στέλλας Μπεζαντάκου που έχει γίνει viral στο TikTok...

Στέλλα, μας ακούς; Πολύ μεγάλος σταρ ο Κυριάκος! Μην...

Δημήτρης Κόκοτας: Διασωληνωμένος με διπλό έμφραγμα ο τραγουδιστής!

Δύσκολες ώρες για τον Δημήτρη Κόκοτα, ο οποίος δίνει...

Ανοίγουν στόματα για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου

«Το είπα από την πρώτη στιγμή ότι θεωρώ ομιχλώδες...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 29 Μαρτίου

ΚΡΙΟΣΜην αφήσετε τους άλλους να καθορίζουν τη ζωή σας....

Ο ιός-φονιάς των κουνουπιών

❱❱ Τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν καταγραφεί συνολικά 672 κρούσματαΤο 2010 ο ιός του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε πρώτη φορά στη χώρα μας στέλνοντας 262 ανθρώπους στα νοσοκομεία με σοβαρά συμπτώματα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ), όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία παράλυση. 

Από αυτούς τους ασθενείς τελικά οι 35 δεν τα κατάφεραν και κατέληξαν, σκορπίζοντας τον τρόμο στους πολίτες. Από τότε έχουν περάσει οκτώ χρόνια, οι πολίτες έμαθαν για τον ιό και το Κέντρο Πρόληψης Ελέγχου Νοσημάτων απέκτησε έναν ακόμα «πονοκέφαλο», που αρχίζει την άνοιξη και τελειώνει με το φθινόπωρο και τα πρώτα κρύα.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια συνολικά έχουν καταγραφεί 672 κρούσματα, οι άνθρωποι νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία αλλά και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων 84 έχασαν τη μάχη για τη ζωή. Ερωτήματα, ωστόσο, προκαλεί το
γεγονός ότι το 2015 και το 2016 το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν κατέγραψε κανένα κρούσμα ή θάνατο.

Συγκεκριμένα, το 2011 είχαμε 100 κρούσματα, εκ των οποίων εννέα νεκρούς, και το 2012 κατεγράφησαν 161 ασθενείς, από τους οποίους απεβίωσαν οι 18. Το 2013 είχαμε 86 κρούσματα και 11 νεκρούς, το 2014 είχαμε 15 κρούσματα και έξι νεκρούς, ενώ το 2017 είχαμε 48 κρούσματα και πέντε νεκρούς.

Φέτος από την αρχή του καλοκαιριού έως τις 26 Ιουλίου, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, είχαν καταγραφεί συνολικά 22 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 20 εκδήλωσαν εγκεφαλίτιδα και άσηπτη μηνιγγίτιδα. Οι 12 έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος.

Η μέση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή και μηνιγγίτιδα ή και οξεία χαλαρή παράλυση) είναι τα 65 έτη.

Πώς μεταδίδεται

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κοινών κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως η εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται με τα κουνούπια και εντοπίστηκε πρώτη φορά το 1937 στην Ουγκάντα, όπου πήρε και το όνομά του. Ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες το καλοκαίρι του 1999.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου ανήκει στην οικογένεια των φλαβοϊών και μεταδίδεται με τα κουνούπια.

Οταν ένα κουνούπι τσιμπάει ένα μολυσμένο πουλί και στη συνέχεια τσιμπήσει ένα άτομο, τότε το άτομο αυτό μολύνεται. Τα κουνούπια μεταφέρουν το μεγαλύτερο φορτίο του ιού στις αρχές του φθινοπώρου.

Προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι η αποφυγή τσιμπήματος από κουνούπια.
• Φοράτε μακριά μανίκια και παντελόνια.
• Χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά.
• Αδειάστε τους χώρους με στάσιμο νερό, όπως κάδους απορριμμάτων και πιατάκια των φυτών, ανθοδοχεία κ.λπ.
Επιπρόσθετα, συστήνεται η λήψη μέτρων για τη μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών, που περιλαμβάνουν αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε μπαλκόνια, αυλές και χωράφια, απομάκρυνση των στάσιμων νερών με αναποδογύρισμα ή κάλυψη όλων των δοχείων/περιεκτών που συγκρατούν νερό (π.χ., κάλυψη με σήτα των αγωγών εξαερισμού των βόθρων) ή με τακτικό άδειασμα του νερού (τουλάχιστον κάθε επτά ημέρες).

Πώς και πότε εκδηλώνεται η νόσος

Ο χρόνος που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να εκδηλώσει την ασθένεια είναι δύο με 14 ημέρες από την ημέρα που ήρθε σε επαφή με τον ιό. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων (περίπου 80%) που μολύνεται από τον ιό παραμένει ασυμπτωματικό. Για όσους παρουσιάσουν συμπτώματα, αυτά συνήθως είναι ήπια:
• Κοιλιακός πόνος
• Διάρροια
• Πυρετός
• Ελλειψη όρεξης
• Μυϊκοί πόνοι
• Ναυτία
• Εξάνθημα
• Πονόλαιμος
• Διόγκωση των λεμφαδένων
• Εμετός
Σπάνια ο ιός μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα, οπότε το άτομο μπορεί να παρουσιάσει σύγχυση, απώλεια της συνείδησης ή κώμα, μυϊκή αδυναμία και δυσκαμψία του αυχένα.
Τα άτομα που κινδυνεύουν να παρουσιάσουν σοβαρή μορφή της ασθένειας του ιού του δυτικού Νείλου είναι:
• Χρόνια πάσχοντες με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα (ιός HIV, μεταμοσχεύσεις οργάνων ή χημειοθεραπεία).
• Οι ηλικιωμένοι ή πολύ μικρά παιδιά.
• Εγκυες γυναίκες. Να σημειωθεί ότι τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν.
Οι επιπλοκές από ήπια λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι πολύ σπάνιες. Ωστόσο οι επιπλοκές από σοβαρή λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιλαμβάνουν:
• Εγκεφαλική βλάβη.
• Μόνιμη μυϊκή αδυναμία
• Θάνατο.

offer

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....