Η κάνναβη χτυπά στον εγκέφαλο!

❱❱ Η κάνναβη χτυπά στον εγκέφαλο!Μπορεί στην Ελλάδα να είναι πλέον νόμιμη η καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης, ωστόσο οι επιστήμονες επιμένουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. 

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Neurochemistry», αποδεικνύεται ότι η μακροχρόνια χρήση είτε ινδικής κάνναβης είτε σκευασμάτων με βάση την ινδική κάνναβη εξασθενίζει τη μνήμη.

Επιστημονική ομάδα από τα πανεπιστήμια του Λάνκαστερ και της Λισαβόνας διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ινδική κάνναβη είχαν «σημαντική εξασθένηση της μνήμης και δεν μπορούσαν να διακρίνουν τα γνωστά από τα καινούργια αντικείμενα».
Αν και είναι ήδη γνωστό ότι η κατάχρηση ινδικής κάνναβης, σε τακτική βάση, αυξάνει τον κίνδυνο ψυχικών προβλημάτων όπως η ψύχωση και η σχιζοφρένεια, ξέρουμε ελάχιστα πράγματα για τις αρνητικές επιπτώσεις της μακροχρόνιας έκθεσης στα κανναβινοειδή.

Επιπτώσεις

Η διεθνής ερευνητική ομάδα μελέτησε, λοιπόν, τις επιπτώσεις του κανναβινοειδούς σκευάσματος WIN 55,212-2 σε ποντίκια και διαπίστωσε ότι η μακροχρόνια έκθεση εξασθενούσε τη μνήμη και την ικανότητα μάθησης.
Οι εγκεφαλικές απεικονίσεις έδειξαν ότι εξασθενούσε τη λειτουργία σε εγκεφαλικές περιοχές που θεωρούνται σημαντικές για τη μάθηση και τη μνήμη, και παρενέβαινε στην επικοινωνία μεταξύ αυτών των περιοχών.

Ο δρ Νιλ Ντόσον από το πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ εξηγεί: «Αυτή η μελέτη προσφέρει πολύτιμα νέα στοιχεία για τον τρόπο που η μακροχρόνια έκθεση στα κανναβινοειδή επηρεάζει αρνητικά τον εγκέφαλο. Η κατανόηση αυτών των μηχανισμών είναι καίριας σημασίας για την περαιτέρω αξιολόγηση του κινδύνου εκδήλωσης ψυχικών διαταραχών και προβλημάτων μνήμης».

Παραδέχεται, πάντως, ότι οι θεραπείες με βάση την κάνναβη έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων χρόνιων παθήσεων, όπως η ψύχωση και η πολλαπλή σκλήρυνση, ενώ βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών που ζουν με τις προαναφερόμενες παθήσεις.
Ωστόσο, η καθηγήτρια Αννα Σεμπαστιάο από το πανεπιστήμιο της Λισαβόνας συμπληρώνει: «Η μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι η παρατεταμένη χρήση κανναβινοειδών, όταν δεν γίνεται για ιατρικούς λόγους, έχει αρνητικές επιδράσεις στην εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Αρθρίτιδα γόνατος – Τα πρώτα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός είναι ο κατάλληλος ιατρός για να δώσει απαντήσεις...

Η εφηβική συμπεριφορά καθορίζει την υγεία στη μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με έρευνα!

Η ανάπτυξη των μη γνωστικών δεξιοτήτων είναι ένας από τους σημαντικότερους...

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι για άμεση διάγνωση του Covid-19

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι που θα μπορεί να κάνει διάγνωση του Covid-19 (έχει...

Ωτοπλαστική: Διορθώστε οριστικά τα πεταχτά αυτιά!

Τα αυτιά έχουν ένα μοναδικό σχήμα που διαφέρει από άνθρωπο σε...

Κονδυλώματα πρωκτού: η ανώδυνη αντιμετώπισή τους

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μια συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που οφείλεται...

Αντιμετωπίστε το κότσι αναίμακτά και ανώδυνα

«Κράτα τα τακούνια σου, το κεφάλι σου και τα στάνταρ σου...